Tüp Bebek Nedir, Ne Değildir?
Tüp bebek tedavisinin doğal yollarla ya da başka tedavi yöntemleri kullanıldığı halde çocuk sahibi olamayan çiftlere uygulandığını belirten Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Tıraş, temel amacın kadından alınan yumurta ile erkekten alınan spermleri laboratuvar ortamında dölleyerek, geliştirilen embriyoyu anne adayına vermek olduğunu anlattı.
Yanlış İnanışlar ve Bilgisizlik Aileleri Yersiz Endişelendiriyor
Bilgisizlik tüp bebek tedavisinin en önemli sorunu Öyle ki ülkede tüp bebeğin günah olduğuna dair bazı inanışlar dahibulunuyor. Ya da ülkenin bazı değerlerinde tüp bebek denilince sanki başka bir erkeğin spermi kullanılıyormuş gibi inanışlar var. Bunlar doğru inanışlar değil.
Tüp bebek neticede bir tedavi yöntemidir. Bu tür inanışların doğru olmadığını biz her yerde dile getiriyoruz.
Neden Doğal Yollarla Hamile Kalmak Güçleşiyor?
Yaşam koşullarımız giderek doğallıktan uzaklaşıyor. Gıdalarda birtakım katkı maddeleri ve hormonlar kullanılıyor. Ayrıca, çevre, hava ve su kirliliği var. Ağır metaller, kurşun, nikel, kadmiyum ve civa gibi ağır metaller suları ve havayı kirletiyor. Sanayi geliştikçe hava kirleniyor.
Kısırlığa Neler Neden Oluyor?
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar artıyor. Hayat kadınlarıyla birlikte olan erkekler, aldıkları enfeksiyonu eşlerine taşıyor ve bu nedenle kadınlardaki tüplerde tıkanıklıklar oluyor. Türkiye'de de obezite ciddi şekilde artıyor. Bu hem kadında hem de erkekte kısırlığa neden oluyor.
Türkiye, tüp bebek tedavisinde teknolojik olarak çok iyi noktada. Türkiye, en fazla tüp bebek tedavisi yapan İsrail, Belçika, Fransa, Almanya, İngiltere ve İspanya'dan sonra 7. sırada.
"Tüp Bebek Tedavisinde Kullanılan İlaçlar Kansere Neden Olmaz"
Dünyada bu konuda yapılmış bir çalışma var. Onda da böyle bir şey gösterilmiş değil. Tüp bebek ilaçları herhangi bir şekilde kansere yol açmıyor.
Tüp Bebek Merkezi Seçerken Aileler Nelere Dikkat Etmeli?
Doğru merkezi araştırsınlar. Merkezin gebelik oranlarına, teknolojik imkanlarına baksınlar. Doktor çok önemli ama embriyolog da çok önemli. Çevreden bilgi alsınlar. İnternetten detaylı bir araştırma yapsınlar. Kendilerine çok yüksek başarı sunuluyorsa bunun doğru olmadığını bilsinler.
Tüp bebek tedavisinde yüzde 50-55 civarında gebelik olur. Hanımlar 35 yaşını geçmesinler. Teknoloji devamlı gelişiyor. Hiçbir zaman umutlarını kaybetmesinler. Doğru yeri bulurlarsa bebek sahibi olurlar.
AA