SAĞLIK

Bebeğiniz Üşüttü Diye Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu Olmaz

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 10.04.2015

Bebeğiniz Üşüttü Diye  Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu Olmaz

Bebeklerde En Sık Karşılaşılan Sağlık Sorunudur

Çocuklarda olduğu gibi bebeklerde de en sık rastlanan hastalıklardan birisi üst solunum yolu enfeksiyonlarıdır. Ancak sanılanın aksine nedeni “bebeği üşütmek” değildir. Değişik mikroplar, virüsler ve bakteriler bu hastalıklara sebep olurlar. Bebeklerde en sık karşılaşılan sağlık sorunlarından biri olan üst solunum yolu enfeksiyonlarına dair alınacak önlemleri Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hilal Mocan anlattı.

Hastalıktan Korunmada En Etkili Yöntem El Temizliğidir

Bebeklerde görülen üst solunum yolu efneksiyonları ciddiye alınmalıdır çünkü akciğerler, kulaklar gibi vücudun pek çok bölgesi bu hastalıktan etkilenir. Korunmada en önemli önlem ellerin sabunla yıkanmasıdır. Yine öksürme ve hapşırma sırasında ağzın kapatılması ve hasta kişilerin kağıt maske kullanmaları da damlacık yoluyl bulaşmayı ortadan kaldırır.

Bebeğiniz Üşüttü Diye Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu Olmaz

Bebeğinizi Rahatlatmak İçin Bu Tedbirleri Alabilirsiniz:

  1. Bebeğinizin burun içi temizliğini düzenli olarak yapın. Burun kenarında oluşabilecek tahrişleri önlemek için vazelin türü kremler sürebilirsiniz.

  2. Özellikle bebeğinizin odasının nemli olmasına dikkat edin. Odadaki radyatörün üzerine ıslak havlu koyarak bunu sağlayabilirsiniz. Bu, hem bebeğinizin burnunun tıkanmasını önler, hem de rahat nefes almasını sağlar.

  3. Uyurken başının bir miktar yukarıda olmasına dikkat edin. Bu nefes almasını kolaylaştıracaktır.

  4. Burun akıntısı ve ateş nedeniyle bebeğinizin vücudu sıvı kaybedeceğinden onu daha sık emzirin ve gerekiyorsa sıvı gıdalar verin. Eğer bebeğinizi emziroyarsanız ve sizde de benzer bir hastalık varsa doktorunuza danışarak bebeğinize sütle geçmeyen ve ona zarar vermeyecek ilaçlar kullanarak emzirmeye devam edebilirsiniz.

  5. Doktorunuza danışmadan eş-dost tavsiyesine asla herhangi bir ilaç kullanmayın.

Hangi Durumlarda Vakit Kaybetmeden Doktora Başvurulmalı?

Özellikle bebeğinizin ilk üst solunum yolu enfeksiyonu ise, bebeğiniz 3 aylıktan küçükse, ateşi aniden yükselir ve 38 derecenin üstüne seyrederse, sürekli öksürüyorsa, nefes almakta zorlanıyorsa, burnundaki akıntının rengi koyu yeşilse, kulaklarını tutarak ağlıyorsa, uyuyamıyorsa ve besleyemiyorsanız hemen doktorunuzu aramanız gerekir.

Konular :