Bebeğe Emzik Verilmeli mi?
Emzikler, bebeklerin hem fizyolojik ihtiyaçlarının karşılanmasında hem de günlük rutinler veya uyku zamanlarında sakinleştirilip, yatıştırılmalarında sıklıkla tercih edilen ürünler. Kolay geçmeyen bebeklik dönemlerinde, anneler için de çoğu zaman kurtarıcı olabiliyor.
Piyasada farklı özellikleri bulunan, farklı materyallerden üretilen, birbirlerine göre avantaj ve dezavantajları ile öne çıkarılan pek çok emzik çeşidi bulunduğunu söyleyen Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dt. Nurgül Demir emziğin ağız ve diş yapısı üzerindeki etkileri konusunda önemli uyarılarda bulundu.
Emzik kullanımının teşviki veya yasaklanması konusunda uzmanların farklı görüşler içinde bulunması ailelerin kafasını karıştırıyor. Özellikle bebek dostu hastanelerinin emzik kullanımına karşı çıkmaları prematüre bebeği olan ailelerin ne yapması gerektiği konusunda soru işaretleri oluşturuyor. Prof. Dr. Selami Süleymanoğlu ise emzik yasağını değerlendirdi ve hangi durumlarda emziğin kullanılması gerektiğini açıkladı.
İşte, her iki uzmanın bebeklerde emzik kullanımının sakıncaları ve hangi durumlarda kullanılabileceğine dair önemli açıklamaları.
Uzmanlar, bebeklerde emzik kullanımınnı zararları ve faydaları hakkında anne babalara önerilerdi bulundu.
İçindekiler: Bebeğe Emzik Verilmeli mi?
Bebeklerde Emzik Kullanımında Bunlara Dikkat!
1. Emzik, Bebekler İçin Sakıncalı mı?
Emzik kullanımı bebek sahibi olan her ailenin merak ettiği konulardan bir tanesidir. Ancak uzmanların farklı görüşleri ve bu konuda ikiye ayrılmış olmaları aileleri de emzik konusunda karasızlığa itiyor. Özellikle bebek dostu unvanını alan hastaneler anne sütü almayı erken bıraktırma ihtimali olduğu için emzik kullanımı tamamen yasaklıyor. Peki, aileler bu durumda nasıl karar vermeli?
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Selami Süleymanoğlu yanıt verdi. Her iki yaklaşımı da değerlendiren Süleymanoğlu, emziğin tamamen yasaklanması ya da emziğin sürekli kullanımı konusunda bebeğin durumu göz önüne alınarak ve çok yönlü düşünülerek karar verilmesi gerektiğini belirtti.
Emzik Seçimi Bebeğin Ağız Yapısını Etkiliyor
2. Emzik Ağızda Şekil Bozukluğuna Neden Olur mu?
Emzik kullanılmasına karşı çıkanların en çok üzerinde durdukları konu emzik alan bebeklerin anne sütü almayı bırakmasıdır. Bu konuda yapılmış çalışmalarda emziğin, memeyi emmeyi bırakmada çok az da olsa etkisi bulunduğu gösterilmiştir. Bir diğer konu ise ağızda şekil bozukluklarına yol açma ihtimali olmasıdır ki bunu da destekleyen yeterli kanıt bulunmaktadır.
Ayrıca emziklerin üretildikleri plastik türevlerinden bazılarının tükürükte eriyip kana geçtikleri de bilinmektedir. Bu konudaki bilimsel gerçekleri göz önünde bulunduran uzmanlar bebek dostu hastanelerde emzik kullanımını önermemektedir.
#Rekalm
Bebeğe Emzik Verilmeli mi?
3. Ne Zaman Emzik Kullanılmalı?
- Emzik Kullanma Ne Zaman Tedavinin Bir Parçasıdır?
Zamanında doğan ve sağlık problemi olmayan bebeklerin büyük bir kısmında, emme refleksinin gelişmesi iyi, beslenmesi sorunsuz olmaktadır. Ancak nadiren prematüre bebekler, doğumdan sonra kan şekeri düşen bebekler ve sinir sistemi ile ilgili problemi olan bebeklerde, emme yutma ve nefes alma koordinasyon becerisini kazanılmakta zorluk yaşanır. Bu gibi durumlarda emzik kullanımı tedavinin bir parçası olabilir.
- İlk Aylarda Emzik Kullanımının Sakıncası Yok
Bebeklerde de sindirimi kolaylaştırıcı, sakinleştirici, oyalayıcı, huzursuzluğu giderici, ağrılı uyaranlardan rahatsız olmayı azaltıcı etkileri de bulunmaktadır. Anneden ayrı kaldığında emzik kullanımının bebeğin huzursuzluğuna iyi geldiği de bilinmektedir.
Sonuç olarak gerekli görülen bebeklerde ilk aylarda emzik kullanımının mazur görülmesi, bazı durumlarda desteklenmesi ancak altı aydan sonra zararlı olduğu yönleri baskın hale geldiği ve faydası azaldığı için kesilmesi önerilmektedir.
Uzmanlara gör, emzik ani bebek ölümü sendromu riskini azaltmaya yardımcı olabilir.
Hangi Durumlarda Emzik Kullanımı Gerekir ?
- Emziğin bebeğe olumlu etkileri de var
Emzik kullanmayı destekleyenlerin de birçok nedeni bulunmaktadır. Özellikle prematüre ve düşük doğum ağırlığı olan, kan şekeri düşük bebeklerde, emme refleksi zayıf olanlarda ve sinir sistemi ile ilgili problemi olan bebeklerde emzik kullanmak zihinsel gelişmeyi hızlandırmakta, emme ve yutmanın koordinasyonunu artırmakta, emme refleksini geliştirmekte aynı zamanda “ani bebek ölümünü sendromu” diye bilinen durumu da azaltmaktadır. Bu nedenle emzik kullanıp kullanmamaya bebeğe ve ailenin durumuna göre karar verilmesi en doğrusudur.
4. Emzik Kullanımında Anne Babalar Nelere Dikkat Etmeli?
Emzik kullanımının anne memesini redde, diş çürüklerine, diş diziliminde çapraşıklıklara, çene bozukluklarına ve parmak emme alışkanlığı gibi problemlere sebep olmaması için dikkat edilmesi gereken önemli noktaların bilinmesi gerektiğini söyleyen Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dt. Nurgül Demir dikkat çeken konu başlıklarını 10 maddede aktarıyor.
4.1. Bebek anne memesini emmeye alışana kadar, emzik kullanımına başlanmamalıdır.
4.2. Emzik anne, baba ve bakıcılar da dahil, asla bir başkasının ağzına sokulmamalıdır.
4.3 Bebeğin emziğe alışmasını sağlamak, uykuya dalmasını kolaylaştırmak veya sağlığı için faydalı olabileceği düşüncesiyle; emzik bal veya pekmeze batırılarak bebeğe verilmemelidir. Bebeğin, ağzında, şekerli bir besinle uykuya dalması ‘erken çocukluk çağı çürüğü’ denilen şiddetli çürüklerin temel sebeplerindendir.
4.4. Bebeğin meyve tüketimini arttırmak ve vitamin almasını kolay hale getirmek amacıyla; hazneli emziklerin içine koyularak bebeğe verilmesi, çürük riski yüksek olan bebeklerde erken diş kaybı riskini arttırabilir. Emzikle meyve tüketimini keyif haline getiren bebeklerde, meyvelerde bulunan şeker, çürük bakterisi bulunan ağız ortamında, kaşıkla beslenmeye oranla daha uzun süre kalarak çürük riskini arttırır.
4.5. Emzik seçimi yapılırken, kesinlikle Bisfenol-A (BPA) içermeyen emzikler tercih edilmelidir. Özellikle, üreme sağlığına olan zararlı etkilerinden dolayı bebekler için üretilen ürünlerde BPA kullanımı pek çok ülkede yasaklanmıştır.
4.6. Ağız yapısına uyumlu olarak üretilmiş ortodontik emzikler, çene gelişimini ve diş dizilimini daha az etkileyeceği iddiasıyla piyasaya sürülen, annenin meme ucunu taklit eden emziklerdir. Ebeveynler için yeni bir alternatif olarak değerlendirilebilir ancak klasik emziklerin ağız yapısında sebep olduğu bozuklukları önleyebileceğini söylemek doğru değildir. Bu emzikler, sadece önerilen kullanım süreleri dahilinde tercih edilebilir.
4.7.Ağızdan düşerek yeniden ağza alınan veya doğru şekilde ve sıklıkta temizlenmeyen emzik yüzeylerindeki bakteri, mikroorganizma tutulumu; ağızda mantar gibi lokal enfeksiyonlara, mide bağırsak sisteminde ciddi hastalıklara sebep olabilir. Emziklerin temizlenmesi için özel olarak üretilen sterilizatörler kullanılabileceği gibi; iki günde bir 5 dakika kaynatılması da yeterli olacaktır.
4. 8 Lateks emzikler hem lateks alerjisi riskinden dolayı hem de bakteri tutulumu diğer materyallerden yapılan emziklere göre daha yüksek olduğu için tercih edilmemelidir.
4.9. Emziğin 12 aylık dönemi aşan kullanımı akut orta kulak iltihabı riskini arttırabilir.
Emziği Zamanında Bıraktırmak Mühim
4.10. Emzik kullanımına, süt köpek dişlerinin çıkmaya başladığı, bebeklerin ortalama 18 aylık dönemlerinde son verilmelidir. Uzun dönemli emzik kullanımı, çenelerin gelişiminde ve diş diziliminde ciddi bozukluklara sebep olabilir.
Bebeğiniz büyüdükçe emzik kullanımının riskleri faydalarından daha ağır basmaya başlar. Çoğu çocuk 2 ila 4 yaşları arasında emzik kullanmayı kendi başına bırakırken, bazılarının bu alışkanlığı kırmak için yardıma ihtiyacı vardır. Çocuğunuz emziği kullanmamayı seçtiğinde onu övün. Çocuğunuz emziği bırakmakta zorluk yaşıyorsa çocuğunuzun doktorundan veya diş hekiminden yardım isteyebilirsiniz.
#bebeklerde emzik kullanımı #emzik kullanmanın sakıncaları #bebeğe emzik verilmeli mi #emzik emen bebekler