HASTALIKLAR

Polip Hastalığı ile İlgili Merak Edilen 4 Soru

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 20.03.2013

Polip Hastalığı ile İlgili Merak Edilen 4 Soru

Çoğu zaman kolayca tedavi edilebilen ve hastaya rahatsızlık vermeyen polipler bazı vakalarda kısırlığa yol açabilirler. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Senai Aksoy, poliplerin teşhis ve tedavisi hakkında en çok merak edilen soruları yanıtladı.

1)Polip Nedir?

Polip kaynağını mukozadan alan rahim içinde veya rahim ağzında bulunan et beni şeklindeki tümörlere verilen addır. Polipler genel olarak iyi huylu tümörlerdir. Tek veya birden fazla olabilir. Bir polip saplı (mukozaya ampul şeklinde bir sapla bağlı) veya geniş tabanlı olabilir.

2) Polip belirtileri nelerdir? Polipler kısırlığa yol açar mı?

Polipler çoğu zaman hiç bir belirti vermez. Bu durumda çoğunlukla rutin jinekolojik muayene esnasında tesadüfen görülürler. Ancak bazen adetlerin uzun ve pıhtılı olması polip şüphesi yaratır. Adet dışındaki vajinal kanamalar da önemli bir belirtidir. Poliplerin bir diğer önemli belirtisi de kısırlıktır. Polip rahim içinde yer kaplayan bir lezyon olarak embriyonun yerleşmesine engel olabilir.

Polip Hastalığı ile İlgili Merak Edilen 4 Soru

3) Polip Tanısı Nasıl Konulur?

Polip tanısı en sık ultrason ile konulmaktadır. Ultrasonda rahim içini döşeyen dokunun kalın ve düzensiz olması polip şüphesi yaratır. Bu durumda sono-histerografi (SHG) denilen bir tanı yöntemi uygulanır. Bu yöntemde rahim ağzından girilen ince bir kataterle rahim içine az miktarda serum verilir. Serum rahim içini genişlettiğinden poliplerin kolayca görünmelerini sağlar. Bu yöntemin işe yaramadığı durumlarda histeroskopi ile kesin tanı koymak mümkündür.

4) Polip Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çok küçük, belirti vermeyen ve kısırlık problemi yaratmayan poliplerde progesteron tedavisi denenebilir. Ancak genel olarak polip tedavisi cerrahidir. Tedavide polip histeroskopi ile tabanınından kesilerek çıkartılmaktadır.

Bu işlem klasik histeroskopi veya ofis histeroskopi ile yapılabilir. Histeroskopi sonrasında hastanede kalmaya gerek yoktur. Poliplerin kansere dönmesi çok seyrek bir durum olmasına rağmen çıkartılan parça patolojik incelemeye alınır.

Konular :