3-5 Günlük Detoks Programlarını Bir Kenara Bırakın! İşte Günlük Toksinlerden Her Gün Yenilenerek Arınmanın Yolları
Üç-beş günlük detoks programlarını unutun! Toksinlerle her gün karşılaşan vücudumuz için arınma işlemi de günlük olarak ömrümüz boyunca sürüyor. Peki günlük toksinlerden arınmak için ne yapabiliriz?
Sanıldığı gibi üç-beş günlük detoks programlarıyla vücudumuzu toksinlerden veya zararlı maddelerden arındıramayız. Bunu vadeden “sihirli programları” bir kenara bırakalım. Çünkü vücudumuz için arındırma süreci günlük olarak ömrümüz boyunca devam eder.
Vücudumuz kendi kendini toksinlerden nasıl arındıracak? Beslenme Uzmanı ve Diyetisyen Gültaç Dayı Çamır adım adım toksinlerden arınmanın yolları anlattı. Yeterli ve dengeli beslendiğinizde sistem en güzel şekilde işleyecektir.
Arınma 3-5 günlük detoks programlarıyla değil, günlük toksinlere karşı yaşam boyu devam etmeli.
İçindekiler: Günlük Toksinlerden Her Gün Yenilenerek Arınmanın Yolları
- Detoks Nedir?
- Neler Vücutta Toksin Etkisine Sebep Olur?
- Toksinlere Karşı Günlük Temel Beslenme Önerileri
- Yeterli ve Dengeli Beslenin
- Her Gün Yeterli Su Tüketin
- Günlük Beslenmenizde Proteine Yer Açın
- Düzenli Egzersiz, Yürüyüş Toksinleri Vücuttan Uzaklaştırır
- Neyi, Nasıl Pişirdiğiniz de Önemli
- Nelerden Uzak Durmalı?
Neler Günlük Toksinlerdir? Günlük Toksinlerden Korunmak İçin Ne Yapabiliriz?
Detoksun kelime anlamı “vücudu zararlı maddelerden arındırma işlemi”dir. Biyolojik canlılar olarak bizler, bazı organlarımız sayesinde arınma işlemini yaşamın bir parçası olarak gerçekleştiriyoruz aslında. Özellikle karaciğerimiz, ardından böbreklerimiz bu arınma sürecinde oldukça önemli yere sahip. Bağırsaklarımızın, cildimizin ve hücrelerde bulunan detoksifikasyon enzimlerimizin de vücudun arınmasındaki rolleri unutulmamalıdır.
Toksinleri Vücuttan Atmadan Önce Nelerin Toksin Yapıcı Olduğunu Bilmek Önemli
Toksin yapıcılardan kurtulmak için sadece organik sebze, meyve ve baklagillere dayalı, zorlayıcı ve kısıtlayıcı diyetler yapmak zorunda değiliz. Toksin kaynaklarını bilmek, toksinleri tanımak; yediğiniz besinde olabilecek toksinleri fark etmek, bu zararlıların vücudunuza girişini engellemek en önemlisidir.
Detoks denince aklınıza sadece günlerce meyve ve sebze sularının tüketildiği tekdüze programlar gelmesin. Detoks bilinenin aksine sağlıklı ve doğal ürünlerin yeterli ve dengeli bir şekilde beslenmede yer alması anlamına gelir. Bu nedenle öncelikle alışkanlıklarımızı değiştirmeliyiz.
Toksinlerden Uzaklaşarak Her Gün Yenilenin
2. Neler Vücutta Toksin Etkisine Sebep Olur?
- Sigara, alkol ve kafeinden uzaklaşmalı, beslenme alışkanlıklarımızı gözden geçirmeliyiz.
- Hayvansal proteinlere eğiliminizi kontrol etmeli ve azaltmalıyız.
- Gıdalardaki boyalar, tatlandırıcılar, yapay katkı maddeleri
- Doymuş yağlar (hayvansal yağlar, margarinler),
- Trans yağ asitleri (tekrar kullanılan kızartma yağları, kızartılmış hazır besinler, cipsler ve benzerleri)
- Fabrika dumanları,
- Egzoz gazları
- Bitkisel ve hayvansal besinleri kirleten böcek öldürücüler...
- Hormonlar, antibiyotikler...
İşte bunlar, vücudumuzu etkileyen başlıca toksin kaynaklarıdır. Vücudunuzun günlük yaşanmızıda bu zarralı maddelerle ne kadar sık karşılaştığını bir düşünün. Ömrümüz boyunca her gün tekrarlayan bir döngü bu.
Bu değişimleri zamana yaymanız ve yaşam biçimi haline getirmemiz emin olun, başarı şansınızı artıracaktır.
Günlük toksinlerden yeterli ve dengeli beslenerek korunabilirsiniz.
Toksinleri Vücudumuzdan Atmanın Yollarını Biliyor musunuz?
3. Toksinlere Karşı Günlük Temel Beslenme Önerileri
Her gün posa oranı yüksek olan sebze ve meyve tüketmeye özen göstermek; doymuş yağ oranı yüksek kırmızı et tüketimi yerine omega 3 yağ asitlerinden zengin balığı tercih etmek; kafeinli içecekler ve alkol tüketimi yerine su ve bitki çaylarına ağırlık vermek; şeker ve şekerli besinler yerine karbonhidratın en zengin kaynakları olan tam tahıllı karbonhidratları tercih etmek gibi beslenme şekilleriyle bedenen toksinlerden arınmanın yolunu açabiliriz.
Adım Adım Toksinlerden Arınmak İçin Öneriler
4. Yeterli ve Dengeli Beslenin
Yeterli ve dengeli beslenmek detoksun temeli. Beslenmenizde, dört ana besin grubu olan et grubu, süt ve ürünleri, sebze-meyveler ve tahıl ürünleri her öğünde karşılayacak miktarda olmasına dikkat edin.
Günde 6 ila 8 öğün beslenin. Öğün saatlerinizi yaşam rutininize göre ayarlayın. Metabolizmanızı yavaşlatmamak için 3 saatten uzun süre aç kalmayın.
5. Toksinleri Vücudumuzdan Atmak İçin, Her Gün Yeterli Su Tüketin
Günde 2-3 litre su için. Sıvı tüketimi toksin maddelerin vücudunuzdan uzaklaştırılmasına yardımcı olur. Ayran, süt ve bitki çayları su yerine kabul edilebilecek, vücudunuzun su oranına destek sağlayacak içeceklerdir.
6. Günlük Beslenmenizde Proteine Yer Açın
Yeterli ve kaliteli protein alın. Vücudu gerekli olan azotun ve aminoasitlerin karışlanması için öğünlerinizde proteinin yeterli miktarda yer alması şarttır. Protein ihtiyacınızı sadece bitkisel protein kaynaklarından karşılamayın, kaliteli protein kaynakları olan hayvansal ürünlere de beslenmenizde yeteri kadar yer verin.
7. Düzenli Egzersiz, Yürüyüş Toksinleri Vücuttan Uzaklaştırır
Açık havada en az 45 dakika yürüyün. Gün içerisinde 45-60 dakika arasında açık havada orta tempo yürüyüş yaparsanız, hem enerji harcamış olursunuz hem de ter atmak en iyi detoksifikasyon şeklidir.
Sebze ve meyve tüketmeye özen gösterin. Meyve ve sebzeyi günde 5-6 porsiyon tüketin. Meyveleri kabuklarıyla birlikte tüketmeye özen gösterin.
Toksinleri Atmak İçin Ne Yapmalı?
8. Neyi, Nasıl Pişirdiğiniz de Önemli
Sağlıklı pişirme yöntemlerini tercih edin. Besinleri pişirirken, direkt ateşe tutarak pişirme yöntemlerini tercih etmeyin. Haşlayın, sebzeyle ve sebze suyuyla pişirin, fırınlayın.
Prebiyotik ve probiyotik içeren ürünleri tüketin: yoğurt, ayran, kefir gibi ürünleri tüketmeye özen gösterin.
Toksinlerden arınmak için katkı maddesi içeren, hazır gıdalardan uzak durun.
Rafine edilmiş, işlenmiş besinlerden uzak durun. Kabuklu pirinç, bulgur, tam tahıllı ekmekler ve yulaf gibi işlenmemiş besinleri tercih edin.
Doğal ve mevsimine uygun besinler tüketmeye özen gösterin. Katkı maddesi içeren besinlerden uzak durum.
Düzenli ve yeterli uyumaya özen gösterin. Gün içinde hayatınızın ve yaşam ritminizin izin verdiği ölçüde küçük dinlenme molaları verin.
Sağlıklı detoks bu adımlarla her gün düzenli olarak işleyecektir.
Unutulmamalıdır ki bol su içmek, yeterli, dengeli ve renkli beslenmek, düzenli egzersiz yapmak, sağlıklı bir uyku düzeni oluşturmak ve pozitif düşünmek en güzel detokstur!
Detoks, Toksin Atmak, Vücudu Arındırmak, Yenilenmek, Detoks Programı