BEDENSEL ZİHİNSEL VE RUHSAL GELİŞİM

Bebek Bakımı Hakkında Ne Biliyorsunuz?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 16.09.2016

Yeni doğan Bebek Bakımı Öneriler

Yenidoğan bebeklerin yaşamdaki ilk günleri, annelerin de en mutlu, ancak bir o kadar da zor zamanlardır. Bu dönemde bebekte görülen en küçük bir değişiklik dahi anneyi korkutur ve endişelendirir. Bu süreci en rahat atlatmanın yolu ise bebek bakımı konusunda bilinçlenmekten geçiyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Aşkın Güra Nemlioğlu’nun annelere önemli önerilerini mutlaka okuyun.

1) Yeni doğan Bebeğin Kafatasındaki Şekil Bozuklukları Düzelir mi?

Bebekler, kafatası kemikleri henüz tam gelişmeden dünyaya gelir. Bu yüzden bebek doğum kanalına girdiğinde, sıkışmaya veya vakumla çekilmeye bağlı olarak, kafatasında şekil bozuklukları görülebilir. Zamanla, beyin büyüdükçe kemikler de beynin şeklini alır ve kafasındaki şekil bozuklukları ortadan kalkar.

2) Derideki Döküntüler Normal mi?

Bebeğin doğumdan itibaren 1 hafta veya 10 gün içinde görülen döküntülerin çoğu fizyolojiktir. Bazı bebeklerde morluk veya akne benzeri oluşumlar görülebilir. Bu sorunların çoğu tedavi gerektirmez. Tedavi için kullanılan birçok madde, bu tür cilt problemlerinin daha da artmasına neden olur.

Örneğin bebeklerin cildin eyapılan en yanlış uygulama, teri kokmasın diye yapılan tuzlamadır. Bebeğin cildi hassas olduğundan, bu durum ölüme kadar gidebilen ciddi sonuçlar doğurabilmektedir.

3) Acaba Bebeğim Doydu mu? Bebeğin Doyduğu Nasıl Anlaşılır?

Bebeğin doyduğunu anlayabilmenin en iyi yolu, düzenli kilo artışının gözlenmesidir. Kesintisiz 2-3 saat uyku uyuyan, düzenli kaka yapan çocuk doymuş demektir. Emzirme sırasında bebeğin hal ve hareketleri de doyduğuna dair ipuçları verebilir. Bebekler dümdüz yatırıldıklarında sütün fazlasını gazi le birlikte çıkartabilir. Bazen fazla miktarlarda da kusabilirler.

Bebek düzenli kilo aldığı sürece, bu durum bir sorun teşkil etmez. Kusmaması için bebek 30-40 derece eğimle yatırılmalıdır. Bu uygulama, yer çekiminin etkisi ile sütün midede kalması için yapılır.

4) Bebeğin Gaz Sancılarıyla Nasıl Baş Edilmeli?

Bebeklerin gaz çıkartmadaki sıkıntısı, sindirim sisteminin bazı öğelerinin olgunlaşmamasındaki gecikmeden kaynaklanmaktadır. Bu sürece sabır çok önemlidir. Piyasada satılan ve gaz sorununu gideren ilaçlar, bebekler için önerilmemektedir. Bebek emzirilirken devamlı meme değiştirmek sakıncalıdır.

Bir meme boşaltılmadan diğer memeye geçilmemelidir. Çünkü birini boşalttıktan sonra diğerine geçmesi doyduğunu hissetmesini sağlayacaktır.

Bebek Bakımı ile İlgili Merak Edilenler

5) Bebekle İlk Günlerde Anneler Nelere Dikkat Etmeli?

• Annemin eli sürekli temiz olmalı.

• Kulak temizliğinde kulak çöpü kullanılmamalıdır. Sadece kulak kemerini pamuk yardımı ile silmek yeterli olacaktır. Gözlerinde bulunan çapaklar, kaynatılmış su yardımı ile temizlenmelidir. Doğduğu günden itibaren bebeğin tırnakları düz, batık oluşmayacak şekilde kesilmelidir; gerekirse kenarları hafif törpülenmelidir.

Ağız özel bir temizlik gerektirmez; çünkü tükürük bezlerinin temizleyici bir etkisi vardır. Fakat pamukçuk gibi bir madde görüldüğünde karbonatlı su ile yıkanabilir.

• Burun tıkanıklıkları için küçük poşetlerde satılan tuzlu suları buna damlatmak yeterli olacaktır.

• Cilt temizliği banyo ile yapılır. Bebek bir gün duru su, bir gün şampuan ile her gün yıkanabilir. Şampuan seçerken PH değeri nötr olan ve içerisinde kozmetik ürün olmayan, doğal ürünler tercih edilmelidir.

• Alt temizliği kızlarda suya batırılan pamuklarla veya sadece suyla yıkanarak önden arkaya doğru yapılmalıdır. Kullanılan mendil veya pamuklar alkol içermemelidir. Erkek çocuklarda ise sünnet derisi geriye çekilmemelidir. Bu uygulama ile deri çatlatıp, iltihap kapabilir.

• Bebeğin kıyafetleri pamuklu ürünlerden seçilmeli. İlk kullanımdan önce sıcak suyla yıkanıp ütülenmelidir.

• Göbek kordonu, genellikle doğumdan sonra 10g ün içinde düşer. Göbek bağı düşmeden önce su ile temas ettirilmemelidir. Bu bölgenin kuru tutulmasın özen gösterilmeli ve doktorun önereceği alkollü bir antiseptikle sabah akşam pansuman yapılmalıdır.

• Bebek doğduğu günden itibaren dışarı çıkartılabilir. Ancak kalabalık ortamlarda bulunmamasında fayda vardır. Sürekli dışarıda olmak bebeğin bakımının ihmal edilmesine neden olabilir.

• Yenidoğanda ateş, morarma ve nefes kesilmesi acil bir durumdur.

• Ateş yüksek ise, vakit kaybetmeden hastaneye başvurmak gerekir.

Konular :