BEDENSEL ZİHİNSEL VE RUHSAL GELİŞİM

Bebeğinizin Sizinle Bağ Kurduğunu Nasıl Anlarsınız?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 08.02.2014
Bebeginizin Sizinle Bag Kurdugunu Nasil Anlarsiniz

Uzmanlar bebeklerin ebeveyne olan sevgi hislerini doğumdan sonraki 2-4 ay arası dönemde net şekilde göstermeye başladıklarını söylüyor. "Peki ama bunu anlamanın yolları nelerdir?" diyorsanızUzman Psikolog Sinem Olcay Kademoğlu'nunaçıklamalarını mutlaka okuyun.

Bebeğiniz Hayatındaki Özel Kişinin Siz Olduğunu Ne Zaman Hisseder?

Bebeğinizin sizinle bağ kurmaya başladığını, ona gösterdiğiniz duygusal tepkilere karşılık almaya başladığınızda anlarsınız. Örneğin, bebeğinize kocaman içten bir gülücük verdiğinizde gözlerinin içi gülecektir. Kaşlarınızı çattığınızda ise yüzünüzdeki endişe ifadesini taklit edercesine aklı karışmış bir ifade sergileyecektir. Ya da bebeğinizin yüzüne bakıp değişik sesler çıkardığınızda aynı sesi henüz üretemese de ağız hareketinizi taklit etmeye uğraşacaktır.

Yakınında Bulunmanızdan Büyük Keyif Alır

Bebeğinizle karşılıklı gülümseme, kaş çatma ya da öpücük gibi yüz ifadeleri yaparak ya da ritmik el ve kol hareketleri kullanarak gün içinde düetler yapmayı deneyebilirsiniz. Bebeğinizin sizinle bir bağ kurmaya başladığının bir diğer göstergesi de sizin yakında bulunmanızdan aldığı keyiftir.

Bebeğiniz Size Olan Sevgisini Hareketleriyle Anlatmaya Çalışır

Sabahları sizi ilk gördüğünde bebeğinizin yüzünde beliren sevecen gülümseme ve çıkardığı neşeli sesler ya da sizin sesinizi duyduğunda ellerini, kollarını sallamaya başlaması, bebeğinizin size olan sevgi hislerini gösterme yoludur.

İlk aylarda bebeğiniz gözlerinizi, ağzınızı, burnunuzu ayrı parçalar olarak algılarlar 4 aylık olduğunda artık yüzünüz bir bütün olarak tanır ve belli bir mesafeden bile ayırt edebilir. Örneğin her sabah aynı şarkıyı söyleyerek bebeğinize merhaba diyorsanız, bu seslerin ritmi ile sizin onun dünyasına yeniden girişinizi eşleştirebilir.

Bebeginizin Sizinle Bag Kurdugunu Nasil Anlarsiniz

Çoğu bebek 5 ay civarı ebeveynle sevgi ilişkisi kurduğunu gösteren belirli davranışlar sergiler. Bunların bazıları şunlardır:

Gülümsemenize gülümseyerek cevap verir.
•Sevecen bakışlar ve gülücükler kullanarak etkileşim başlatır.
•Bebeğinizle ritmik hareketler yaptığınızda sesler çıkarır ve? veya ağzını, elini, kolunu ya da bedenini sizinle uyumlu, ritmik şeklide hareket ettirir
.
•Onu kucağınıza aldığınızda ya da sarıldığınızda gevşer ve rahatlamış gözükür.
•Onu dokunduğunuzda, sarıldığınızda, baktığınızda ya da onunla konuştuğunuzda cıvıldama şeklinde sesler çıkarır.
•Yüzünüze ilgiyle ve çok dikkatli şekilde bakar.
•Ce-cee gibi saklanma birleşme oyunlarında yüzünüzün ?sesinizin yeniden belirlemesini merak ve heyecan içinde bekler.
•Onunla oynamaya ara verdiğinizde huysuz ya da üzgün gözükür.
•Yaptığınız bir şey yüzünden engellendiğinde kızar (kaşlarını çatarak ya da ağlayarak).
•Sıkıntılı bir durumda sizin yardımınızla en fazla 15 dakika içinde sakinleşir, teselli bulur.
Bebeğinizin sizinle kurmakta olduğu sevgi ilişkisinden aldığı zevki ve heyecanı teşvik etmek için bunları deneyebilirsiniz:
•Sesinizi alçaltıp yükselterek yumuşaktan serte değişik tonlamalar kullanarak bebeğinizle konuşun ve mırıldanın.
•Bebeğinizle konuşup mırıldanırken ona değişik yüz ifadeleri yapın.
•Yumuşak dokunuşlarla bebeğinize dokunun ya da masaj yapın ve bu sırada ne yaptığınızı ona anlatın.
•Bebeğinizle konuşurken ya da ona bakarsın kol ve bacaklarınız nazikçe hareket ettirin.
•Bebeğinizi gözlerinin içine bakıp gülerek, konuşarak ve şarkı söyleyerek mekân içinde yatay y ada dikey olarak hareket ettirin.

Bebeğinizin kaslarını ve duyularını kullanma, görüntü dizilerine ve dile tepki verme gibi becerilerinin gelişimi size olan ilgisi ve sevgisi sayesinde gerçekleşir.

Sevginin bebek gelişimindeki önemi, bir yetişkinle sevecen ve birebir bir ilişki kurma fırsatından yoksun kalan yetimhanelerdeki bebeklerde trajik şekilde gözlemlenmiş. Bu bebeklerin yatağının başına dönecekler asılsa da bebekler nadiren dönencelere bakarlar. Bu bebekler zamanla enerjik şekilde hareket etme becerisini kaybeder çünkü ulaşabileceği hiç kimse yoktur. Bu koşuldaki çocuğu bebek fiziksel, zihinsel, duyusal ve dilsel gelişim bakımından ciddi gerilikler sergiler. Bazıları kilo bile alamaz. Sevgi besini olmadan gelişim filizlenemez. İşte ebeveyn-bebek arasındaki sevginin önemi burada yatar.

Konular :