TÜP BEBEK

Tüp Bebek Yöntemine Ne Zaman Başvurulmalı?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 25.06.2011 - Güncelleme : 09.01.2023

Tüp Bebek Yöntemine Ne Zaman Başvurulmalı?

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Teksen Çamlıbel tüp bebek ile ilgili merak edilenleri anlatıyor.

 

Kimler Tüp Bebek İçin Uygundur

 

1. Ne Zaman Tüp Bebek Tedavisi Düşünülmeli? 

Kısırlık tedavisinde en önemli faktörlerden biri yaştır ve çiftler vakit geçirmeden tedaviye başlamalıdırlar. Unutulmamalıdır ki kadınlarda kırklı yaşlarda doğurganlık dramatik bir şekilde düşmektedir.

Tüp bebekte ilk zamanlar laparoskopik aletlerle genel anestezi altında, karın duvarından delikler açarak yumurta toplanır; sperm ile yumurta aynı kaba konur, kendiliğinden döllenmeleri beklenirdi. Daha sonraları teknoloji ilerledikçe vajinal ultrason ile yumurtalar toplanmaya başladı ve ICSI denen spermin yumurtanın içine konulması işlemine geçildi.


2. Çocuk Sahibi Olamamanın En Sık Görülen Nedenleri

Çocuk sahibi olma duygusu, aile olma duygusu insanların en temel içgüdülerinden biridir. Dünya istatistikleri gösteriyor ki; her yedi çiftten birinin, doktor yardımı olmadan çocukları olamıyor.

  • Kadınlarda evlilik yaşının geç olması
  • Kariyer sebebiyle çocuk yapma olayının ertelenmesi
  • İş ve büyükşehir yaşamının stres ve yoğun temposu bilinen sebepler arasındadır.

Sorunun % 50 sebebi kadında olduğu gibi, %50 sebebi de erkek kaynaklıdır.

Çiftlerin korunmadan düzenli ilişkiye rağmen altı aylık bir denemeden sonra çocukları olmuyorsa mutlaka deneyimli, güvenilir bir merkeze başvurmaları gerekmektedir.

3. Ne Zaman Tüp Bebek Yöntemi Düşünülmeli? 

Günümüzde kısırlığın bütün nedenlerinin çözümü henüz yoktur. Ama bundan 20 yıl öncesine göre inanılmaz gelişmeler, başarılar elde edilmektedir. Çocuğu olmadığı için başvuran her hastaya IVF (tüp bebek) uygulaması yapılacak diye bir şey söz konusu değildir. Hasta öncelikle klasik yöntemle hamile kalabiliyor mu diye araştırılır, maliyeti daha uygun işlemlerle tedaviye devam edilir.

Standart protokolde üç kez aşılama yapılmış ve hamile kalmamış ise IVF (tüp bebek) uygulamasına geçilir. Kısırlık sebebiyle başvuran on hastadan sekizi (%80) klasik yöntemler veya aşılama ile IVF (tüp bebek) işlemine gerek kalmadan hamile kalabilmektedir.

IVF (tüp bebek) merkezi sadece tüp bebek yapılan merkezler değildir, olmamalıdır. (Amaç hastanın gebe kalmasını sağlamak ama bu arada, maddi ve manevi olarak çiftlere yardımcı olmaktır.) Genel olarak tedavi yaklaşımı özellikli bir durumu yoksa önce klasik tedavi yöntemleri, daha sonrasında aşılama (3 kez), en son olarak da IVF (tüp bebek) uygulaması olmalıdır.

4. Tüp Bebek Başarı Oranları Nedir?

Yaş, tüp bebek başarı oranlarını en çok etkileyen birincil faktördür. 35 yaşından küçük kadınların ilk tüp bebek yumurta alımı ve ardından embriyo transferi ile bebek sahibi olma şansı yaklaşık olarak yarı yarıyadır. 

İlk tüp bebek döngüsünden sonra hamile kalmayan kadınların ikinci, üçüncü ve hatta daha fazla tüp bebek döngüsünde hamile kalma şansı hala çok yüksektir.

5. Tüp Bebek Yönteminin Avantajları, Dezavantajları ve Riskleri Nelerdir?

Tüp bebek tedavisi, yaygın olarak kullanılan başka bir doğurganlık prosedürü olan rahim içi tohumlama (IUI) çok daha başarılıdır. IUI'den farklı olarak, hemen hemen her tür kısırlık sorununun tedavisine yardımcı olabilir. 

Ayrıca embriyoların genetik testlerine erişim sağlayabilir. Ayrıca tüp bebek tedavisi (IVF), tek embriyo transferi (SET) kullanarak çoklu doğumları önleme konusunda çok daha fazla yeteneğe sahiptir. Başarı oranları daha yüksek olduğu için genellikle hamile kalmanın daha hızlı bir yoludur.

Tüp bebek, birden fazla çocuk isteyen kişiler için de faydalı olabilir. Genellikle, ilk hamileliği elde etmek için kullanılmayan ek donmuş embriyolar, gelecekte başka çocuk sahibi olmak için kullanılabilir.

Dezavantajları rahim içi tohumlamadan daha zahmetli bir işlem olmasıdır. Rahim içi tohumlama, yalnızca hafif yumurtalık stimülasyonunu, az miktarda izlemeyi ve ofis tabanlı bir döllemeyi içerir.

Tüp bebek tedavisi, çok daha güçlü bir yumurtalık uyarımı, sık günlük izleme, bilinçli sedasyon anestezisi ile bir yumurta alma prosedürü, laboratuvarda döllenme ve embriyo büyümesi, genellikle embriyoların dondurulması (dondurulması) ve saklanması ve progesteron enjeksiyonları veya fitiller tarafından takip edilen embriyo transferi gerektirir.

6. Tüp Bebek Tedavisine Karar Vermek

Yaş, doğurganlık teşhisi ve aile tıbbi geçmişi gibi hasta faktörleri, kadınların ve erkeklerin IVF'yi denemek için şanslarının yeterince iyi olup olmadığına karar vermelerine yardımcı olacaktır.

Diğer kararlar şunları içerir:

  • kadın ve erkeklerin tedavi öncesi genetik testlerinin değerlendirilmesi
  • embriyonun preimplantasyon genetik testi (PGT)
  • tedavi döngüsünün türü, transfer edilecek embriyo sayısı
  • dondurulacak embriyo sayısı

7. Ne Zaman Doğrudan Tüp Bebek Yöntemi Düşünülmeli?

Rahim içi tohumlama ile gebelik şansı daha düşük, ancak tüp bebek tedavisi ile nispeten yüksek olduğunda hastalar doğrudan tüp bebek tedavisine geçilebilir. 

Kimler direkt tüp bebek tedavisini düşünmeli?  

Bunlar arasında;

  • fallop tüpü hasarı olanlar,
  • orta ila şiddetli endometriozis,
  • pelvik adezyonlar ve
  • erkek kısırlığı faktörü

yer alır.

Kadınlar ayrıca, yaş, azalmış yumurtalık rezervi veya diğer faktörler nedeniyle hamile kalmaya çalışmak için kısa bir zamanları olduğunda, IVF'ye gücü yettiğinde, PGT'ye ihtiyaç duyulduğunda ve donöre ihtiyaç duyulduğunda doğrudan IVF'ye başvurmalıdır. yumurtalar veya gebelik taşıyıcısı.

IUI veya IVF seçimi, her hasta tarafından doğurganlık uzmanına danışılarak yapılmalıdır. Doktorunuzun, yumurtalık stimülasyonu, IUI, cerrahi ve IVF gibi her türlü tedaviyi sağlayabilen ve deneyime sahip bir üreme endokrinologu olması en iyisidir. Bu şekilde dengeli bir fikir edinme olasılığınız daha yüksektir.

Doğurganlık tedavisine devam edip etmeyeceğinize ve eğer öyleyse hangileri olacağına karar vermek zor ve karmaşık olabilir. Ancak zamanınızı ve paranızı bebek sahibi olmaya yatırmaya karar vermek, daha büyük bir ödül olamaz..

 

Konular :

tüp bebek yöntemi, tüp bebek tedavisi, kısırlık, çocuk sahibi olmak, çocuk sahibi olamamak