TÜP BEBEK

Uzmanlar Uyarıyor: Tüp Bebek Tedavisinde Havuza Girmek Sakıncalı!

Hamile bir kadın olarak , belirli aktivitelere katılma konusunda endişe duymanız doğaldır. Sıklıkla akla gelen sorulardan biri, hamilelikte havuzda yüzmenin güvenli olup olmadığıdır. BuTüp bebek (IVF) tedavisi sırasında havuz ve deniz gibi ortamlara girme konusunda birçok çiftin aklında soru işaretleri oluşur.

İşte bu konuda Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ebru Öztürk Öksüz en çok merak edilen soruları yanıtladı.   

Tüp bebek tedavisinde havuza girilmemeli

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ebru Öztürk Öksüz, yaz aylarında tüp bebek tedavisi devam eden kişilere bazı tavsiyelerde bulundu.

Tüp Bebek Tedavisinde Havuza Girilmemeli

1. Yaz Aylarında Tüp Bebek Tedavisi  

Doğal yollarla çocuk sahibi olamayan kişilere uygulanan tüp bebek tedavisi kısaca, üreme hücrelerinin laboratuvar ortamında bir araya getirilmesi olarak tanımlanabilir. Anne adayından yumurtalar, baba adayından da sperm hücreleri alınır, laboratuvar ortamında döllenme işlemi gerçekleştirilir. Ardından ortaya çıkan embriyo, anne adayının rahmine yerleştirilir. Bu noktadan sonra gebelik, olağan şekilde devam eder.

Mevsimler işlemin başarısını artı ya da eksi yönde etkilemese de yaz aylarındaki yüksek sıcaklıklar nedeniyle bazı noktalara dikkat edilmesi gerektiğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ebru Öztürk Öksüz, “Tüp bebek tedavisi yazın da başarıyla sürdürülebilir. Ancak sıvı dengesi, sıcaklık, enfeksiyon riski ve ilaç düzeni gibi unsurlara dikkat etmek gerekir. Tedavi süreci tamamen kişisel olduğu için hekimi dinlemek önemli” dedi.

2. Yazın Tüp Bebek Tedavinde Nelere Dikkat Edilmeli?

  • Yaz enfeksiyonları

Ortak havuz gibi hijyenik olmayan yerlerden kapılabilecek enfeksiyonlar embriyo transferini ya da yumurta toplama işlemini olumsuz etkileyebilir bu nedenle hijyen kurallarına çok dikkat edin. Benzer şekilde hijyenik olup olmadığından emin olmadığınız yerlerde herhangi bir şey yiyip içmeyin.

 

  • Sıvı kaybı

Sıcak hava, terlemeyi artırarak vücutta sıvı kaybına yol açabilir. Buna karşın günlük yeterli su tüketimi çok önemli. Kahve ve çayı sınırlayarak günde en az 2-2,5 litre su içmeye gayret edin. 

  • Tatil planlaması

Tedavi dönemine denk gelen tatil planlarını doktorunuza danışarak organize etmeyi unutmayın. Tatilde değişen düzen ile birlikte ilaç saatlerini kaçırmamaya özen gösterin.

  • Uzun süre ıslak kalmamak

Deniz sonrası ıslak bikini ya da mayoyla zaman geçirmeyin. Yüzdükten sonra hafif bir duşla kurulanın sonrasında da gölgede istirahat edin.

 

Tüp bebek tedavisinde havuza girilmemeli

  • Tüp Bebek Tedavisinde Cilt Hassasiyeti 

Kullanılan bazı hormon ilaçları ciltte hassasiyet oluşturabilir. Güneşin en dik geldiği 11.00–16.00 saat aralığında güneşe direkt maruz kalmaktan kaçının. Koruyucu kremler kullanmayı da ihmal etmeyin.

3. Yazın Tüp Bebek Tedavisine Dair Merak Edilen Sorular 

İşte, bu konuda en çok merak edilen sorular:

3.1. Tüp bebek tedavisi sırasında havuza girmek neden sakıncalı olabilir?

Tüp bebek tedavisi sırasında, özellikle yumurta toplama veya embriyo transferi sonrasında,Enfeksiyon riski nedeniyle havuzlarda yüzmekten genellikle kaçınılması önerilir.

Havuz suyu klor ve diğer kimyasallar içerdiğinden, vajinal flora dengesini bozabilir ve enfeksiyon riskini artırabilir. Bu durum rahim içi ortamı olumsuz etkileyebilir.

3.2. Embriyo transferinden sonra havuza girilebilir mi?

Hayır. Transferden sonraki ilk 5–7 gün kritik olup, bu dönemde havuza veya denize girilmesi önerilmez. Rahim içi tutunma süreci hassastır.

3.3. Yüzmek zararlı mı?

Yüzmek kasları çalıştırsa da, enfeksiyon riski nedeniyle özellikle vajinal kanül kullanılan günlerde ve sonrası önerilmez. Fiziksel aktivitenin de kısıtlanması gerekebilir.

3.4. Denize girmek havuza göre daha mı güvenli?

Genellikle doğal deniz suyu, kimyasallı havuzlara göre daha az risklidir; ancak hijyen garantisi yoktur ve yine transfer sonrası önerilmez.

3.5. Ne zaman yüzmeye yeniden başlanabilir?

Beta hCG testinden (gebelik testi) sonra pozitif sonuç alınırsa, doktor onayıyla 2–3 hafta içinde yavaş yavaş yüzme gibi aktiviteler serbest olabilir.

3.6. Banyo yapmak ya da ayakta duş almak sorun olur mu?

Hayır, genellikle ılık ve ayakta duş almakta sakınca yoktur. Ancak küvet banyosu önerilmez; bu da enfeksiyon riskini artırabilir.

3.7. Tüp bebek tedavisi sırasında plaja gidebilir miyim?

Bu dönemde yürüyüş, dalış ve ekstrem sporlar gibi yüksek etkili aktivitelerden kaçınılmalıdır. Tüp bebek tedavisi sırasında yürüyüş, yüzme ve hafif egzersizlerin faydaları da görülebilir. Ancak, kişiler ani ve zorlayıcı egzersizlerden kaçınmalıdır.

Tüp bebek sürecinde özellikle embriyo transferi sonrası enfeksiyon riski taşıyan aktivitelerden (havuz, sauna, jakuzi, hamam gibi) uzak durulması önerilir. Her hasta özeldir; en doğru bilgi mutlaka tedavi sürecini yürüten doktor tarafından verilmelidir.

Konular :

#tüp bebek tedavisi #yaz aylarında tüp bebek tedavisi 

BÜLTEN ABONELİĞİ
Aileye ve hayata dair en güncel uzman görüşleri için bültenimize hemen ücretsiz abone olun!
Zorunlu Alan
Zorunlu Alan