İLİŞKİLER

Aldatma Tedavi Edilebilir mi? Evlilik Dışı İlişki Neden Yaygınlaşıyor?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 21.11.2017 - Güncelleme : 09.08.2022

Aldatmanın altında yatan nedenler ve aldatma psikolojisinin oldukça karmaşık olduğunu anlatan CİSED Onursal Başkanı Dr. Cem Keçe, Türkiye'de aldatma rakamlarının sanılandan daha yüksek olduğuna dikkat çekti.  

Evlilik Dışı İlişki Neden Yaygınlaşıyor

Uzmanlar, istatistiklerin sanıldığından çok eşlerin birbirlerini aldattığını gözler önüne serdiği söylüyor. 

 1. Aldatma Rakamları Sanılandan Aslında Daha Yüksek   

Cinsel Sağlık Enstitüsü Derneği (CİSED)’nin hem internet üzerinden hem de yüz yüze yapılan anket çalışmasının verilerine göre, Türkiye’de erkeklerin yaklaşık yüzde 58’i, kadınların ise yaklaşık yüzde 40’ı evlilikleri süresince en az bir kere olmak üzere evlilik dışı ilişki yaşıyor.

İstatistikler cinsiyetlere göre aldatma oranlarının her geçen yıl artış gösterdiğini ve erkeklerin yaşları ilerledikçe kadınların ise genç yaşlarda aldatma eğilimi gösterdiğini ortaya koyuyor. 

2. Aldatmayı Kadınlar ve Erkekler Farklı Yaşıyor 

CİSED Genel Başkanı Psikoterapist Cem Keçe aldatma rakamlarının aslında daha yüksek olduğunu, fakat araştırma sonuçlarına yansımadığını belirterek şöyle söyledi:

"Ne yazık ki toplumumuzda aldatma hızla kanayan bir yara haline geldi. Partnere yalan söyleme, söz verip tutmama, bir başkasıyla daha yakın olma, karar alırken başkasının sözlerine değer verme gibi eylemlerin psikolojik olarak aldatmadan bir farkı yok.

 

Ayrıca erkeklerin bir kısmı evlilik dışı bir partnerle sadece bir kere yaşanılan cinsel ilişkiyi aldatma olarak görmüyor. Kadınların bir kısmı ise cinsellik olmayan bir evlilik dışı ilişkiyi aldatma olarak kabul etmek istemiyor.

Evlilik Dışı İlişki Neden Yaygınlaşıyor

Aldatma önlenebilir mi? Eşler neden birbirini aldatır? 

Kadına Göre Aldatma Farklı Erkeklere Göre Farklı  

Toplumumuzda erkeklerin genelinde aldatma, evlilik ile eşzamanlı sürdürülen bir başka ilişki olarak algılanıyor. Sadakatsizliği seks öncesi evrede bırakma eğiliminde olan kadınlar ise gizli bir yemeği, duygusal yazışmaları, öpüşme ve sarılmaları aldatma olarak adlandırmayarak vicdanını rahatlatmak istiyor.

Toplumun aldatma tanımını kendi menfaatleri doğrultusunda çarpıttığını vurgulayan Keçe, aldatmayı şöyle tanımladı: 

Evlilik Dışı İlişki Neden Yaygınlaşıyor

Evlilik Dışı İlişki Neden Yaygınlaşıyor?

Hangi Aldatma Affedilebilir?

Aldatma; mevcut eşin/partnerin bilgisi veya izni veya rızası olmadan üçüncü bir kişi veya kişilerle bir veya birden fazla yaşanan duygusal ve/veya cinsel ilişkidir, yakınlaşmadır, en özel ve en değerli olması gereken ve hayatın merkezine alınması gereken partnere bu değerin verilmemesidir. 

Toplumun bazı bahanelere sığınarak aldatmayı kabul edilebilir göstermeye çalıştığının altını çizen Dr. Keçe şöyle devam ediyor: “Her aldatma birbirinin aynı olmasa da hiçbir bahane aldatmayı kabul edilebilir kılmaz; fakat arkasındaki motivasyona göre bazıları affedilebiliyor.  

3. Aldatma ve Sadakatsizlik Aynı Şey Değildir  

Kadın-erkek ilişkilerinde “aldatma ve sadakatsizliğin” aynı şey değil. Gizli bir eylem ve seçim olan sadakatsizlik, duygusal ve cinsel olarak sadece birbirine özel olma sözünün ihlal edilmesi, bilinçli bir şekilde eşi kandırmaya yönelik eylemlerin gizlice ve partnerin bilgisi dışında sürdürülmesidir.

 

Aldatma, İlişkisel ve Yıkıcı Bir Sorun 

Sadakatsizlik sonucunda ortaya çıkan ve partner tarafından fark edilen bir eylem ve bir sonuç olan aldatma ise; sadakatsizliğin partner tarafından öğrenilmesi, bilinmesi durumudur. Sadakatsizlik kişisel ve ahlaki bir tutum, aldatma ise ilişkisel ve yıkıcı bir sorundur.  

Evlilik Dışı İlişki Neden Yaygınlaşıyor

Evlilik Dışı İlişki Neden Yaygınlaşıyor?  

4. Aldatma Psikolojisi, Aldatan Kişiye Göre Farklılık Gösteriyor  

Söz konusu aldatma olduğunda, herkesin farklı nedenleri ve farklı duyguları vardır. Dolayısıyla aldatma psikolojisi de aldatan kişiye göre farklılıklar gösterir. Ancak, aldatma psikolojisini genel olarak ele alan araştırmaların sonuçları, aldatmanın benlik kavramında yarattığı tutarsızlık yüzünden duygusal olarak rahatsızlık veren bir durum olması nedeniyle aldatan kişinin kendini bu psikolojiden kurtaracak bilişsel hilelere başvurduğunu ve ‘Aldatan aldanır!’ sözünü haklı çıkardığını ortaya koyar niteliktedir."

 

Aldatma Neden Artıyor? Aldatma Tedavi Edilebilir mi? 

5. Aldatma Tedavi Edilebilir mi?  

Kendi alanında satış rekorları kıran “Sadakatsizlik ve Aldatma” kitabındaki önerilerle birçok çiftin aldatmayı ve açtığı derin yaraları kendi kendine çözebileceğini ifade eden Keçe, bir ilişkide, üçüncü bir kişinin varlığıyla yaşanan, çoğu zaman “aşk üçgeni” olarak adlandırılan aldatmanın, yaygınlığı ve aile kurumuna etkileri açısından toplumsal bir sorun olduğunun altını çizdi ve “Aldatma tedavi edilebilir mi?” sorusuna şu yanıtı verdi:

İlişkiler Çıkmaz Sokağa Girdiğinde 

Pek çok çift aldatmayı ilişkinin sonu ya da sonunun başlangıcı olarak görür. 

Aldatma Tedavi Edilelebilir Bir Durum mudur?

Dr. Cem Keçe bu soruyu şöyle yanıtlıyor: Uzun yıllardır yaptığımız evlilik ve çift terapisi çalışmalarının ortaya koyduğu şöyle bir gerçek vardır ki, aldatma nedeniyle terapiye gelen çiftlerin tamamına yakını ilişkilerine devam etmek istediklerinden aldatmanın tedavisi için başvurmuşlardır. İlişkilerinin girdiği çıkmaz sokaktan çıkış yolunu bulmak için yardım isteyen bu çiftler için aldatma sonun başlangıcı değil, yeni bir başlangıcın başlangıcı olmaktadır.

Konular :

Aldatma, Karı Koca Aldatma, Sadakatsizlik