BEDENSEL ZİHİNSEL VE RUHSAL GELİŞİM

Çocuğunuza Konuşmayı Nasıl Öğretebilirsiniz?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 24.12.2012

Çocuğunuza Konuşmayı Nasıl Öğretebilirsiniz

Bebeğin annesinden duyduğu ninniler, onunla konuşulması ve yalnız bırakılmadan yetişkinlerin dünyası içinde yer alması bu konuda atılabilecek ilk doğru adımlardır.

İlk sözcüklerini söylemeden önce bebek, dinlemekte, öğrenmekte ve çıkardığı çeşitli sesler ile konuşmaya hazırlık yapmaktadır.

Dil Gelişimi İçin Nelere Dikkat Edilmeli?

Bir Yaş Öncesi Bebeğin Dil Gelişimi İçin Bunlara Dikkat Edin

•Anlayacağını düşünmeden çocukla konuşulmalı, sohbet edilmeli, kitap okumalı ve karşılıklı yorum yapılmalı.

•Çocuk anlatmak istediklerini yetişkinler kadar rahat anlatamayabilir, dinlerken sabırlı olunmalı, sözü kesilmemeli cümlelerini tamamlamasına izin verilmeli.

•Çocuğun isteklerini dile getirirken kısaltılmış kelimeler kullanmasına izin verilmemeli. Örneğin, çocuk su isteyeceği zaman: “Su” dediği zaman değil “Su ver” ya da “Su verir misin?” gibi tam cümleler kurduğu zaman isteği yerine getirilmeli.

•Çocukla konuşurken bebek diliyle değil, yetişkin diliyle konuşulmalı.

•Konuşurken çocuğun boy hizasına inilmeli, göz teması kurmaya özen gösterilmeli ve etkili dinlenilmeli. Çocuğun anlattıklarına uygun geribildirim verilmeli.

•Çocuk, konuşurken kelimeleri yanlış söyleyebilir. Bu durumda “yanlış kullandın” gibi uyarmalar yerine, doğru model olarak , kısa cümle içinde tekrar etmek uygun olacaktır.

•Çocuğun izlediği filmi, dinlediği öyküyü, yaşadığı olayı, gördüğü rüyayı anlatmasına fırsat verilmeli. Bu çocuğun hem dil gelişmini hızlandıracak hem de konstrasyon ve zihin gelişimini harekete geçirecektir.

• Bir yaş öncesi bu dönemde onunla iletişim kurulması, konuşulması onun bu çabalarını besleyecektir. Yüz ifadesinin, mimikler ve ses tonunun annenin duygularını bebeğine aktarmakta son derece etkilidir.

Odyoloji ve Konuşma Bozukluğu Uzmanı Çiğdem Ergül anne babalara bakın hangi tavsiyelerde bulunuyor.

1 ve 2 Yaş Arası Neler Yapılamlı?

İlk sözcüklerini söylemeye başlayan bebekler, hızla öğrenmeyi sürdürerek iki yaş civarında iki sözcüğü birlikte kullanmaya başlarlar. Yeni sözcükler cümlelere ve cümlelere peş peşe birbirine eklenir. Bu dönemde bebekler resimli kitaplardaki havyan isimlerini, basit sözcükleri yetişkinden sonra tekrar ederler. Bildiklerini de gösterebilirler.

Çocuğunuza Konuşmayı Nasıl Öğretebilirsiniz

Aile bireylerinin resimlerinin yer aldığı bir albüme bakarak, anne ve babasını göstermesi, söylemesi bildiğini pekiştireceği gibi eğlencelidir. Çocuğunuzun yaptıklarını dile getirmeniz çok yararlıdır. "Yemek bitti şimdi elini yıkayalım" diyerek olayları basit bir dille birbirine bağladığınızda kolay rutinler oluşturduğunuzda bu rutinler sırasında edindiği dil kullanması kolaylaşır.

3 Yaş Döneminde Dil Gelişimi İçin Neler Yapmalı?

Üç yaş civarında konuşarak hemen her şeyi ifade edebilen çocuklar; yaşamlarının öğrenme konusundaki en hızlı devresini geçirirler. Özellikle ilk üç yaş döneminde, televizyonu uzun süre izlemesinin dil gelişimini olumsuz yönde etkilediği biliniyor.

Duyduklarını tekrar ederek öğrenen çocuklar, tv karşısında pasif dinleyici durumundadır. İki yönlü olması gereken iletişim sadece tek yönlüdür. Reklam programları, müzik klipleri gibi görüntünün hızla değiştiği ve çocuklar hedeflenerek hazırlanmamış programları izlemeleri gelişmelerini olumsuz etkilemektedir.

Çocuğunuza Konuşmayı Nasıl Öğretebilirsiniz

Üç yaş ve sonrası dil gelişimini desteklemek için çocukla birlikte kitap okumak, kitap hakkında sorular sormak, resimlere bakarak birlikte anlatmak, onunla yerde oyun oynamak özellikle onun kurduğu oyunlarda ona eşlik etmek, şarkı söylemek, parmak oyunları öğretmek, birlikte gün boyu yaşananları paylaşıp sohbet ederek keyifli aktiviteler yapmak ve tv süresinini yarım saat ile sınırlamak önerilebilir.

Sembolik oyun kısaca "mış gibi yapmak" yani bebeğini ya da ayısını yedirmek, uyutmak, doktorculuk oynamak, oyuncakları karakterler ile birlikte oynamak, kamyonun içine bir figür yerleştirip şöför rolü vermek gibi özetlenebilir. Sembolik oyunlar çocuğun hayal gücünü geliştireceği gibi karşısındakinin oyun için de kullanacağı dili izleme ve öğrenmesi için iyi bir fırsat tanır.

Konular :