HASTALIKLAR

Sessiz Reflü Yaşadığınızı Nasıl Anlarsınız?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 20.03.2013

Sessiz Reflü Yaşadığınızı Nasıl Anlarsınız

Reflü dünyada şizofreni ve ağır depresyon gibi psikiyatrik hastalıklardan sonra insanın yaşam kalitesini düşüren en önemli ikinci hastalık.Hiç belirti vermeden ortaya çıkan “Sessiz Reflü” hastaları tüm reflülerin yüzde 25’ini oluşturuyor.

Prof. Dr. Nadir Kaya, boğaz, gırtlak ve ses tellerinin mide asidi ve sindirim enzimlerine, yemek borusuna göre çok daha duyarlı olduğundan sessiz reflünün daha fazla hasara yol açtığı konusunda uyarıyor.

Reflü Yaşam Kalitesini Düşüren En Önemli İkinci Hastalık

Reflünün sindirim sistemine ait (tipik) ve sindirim sistemi dışı (atipik) olmak üzere iki türü var. Mide açken rahatlıyorsa, yemek sonrası şişkinlik, gaz, geğirme hissi oluyorsa, bıçak batar gibi göğüs ve karnın birleştiği yerde sırta vuran ağrı varsa, ağza acı su geliyorsa, ağza doğru bir alevlenme, yanma hissi varsa, tüm bu belirtiler tipik reflü hastası olduğunuz anlamına geliyor. Ancak bir de sessizce gelen, ayak izlerini göremediğiniz reflü de var.

Neden "Sessiz Reflü" Olarak Nitelendiriliyor?

Laringofarengial Reflü hastalığı (LFR) ise mide asidi ve diğer mide içeriğinin yemek borusundan daha yukarı, boğaz ve gırtlağa geri kaçması olarak tanımlanıyor. Bu hastalarda genellikle mide yanması, ekşimesi gibi klasik reflü şikayetleri olmuyor. Bu nedenle hastalık “sessiz reflü” olarak nitelendiriliyor.

Sessiz Reflü Yaşayanların Hangi Şikayetleri Olur?

• Boğazda kitle varmış hissi,
• Aşırı boğaz temizleme,
• Uzun süren gıcık şeklinde öksürük,
• Boğaza takılma hissi,
• Ses kısıklığı,
• Mide yanması,
• Boğazda ağrı veya hassasiyet,
• Ağızda kötü, acı bir tat (özellikle sabahları),
• Genizden akıntı,
• Astım benzeri solunum şikayetleri,
• Şarkı söylerken yüksek notalara çıkma güçlüğüdür.

Yaşam ve Beslenme Şeklinizi Değiştirerek Reflüden Korunabilirsiniz

Beslenmeye Dikkat:

Vücudunuzun hangi yiyeceğe, nasıl cevap verdiğine dikkat etmelisiniz. Böylece hangi yiyeceklerin sizde reflü oluşturduğunu bulabilirsiniz. Ancak genel olarak reflüyü arttıran gıdalardan uzak durmak gerekir. Bu gıdalar; acılı, baharatlı ve asitli gıdalar, asitli içecekler (örn, portakal suyu, üzüm suyu), aşırı yağlı gıdalar, fast food türü gıdalar, kahve-çay gibi aşırı kafeinli içecekler, nane gibi bazı baharatlar, çikolata ve alkol.

Sessiz Reflü Yaşadığınızı Nasıl Anlarsınız

Aşırı Yemekten Kaçının:

Midenin aşırı dolgunluğu reflü ihtimalini arttırır. Günde bir-iki büyük öğün yerine az miktarda çok sayıda öğün şeklinde yemek yiyin.

Yemek yedikten veya bir şeyler içtikten sonraki 3 saat içinde yatmayın veya uzanmayın. Akşam yemek saatlerini erkene çekmeye çalışın. Geç saatlerde bir şeyler yemeniz gerekiyorsa daha hafif ve yağ içeriği düşük gıdalar almaya çalışın.

Stresten Uzak Durun:

Hayatınızdaki gerilimi ve stresi azaltmaya çalışın. Çünkü strese bağlı olarak reflü miktarı artar.

Fazla Kilolarınız Varsa Verin:

Aşırı kilo belirgin olarak reflüyü arttırır.

Vücudunuzu Sıkıca Saran Giyecekler Giymeyin:

Yemekten sonra aşırı eğilmeyin veya ağır işler yapmayın.

Yatak Başınızı Yükseltin:

Bunun için yatağınızın baş kısmındaki ayakların altına 8-10 cm. kalınlığında tahta bloklar veya kalınca kitaplar koyabilirsiniz.

Sigaradan Uzak Durun:

Sigara içiyorsanız bir an önce bırakın. Bu, tek başına bile reflünüzü belirgin olarak azaltacaktır.

Hangi Durumlarda Ameliyat Gereklidir?

Reflüde tedavi süresi kişiden kişiye değişmekle birlikte ortalama 4-6 ay sürüyor. Çok şiddetli reflüsü olan ve ilaç tedavisine yanıt vermeyen hastalara cerrahi tedavi öneriliyor. Yani ameliyatla yemek borusu sfinkteri sıkılaştırılıyor.

Konular :