Eşler Neden Kavga Eder?
Terapistler uyarıyor: Evlilikte ya birlikte kazanırsınız ya da birlikte kaybedersiniz!
Evli ya da sevgili olun unutmayın ki herkes kavga eder partneriyle. Ancak, bu kavganın ne kadar şiddetli olduğu ve ne kadar sık olduğu, evliliğinizin nereye gideceğini göstermez. Her evli çift kavga eder, fakat her kavga aynı olmaz. Kavganın niteliğini belirleyen şey, kavganın sonunda eşlerin nasıl duygular içinde olduklarıdır.
Aile terapistleri uzun süreli ve sık sık yapılan kavgaların ilişkideki bozulmaların ilk sinyallerini verdiğini belirtiyor: “Eğer çiftler biraz atıştıktan sonra eskisi gibi ilişkilerine devam edebiliyorlarsa, sorun yok demektir. Lakin eşler bu kavganın sonunda öfkeli, asi ve kırgın oluyorlar, dolayısıyla birbirlerinden uzaklaşıyorlarsa, evliliklerini gözden geçirmelerinin zamanı gelmiş demektir. Bir terapist veya psikologa danışmaları da faydalı olabilir.”
Eşlerin en sık kavga etme nedenleri ve çözüm önerilerine dair aile terapistleri bakın neler söylüyor.
İşte Sevgilileri ve Eşleri Birbirinden Ayıran Sebepler
1. Eşler Arasında Yaşanan Kavgaların En Sık Nedeni: İletişim Eksikliği
Son zamanlarda çok fazla kavga ettiğinizi düşünüyorsanız, nedenini bulmak için daha derinlere inmeniz ilişkinizde fark yaratabilir. Aile terapistleri, çiftlerin en sık kavga ettiği konuların başında para, aile ve arkadaşlarla ilgili sorunların, yakınlık eksikliğinin ve farklı değerlere sahip olmanın yer aldığını; ancak çiftlerin kavga etmesinin temel nedeninin etkili iletişim eksikliği olduğuna dikkat çekiyorlar.
Günün sonunda, çiftlerin kavga etmesinin en büyük nedeni hepimizin farklı olmasıdır. Partnerinizde sevdiğiniz şeyler, tartışmaları tetikleyen şeylerle aynı olabilir. Hepimizin farklı kişilikleri, ihtiyaçları, istekleri ve görüşleri vardır. Bu durumda, en küçük konularda bile birbirinizle anlaşmazlığa düşmeniz ve kavga etmeniz kolaydır.
Bir ilişkide farklılıklarınızı benimsemek her zaman kolay olmayacaktır, özellikle de birbirinize kızgın olduğunuzda. Ancak, bu farklılıkların sizi eşsiz kılan şey olduğunu fark etmek — birlikte ve ayrı — onlara olumsuz bir şey olarak bakmaktansa onlara saygı duymanızı kolaylaştıracaktır.
- Çiftler Neden Kavga Eder?
Bu sorunun yanıtı sonsuz bir liste oluşturabilir. Kavgalarınız çok kişisel ve ilişkinize özgü olabilir. Ya da daha genel ve belirsiz olabilir.
Çiftlerin kavga etmesinin asıl nedeni sıklıkla etkili iletişim eksikliğidir. Eşler arasındaki çoğu anlaşmazlık ve fikir ayrılığı sağlıklı, saygılı konuşmalarla çözülebilir. Bir çift düzgün iletişim kurmuyorsa, anlaşmazlık hızla bir tartışmaya dönüşebilir.
İletişim eksikliği sıklıkla karışıklığa, yanlış anlaşılmalara ve hatta kızgınlığa yol açar. Partnerinizle konuşmak yerine ne düşündüğünü bildiğinizi varsaymaya başlarsınız. Bu varsayımlar ilişkinizi içeriden dışarıya doğru parçalayabilir.
İşte, zaman zaman çiftlerin ayrılmasına dahi sebep olan nedenler:
* Sakal tıraşı olduktan sonra lavabonun kirli kalması
* Tuvaletin kirli bırakılması
* Tuvalet kâğıdının değiştirilmemesi
* TV’de sürekli zaplama
* Işıkları açık bırakma
* Ortalıkta kirli fincan/bardak bırakma
* Islak havluları yerde veya yatağın üzerinde bırakma
* Sifonu çekmemek
* Gereksiz şeyleri biriktirmek
* Hazırlanmak için çok uzun süre bekletmek
* Dırdır etmek
* Dizi izlemek
Çiftler Neden Kavga Eder?
Kavga Başlatan İlk Cümlelerde Liste Başını Çekenler…
- Kimdi o kadın?
- Telefonun niye kapalıydı?
- Ne bakıyorsun?
- En büyük Fener. (takım tartışmaları)
- Sen beni eskisi kadar sevmiyorsun.
- Karıcığım bu elbiseyi kaç paraya aldın? Çok aradın mı?
- Kadının içine düşecektin az kalsın.
- Karıcığım hiç kızma, ama üzerindekiler hiç yakışmamış.
- Kocacığım annem bize kalmaya gelecek, çok sevindin değil mi?
- Yüzüne ne yaptın, o ne makyaj öyle? Kendini aynada gördün mü?
- Yine mi maç izliyorsun, bıktım senin maçlarından
- Maçla mı evlendin, benimle mi?
2. Sık Sık Eşiyle Kavga Edenler Ne Yapmalı?
Ekonomik sıkıntıların arttığı şu zamanda eşinizle giderek artan kavgalarınızı durduracak bir çözüm yok mu? İşte, çiftlere aile terapistlerinden ilişkinizi düzeltmenize yardımcı olacak öneriler.
Bazı araştırmalar, en güçlü ve en aşık çiftlerin aslında daha fazla kavga ettiğini gösteriyor.Eşinizle herkesten daha fazla kavga ediyor olabilirsiniz, çünkü eşinizin yanında kendinizi güvende ve rahat hissedersiniz. O, gerçek duygularınızı açabileceğiniz ve paylaşabileceğiniz biridir; ki bu duygular olumsuz olsa dahi... Belki de kavgalarınız, her birinizin hayal kırıklıklarını dışa vurmasının bir yoludur; çünkü onları başkalarıyla paylaşamayacağınızı hissediyorsunuzdur aslında.
Eşler Arasında Sık Sık Tartışmaların Olması Doğal mı?
En mutlu, en sağlıklı ilişkisi olan çiftler dahi kavga edebilir; burada fark yaratan, nasıl kavga ettiğinizdir ve bu, ilişkinizin gidişatını önemli bir şekilde belirleyebilir.
Evlilikte genellikle, eşler çatışma esnasında birbirlerini suçlamaya başlarlar. Sonuçta, her biri çatışmayı karşı tarafın başlattığına inanır. Oscar Wilde'ın bir zamanlar söylediği gibi; "Önemli olan kazanıp kazanmamanız değil, suçu nasıl yüklediğinizdir." Unutulmamalıdır ki eşler birbirlerini suçladıklarında, aslında ikisi de kayben taraftır...
Partnerinizle tartışırken yapabileceğiniz en önemli şey, ona saygılı davranmaktır. Aynı takımda olduğunuzu unutmayın, bazen öyle hissetmeseniz bile. Bazı konularda farklı görüşleriniz olabilir, ancak günün sonunda benzer hedefleriniz vardır. Bu hedeflere birlikte ulaşmak için, eşinizle tartışmak yerine, saygılı bir şekilde onula iletişim kurmaya çalışın. Konuşurken şüphesiz eşinizden saygı görmek istersiniz, bu yüzden siz de aynı şekilde eşinize saygı gösterin.
Saygıyla ve sağlıklı iletişime öncelik vermeyi seçtiğinizde, ilişkinizde kavga etmek tamamen normaldir. Doğru şekilde tartışmak aslında eşinize daha yakın hissetmenize, bağınızı ve genel olarak ilişkinizi güçlendirmenize yardımcı olacaktır.
Tartışmayı Önleyen Soru: "Evliliğimiz için en iyisi ne?"
Sağlıklı, Mutlu ve Huzurlu Bir Evlilik İçin Tavsiyeler
* Erken yatın: Genelde, kavga eden eşlerin uyumadan önce barışıp anlaşmaları gerektiği düşünülür. Uzmanlar ise bu inanışın aksini destekliyor. Yazar ve 23 yıllık evlilik uzmanı olan Lisa Earle McLeod bu konuda şunları diyor:
“Araştırmalarımıza göre, eğer kavga sırasında öfkeliyseniz, uyumanız en iyi çözümdür. Bu sayede düşüncelerinizden uzaklaşır, biraz rahatlar ve bir gün önceki kavgayı daha iyi değerlendirebilirsiniz.”
* Tartışmaya ara verin: Uzman klinik danışmanı, Timothy Warneka, 30 saniyelik bir aranın bile eşlerin kavgayı durdurup düşüncelerini toparlamalarını böylece her şeyi yeniden değerlendirmelerini sağladığını söylüyor ve ekliyor: “Dur, odadan dışarı çık ve biraz sakinleş. Tartışmaya sonra devam et.”
* Suçunu sahiplen: Suçlandığını hissetmek kişiyi izole edilmiş ve savunmacı hissettirir. Saldırıya uğramış ve yanlış anlaşılmış hissetmek, bu durum da bir çatışmanın çözümünün bulunamayacağını düşündürür. Suçlama mevcut durumu kişiselleştirir ve eylemsizlik yaratır. Birisi suçladığında, sanki "Sen değişene kadar ben değişemem." der gibi olur. Hiçbir hareket olmaz. Dolayısıyla da tartışmada hiçbir ilerleme olmaz.
Uzman bir evlilik ve aile terapisti olan Melody Brooke, eşler arasında yaşanan şiddetli kavgaları durdurmanın iki yolu olduğunu söylüyor: Suçunu kabullenmek ve kendini eşinin yerine koymak. "Suçlama Oyunu"nun yazarı olan Brooke, bunun eşler için zor olduğunu fakat oldukça başarılı bir yöntem olduğunu vurguluyor. “Kavganın en şiddetli olduğu anda kendini savunmayı kesmek, beklenmedik bir şeydir fakat çok etkilidir.”
* Sus ve dokun: Brooke, “Bazen tartışmakla bir yere varmak imkânsızdır. Böyle zamanlarda eşlerin yapmaları gereken tek şey birbirlerine sarılmaktır. Dokunuşla iletişim kurmak çok önemlidir” diyor.
* “Ama” demeyi yasaklayın: Eşler, diğer eşi olduğu gibi kabul ederek işleri yoluna koymuşken bir “ama” diyerek başladıkları konuşmalarıyla yine her şeyi berbat ederler. Bir örnek: “Niçin oturma odasındaki bulaşıklarını mutfağa götürmediğini anlayabiliyorum, ‘ama’ niçin benim senin hizmetçin olduğumu düşünüyorsun?”
* Neyin önemli olduğunu hatırlayın: “Fark ettik ki evliliğimizde sadece iki kişi değiliz. Aslında biz 3 kişiyiz: Ben, eşim ve evliliğimiz. Bu yüzden üçümüzü de hesaba katarak hareket etmeliyiz”, diyor Jacqueline Freeman.
“Şayet evdeki dağınıklığın sebebi hakkında tartıştığımız zaman, ben daha fazla para kazanabilmek için bir proje üzerinde çalıştığımı, eşim ise evde bozulmuş ya da kırılmış bir şeyi tamir ettiğini öne sürer, böylece kendimizi haklı çıkaracak şekilde savunmamızı yapardık ve bu şekilde epey tartışırdık. Fakat yıllar geçtikçe tartışmalarımız 15 dakikaya indi. Çünkü ikimizden biri böyle zamanlarda mutlaka kendimize sormamız gereken asıl soruyu hatırlıyor: Evliliğimiz için en iyisi ne?”
Bununla birlikte, terapistler hiçbir evliliğin mükemmel olmadığını da belirtiyor.
Çatışmalar Karşısında Çİftler Nelere Dikkat Etmeli?
Evlilikte bir takımsınızdır; ya birlikte kazanırsınız ya da birlikte kaybedersiniz. Amaç, sorunu birlikte çözmektir. Bir çatışma söz konusu olduğunda, kusurları değil, farklılıkları keşfedersiniz. Her şeyden önce, farklılıkların üstesinden gelen bir çift, daha güçlü, birbirleriyle nasıl ilişki kurduklarına dair yeni bilgiler edinmiş ve yenilenmiş bir bağlılıkla bu süreçten çıkacaktır.
Herhangi bir çift bu tavsiyeden faydalanabilir. Birbirinize karşı tartışmaları bir dava haline getirmeyin. Birbiriniz yerine durumu suçlayın. Çatışmaları asla kişisel hale getirmeyin.
Sevgi dolu, kökleri sağlam bir ilişkide, çatışmalar asla kötü niyetten kaynaklanmaz. Bunu hiçbir zaman unutmayın. Çatışmanın bir iletişim sorunundan veya biraz sabır ve anlayışla -bazen çok fazla sabır ve anlayışla- çözülebileceği yönündeki yanlış bir varsayımdan kaynaklanması çok daha olasıdır.
Tartışmalarınızın sağlıklı olmadığını ve verimsiz olma eğiliminde olduğunu düşünüyorsanız, uzman bir aile terapistinden çift terapisi almayı da düşünebilirsiniz.
#evlilik #kavga #tartışma #aile terapisti