BEDENSEL ZİHİNSEL VE RUHSAL GELİŞİM

Bebek Jimnastiğinin Püf Noktaları

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 04.05.2012

Bebek Jimnastiğinin Püf Noktaları

Bebeğinizin hızlı gelişim sürecinde belki farkında olmadan üstüne eğilmeyi atlayacağınız bir konu; duruş bozukluğu… Çocuğunuzun hem ruhsal gelişimi, hem de duruş sağlığı açısından kuşkusuz sporun önemi çok büyük.

Peki ama bebeğinize jimnastik yaptırırken nelere dikkat etmeli, ona nasıl egzersizler yaptırmalısınız? İşte uzmanların bu konudaki önemli tavsiyeleri.

Egzersizler özellikle 2-6 ay arasındaki bebeklerin ruhsal ve fizyolojik gelişimi açısından oldukça önemlidir. Annenin bebeğiyle birlikte egzersiz yaparken rahat olması ve özellikle çalışan annelerin ona vakit ayırabildiği için kendini iyi hissetmesi sağlanıyor. Bebeğin anneyle olmaktan mutluluk duyması eklemlerine hareket yaptırırken annenin bebeğiyle yakınlaşması ve onun vücudunu daha iyi tanıması ve bilgilenmesine yardımcı oluyor.

Bebek Jimnastiğinin Püf Noktaları Nelerdir?


Jimnastik hareketleri için her gün 5-10 dakika zaman ayırmak çok önemlidir. Günde 4-5 kez yapıldığında yararlı olur.


Bebeği rahatlatmak için banyodan ve uykudan önce yapılan egzersizler, banyodan sonra sağlıklı bir uykuya yardımcı olur.


Jimnastiğin yapıldığı zeminin, banyo havlusu ya da battaniye serilmiş düzgün bir alan olması gerekir.


Jimnastik sırasında bebeğin çıplak olması yada üzerinde rahatsızlık vermeyecek hafif bir giysi (zıbın gibi) bulunması çok önemlidir.


Ortam ısısı da iyi ayarlanmalıdır; sıcaklığın 22 ile 24 derece olması yeterlidir.


Egzersiz programına bebeği yoracak, vücudun tüm eklem ve kaslarını çalıştıran, ağır ve zor hareketlerle başlanmalıdır.


Yaklaşık iki hafta hafif hareketlerle devam edilerek, yavaş yavaş kas ve eklemleri çalıştıracak egzersizler yaptırılmalıdır.


Egzersizlerin annenin rahat ve sakin olduğu bir zamanda, hafif müzik eşliğinde yaptırılması idealdir.


"Bebeğime Nasıl Jimnastik Yaptırabilirim?"


Bebeği sırt üstü yatırıp, elleriyle başparmağınızı tutmanızı sağlayın. Bu sırada kendi parmaklarınızı da onun bileklerini kavrayacak şekilde tutun ve bebeğin kollarını önce sağ sonra sol kol olmak üzere tek tek yavaş yavaş geriye yukarı kaldırın. Egzersize bu hareketlerle başlamak uygundur. Eğer kollar karşılıklı uyum içinde olmazsa, bu hareket biraz zorlayıcı olabilir.

Bebeği yüzükoyun yatırıp baş kısmı size dönük ve başparmağınız bebeğin avucunun içinde olacak şekilde bileklerinden kavrayın. Yavaş yavaş çok az olmak üzere ilk kaldırışı yapın. İlk kaldırışın zorlamadan yapılmasına özen gösterilmelidir. Daha sonraki kaldırışlarında bebeğin kasları ve başı, kendi isteği ve hareketi doğrultusunda, yetişkin yardımıyla yapılabilir. Özellikle bebeklerin baş kontrolü 2-3. aydan sonra başlar. Bu egzersizlerin uygulanması ile olası sinir sistemi gelişim geriliği de erken saptanabilir.

Bebeğinizin Kas ve Eklemlerini Nasıl Çalıştırabilirsiniz?

Bebeğin avuç içinden ve el bileğinden tutarak, sağ kolu sol tarafa, sol kolu sağ tarafa çaprazlama şekilde germe hareketi yapın.


Bebeklerin boyun ve kol kaslarını çalıştırmak için paraşüt refleksi denilen hareketleri yaptırın. Her kolu kendi tarafında yana ve yukarı doğru açın sonra tam tersi istikamette tekrarlayın.


Bebekler için ilk 6 ayda en önemli noktalar, ileride ayakta durma, oturma ve başını tutması için kalça eklemlerinin çalıştırılmasıdır. Bunun için bacaklarını karnına doğru bastırarak aşağı doğru tekrar germe hareketi yaptırın. Bu hareket 5- 10 kez tekrarlanabilir.


Diğer hareket de bacakların aynı anda yapılabildiği gibi tek taraflı olarak birinin karna doğru itilmesi diğerinin uzatılmasıdır. Bu hareket de günde 4-5 kez yapılabilir.

Bebekler 6. aydan sonra destekli ya da desteksiz oturabilir. Ancak egzersiz yaptırılan bebeklerde bu biraz daha erken olarak 5. ayda gerçekleşebilir.


Genelde düzenli olarak egzersiz yaptırılan bebekler, 6-7. ayda desteksiz oturmaya başlar. Egzersizlerin annenin rahat ve sakin olduğu bir zamanda, hafif müzik eşliğinde yaptırılması idealdir.


Jimnastiğin Bebeğinize Faydaları Nelerdir?

1- Kas-iskelet sisteminin gelişimine
2- Koordinasyon ve denge kazanmasına
3- Sporu tanıma ve sevmesine
4- Dayanıklı olmasına, sakatlanma riskinin azalmasına
5- Kendisini tanımasına ve güven duygusunun gelişimine
6- Cesaret kazanmasına yardımcı olur.

Konular :