Neden Sinir Sıkışması Yaşanır?
Sinir sıkışması, sinirlerin çevresindeki dokuların sinirlere aşırı baskı yapması sonucu oluşuyor. Ağrı, uyuşma ve karıncalanma ile kendini gösteren bu hastalık günümüzde birçok insanın hayatını olumsuz etkiliyor. Aşırı zorlama, uzun süreli masa başı çalışmaları ve duruş bozuklukları sinir sıkışmasını tetikliyor.
Günlük yaşamda, herkesin karşılaşabileceği bir sorun olan sinir sıkışmaları, kas, tendon veya kemik gibi dokuların sinirlere baskısı sonucunda oluşuyor. Bu durumun en sık el bileği ve dirseklerde yaşandığını belirten Nöroloji Uzmanı Dr. Özgül Esen Öre, hastalığın tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.
Sinir sıkışmaları genellikle; bölgesel ağrı, el ve ayaklarda uyuşma, karıncalanma, güç kaybı veya hareket kısıtlılığı gibi belirtilerle kendini gösteriyor.
İçindekiler: Neden Sinir Sıkışması Yaşanır?
- Sinir Sıkışması Ne Demek?
- Sinir Sıkışması Nedenleri
- Sinir Sıkışması Vücudun Herhangi Bir Bölgesinde Görülebilir
- Sinir Sıkışmasının Belirtileri Nelerdir?
- Sinir Sıkışmasının En Önemli Belirtisi: Elektriklenme Hissi
- Sinir Sıkışması Nasıl Teşhis ve Tedavi Edilir?
- Sinir Sıkışması Tedavisinde Ameliyat Sonrası
Sinir Sıkışması Şehir Yaşamının Bir Hastalığı
Sinirlerin beyinden aldığı emirleri vücuttaki organlara, kollara ve bacaklara taşırlar. Bu sinirler aynı zamanda deriden aldıkları dokunma, soğuk, sıcak gibi duyuları da üst merkezlere iletirler. Her bir sinirin içinde milyonlarca sinir lifi vardır. Bu sinir lifleri sinyalleri omuriliğe ve omurilikten de beyne taşırlar.
Özellikle ani başlayan ve ağrı kesiciye rağmen geçmeyen ağrı ya da güç kaybı gibi şikayetlerin varlığında zaman kaybetmeden sağlık merkezine başvurulması gerekiyor.
- Sinir Sıkışması Sinyal Aktarımının Aksaması Sonucu Oluşur
Sinyal iletimi elektriksel bir akımla yapılır. İletimin aksamadan devam etmesi için sinir liflerinin sağlam olması gerekir. Herhangi bir nedenle sinirin üzerine dıştan bir baskı olursa ya da sinirin bütünlüğü herhangi bir nedenle bozulursa ( kesilme, ezici yaralanmalar gibi) sinirin içindeki iletim aksar ya da durur. Sinirin beslenmesi bozulur, sinir hücreleri ve lifler ölür. Sinir liflerindeki kaybın büyüklüğüne göre kasların çalışması bozulur, yeterince kuvvet üretemez, duyu iletimi aksar.
Sinir Sıkışması Ağrısı Nerelere Vurur?
3. Sinir Sıkışması Vücudun Herhangi Bir Bölgesinde Görülebilir
Sinirler vücutta yol alırken kas-kemik arasında, etrafı bağ dokusu ile çevrili bazı tünellerin içinden geçerken oluşan sinir sıkışmalarına tuzak nöropatiler denilmektedir. Tuzak nöropatilerin yaklaşık %90 ‘ını elde “Karpal Tünel Sendromu” oluşturmaktadır. Ayrıca dirsek düzeyinde tekrarlayan travmalar “Ulnar Oluk Sendromu”na neden olabilir.
Ameliyat, alçılar, kırık iyileşmesi ile ortaya çıkan hipertrofik dokular sinir sıkışması ile sonuçlanabilir. Omurgada fıtıklar, kemik çıkıntıları ve omurilik kanalında daralma sinirlerin omurilikten çıkarken sıkışmasına neden olabilir.
4. Sinir Sıkışmasının Belirtileri Nelerdir?
En sık yakınma ağrı ve uyuşmadır. Ayrıca sıcak-soğuktan aşırı etkilenme, kaslarda kuvvetsizlik ve terleme bozuklukları oluşabilir. Sinir sıkışması parmaklarda uyuşma ve karıncalanma kavrama ya da ayıklama işlemi sırasında güçsüzlük gibi belirtiler görülüyor. Uzun süre kolların dirseklerden kıvrılmış pozisyonda durmasıyla artan sinir sıkışmasının hafife alınmaması gerekmektedir.
Sinir Sıkışmasının Belirtileri
5. Sinir Sıkışmasının En Önemli Belirtisi: Elektriklenme Hissi
Aşırı zorlama uzun süreli masa başı çalışmaları ve duruş bozuklukları sinir sıkışmasını tetiklemektedir. Rahatsızlığın en önemli belirtileri dirseğin arkasının bir yere çarptığında elektriklenme hissinin çoğalması ve ellerde yanıcı ağrıların yaşanması şeklinde olmaktadır.
Kasların veya eklemlerin aşırı zorlanması, obezite, yaşlanma ve diyabet gibi hastalıklar sinir sıkışmalarının en sık rastlanan nedenleri arasında yer alıyor.
6. Sinir Sıkışması Nasıl Teşhis ve Tedavi Edilir?
- Teşhis ve Tedavi İçin EMG Çok Önemlidir
Sinir sıkışmasının tanısı klinik muayene, elektrofizyolojık inceleme ve bazı durumlarda (örneğin omurilik hastalarında) görüntüleme yöntemleri ile konulur.
Elektromiyografi (EMG)’de dışardan elektrik uyarı verilerek sinirin sağlamlığı; eğer iletimde bir bozukluk varsa bunun yeri ve derecesi saptanır. Ayrıca elektrik uyarının kasa ulaşıp ulaşmadığı, kasın bu uyarılara yanıtı değerlendirilir. EMG tetkiki iki kısımda yapılır.
• Sinirlerin incelemesi: Kol, bacak ve diğer vücut kısımlarında seçilen bazı sinirler, deri üzerine yerleştirilen bir elektrod aracılığı ile elektrik akımı verilerek yapılır.
• Kasların incelenmesi: İğne şeklinde bir elektrod kol, bacak veya diğer vücut kısımlarında seçilen bir kas içine yerleştirilerek kastaki elektriksel aktiviteler incelenir. Kullanılan elektrod enjeksiyon iğnelerine benzer boyut ve görünümdedir. Bu elektrodlar tek kullanımlıktır, her hastada yeni bir elektrod kullanılır ve bu iğne inceleme bittikten sonra atılır.
Tanıya göre, her ikisinin veya yalnızca birinin yapılması gerekmektedir. Sinir iletimlerinin ölçümünü doktor veya doktorun belirlediği bir EMG teknisyeni, kasların incelenmesi, işlemi ise sadece doktor tarafından yapılır. EMG, hem teşhisi koymak hem de tedavinin nasıl olacağını belirlemek için önemli yeri olan tetkiktir.
Tedavi seçenekleri, tanı konduktan sonra durumun ciddiyetine bağlı olarak değişkenlik gösterir. En yaygın tedavi seçenekleri; fizik tedavi, çeşitli ilaçlar, steroid enjeksiyonları veya cerrahi müdahale olarak sıralanabilir. Cerrahi dışı yöntemlerle başarılı sonuç alınamazsa Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı değerlendirmesi ile ameliyat gündeme gelebilir. Operasyon ile sinir sıkışmasına neden olan bası ortadan kaldırılarak sıkışan sinir rahatlatılır.
7. Sinir Sıkışması Tedavisinde Ameliyat Sonrası
- Ameliyat sonrası süreç fizik tedavi ile desteklenebilir
Ameliyattan sonraki rehabilitasyon süreci, hastanın normal yaşantısına en kısa sürede dönebilmesi için önemlidir. Ağrı ve uyuşukluk gibi şikayetler çok hızlı iyileşir. Ancak güç kaybı ve hareket kısıtlılığı gibi durumların normale dönmesi daha uzun zaman aldığı için ameliyat sonrası fizik tedavi gerekebilir.
Operasyonun doğru zamanda ve uygun şekilde yapılması, ameliyat sonrası iyileşme sürecini olumlu etkiler. Tedavinin geciktiği durumlarda ise şikayetlerin tamamen düzelmeyebileceği veya rehabilitasyon süresinin beklenenden daha fazla sürebileceği unutulmamalı.
#sinir sıkışması #sinir sıkışması ağrısı #sinir sıkışması tedavisi