HASTALIKLAR

Varislerden Nasıl Kurtulabilirsiniz?

Doç. Dr. Cem Arıtürk Doç. Dr. Cem Arıtürk
Yayın : 25.03.2013 - Güncelleme : 18.03.2025

 

Varis hastalığı, kronik süreçli bir hastalıktır. Başlangıç ve erken dönem belirtileri çok ciddi olmamakla birlikte, dikkat edilmez ve uygun tedavilerle ilerleyişi durdurulmaz ise bacaklarda yara açılması ve hatta bacakların kesilmesine dek ilerleyebilecek önemli sonuçlara neden olabiliyor.

Varis tedavisinde belli yöntemlerin haricinde birtakım yardımcı yöntemlerin olduğunun altını çizen Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Cem Arıtürk, varis tedavisi hakkında önemli bilgiler verdi. 

Sağlık ve estetik görünüm açısından sorun oluşturan varislerden kurtulmanın en etkili yollarından biri de lazer tedavisidir. Uygulama alanının güneşten korunması gerektiği için, bu tedavinin yaz ayları gelmeden yaptırılması gerektiğini belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. Tuğba Türe ise varis oluşumu ve tedavide dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında bilgi verdi.

Varislerden Nasıl Kurtulabilirsiniz?

Varis hastalığının tedavisinde klasik cerrahi yöntemlerin haricinde tedaviyi destekleyici birtakım farklı yöntemler de bulunuyor.  

Varisli Damarlardan Kurtulmanın Yolları

1. Varis Nasıl Tedavi Edilir?

  • Varis Bacaklarda Şişlik ve Uyuşmaya Sebep Olabilir 

Toplardamarlardaki yetmezlik sonucu bacaklarda ve yüzde ortaya çıkan, “varis” adı verilen kılcal damar genişlemeleri, hem sağlık hem de estetik görünüm açısından olumsuz tablolara neden olabilmektedir. 

  • Varis Ağrıları ile Mücadele Etmek Yerine Tedavi Olun 

Çoğu zaman bacaklarda şişlik, ağrı, karıncalanma, uyuşma, çabuk yorulma gibi giderek artan şikayetlere yol açan kılcal varisler, günümüzde lazer teknolojisi ile kolayca tedavi edilebilmektedir. 

  • Morumsu Haliyle Belirgin Hale Gelebiliyor 

Toplardamar sistemi, cildin yüzeyinde ince damarlar vasıtasıyla hemen her alana dağılmaktadır. Yeterince iyi çalışamayan sistem zaman içerisinde bacaklardaki yüzeysel damarlarda morumsu bir renkle belirgin hale gelebilmektedir.

 

Fazla Kilolar ve Hareketsizlik Varis Nedeni

2. Neler Varise Neden Olur? 

Varislerin oluşumunda en önemli faktör genetik yatkınlıktır. Kadınlarda erkeklerden fazla görülür. Hamilelik, aşırı kilo, hareketsizlik, sürekli oturmak, çok dar giysiler giymek venöz sistemin çalışmasını kötü yönde etkilemekte yani varise neden olmaktadır. 

  • Lazerle Varis Tedavisini Uzmanına Yaptırın

Lazerle varis tedavisi, uzun yıllardır kullanılmakta olan ve giderek yaygınlaşan bir yöntemdir. Ayrıca, uzman hekimler tarafından uygulandığında oldukça başarılı sonuçlar alınmaktadır ve hasta memnuniyeti yüksektir. Varis tedavileri, genişlemenin görüldüğü damar tipine göre belirlenir. 

Varislerden Nasıl Kurtulabilirsiniz?

Varis hastalığının tedavisinde klasik cerrahi yöntemlerin haricinde tedaviyi destekleyici birtakım farklı yöntemler de bulunuyor.

3. Hangi Varis Tedavisini Tercih Etmeli?

  • Hangi Tedavinin Sizin İçin Uygun Olduğuna Doktorunuz Karar Verebilir 

Ameliyat, skleroterapi (köpük tedavisi), lazer uygulamaları birbirlerinin yerine kullanılabilecek tedavi seçenekleri değildir. Öncelikle hangi tedavinin için uygun olduğunun doktorunuz tarafından belirlenmesi gerekmektedir. 

  • Tedavi Süresi Uygulama Alanının Genişliğine Bağlıdır

Lazer tedavisi çok geniş olamayan mor-kırmızı renkli yüzeyel damarların tedavisinde en uygun yöntemdir. Tedavi süresi uygulama alanını genişliğine bağlıdır. 1. seansın ardından en az 2 ay beklenilmesi gerekmektedir. Bazı durumlarda bu bekleme süresi 6 aya kadar uzayabilmektedir. 3. seans uygulanmasına genellikle ihtiyaç duyulmamaktadır.

 

  • Güneş O Bölgede Lekelenmelere Neden Olabilir

Uygulama için herhangi bir hazırlık sürecine ihtiyaç duyulmamaktadır. Yapıldıktan kısa süre sonra hasta işine dönebilir ve günlük aktivitelerine devam edebilir. Yaklaşık 2 hafta kadar kızarıklık ve morlukların devam etmesi normaldir. 

Güneş gören uygulama alanlarında leke oluşmaması için lazer yaz aylarında uygulanmamaktadır. Bronz cilt için de aynı durum geçerlidir. Güneş temasından 2 ay geçtikten sonra uygulanması önerilmektedir. 

Bacaktaki varisler dışında yüzdeki damar belirginleşmelerinde, kılcal damarlarda da lazer uygulamaları yapılmaktadır. Akne rozasea (gül hastalığı) hastalarının tedavisinde başarıyla kullanılmaktadır.

 

4. Varis Tedavisine Yardımcı Yöntemler Neler?

Varis tedavisinde belli yöntemlerin haricinde birtakım yardımcı yöntemlerin olduğunun altını çizen Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Cem Arıtürk,

"Toplardamarlardaki genişlemeler ve kapakçık bozuklukları gibi yapısal sorunların yanında bu sorunlara bağlı toplardamar akım problemleri ile karakterize varis hastalığında tedavi, mevcut fiziki muayene bulguları ve doppler ultrasonografideki damar akım, yapı özellikleri kadar hastanın şikayetine göre de şekillendirilmelidir.

Varislerden Nasıl Kurtulabilirsiniz?

İlaç ve çorap tedavisi hastalığın seyrini yavaşlatıp durdurabilen ve şikayetlerin ortadan kaldırılmasını sağlayabilen bir yöntem olmakla birlikte, varis çorabı kullanımının getirdiği zorluklar ve kullanılan ilaçların kısıtlı etkileri nedeni ile özellikle ileri dönem varislerde sonuçlar pek yüz güldürücü olmamaktadır.

20 yıl öncesinde sıklıkla kullanılmakta olan klasik cerrahi yöntemler, günümüzde oldukça seyrek uygulanmakta olsa da gerekli olduğunda kullanılabilmektedir.

Lazer, radyofrekans ile ablasyon yöntemleri, yapıştırıcı uygulamaları ise günümüzde varis tedavisinde sıklıkla kullanılmakta olan, yan etki profili düşük ve orta-uzun dönem sonuçları oldukça iyi olan tedavi yöntemleridir” dedi.

5. Varis Oluşumu Nasıl Önlenebilir?

Dr. Cem Arıtürk, tüm bu tedavi yöntemlerinin yanında varis oluşumunu önlemek ve varis hastalarında ilerlemeyi durdurmak/yavaşlatmak için şu 7 yöntemi öneriyor:

5.1. Aerobik egzersizler: Koşu, yürüyüş, bisiklete binme ve yüzme gibi bacak kaslarını sürekli çalışmasını sağlayan sporlar, bacaklardaki kanın kalbe doğru akışını hızlandıracağı için faydalıdır.

5.2. Topuklu ve babet ayakkabılardan uzak durmak: Topuklu ve babet ayakkabı ile yürürken bacak kasları tam olarak kullanılamayacağı için, bacak bölgesindeki toplardamarların kaslar tarafından yeterince sağılamaması söz konusu olacak ve bu bölgede toplardamar akımı yavaşlayacaktır. Bu nedenle uzun süreli ve sürekli topuklu/babet ayakkabı giyilmesi varis oluşumunu hızlandırır.

5.3. Dinlendirici varis çorapları: Özellikle masa başı çalışanlar, hostes, öğretmen gibi sürekli ayakta, sabit çalışanlar için gün içinde dinlendirici (profilaktik) varis çorabı kullanımı bacaklarda toplardamarlarda kan göllenmesini engellemek ve uzun dönemde varis oluşumunu önlemek açısından faydalıdır.

5.4. Kan akımını bozabilecek kıyafetlerden uzak durmak: Beli sıkı pantolonlar, çok sıkı taytlar ve korseler karın içi basıncı arttırıp, bacakta zaten pasif olarak gerçekleşmekte olan toplardamar akımının önünde artı bir engel oluşturacağı için varis gelişimini kolaylaştırabilirler.

5.5. Çeşitli bitkisel ilaçlar: Bitkisel ilaçlar tek başına varis tedavisinde etkili değildir. Ancak uygun medikal tedavinin yanında damar düzenleyici özellikleri kanıtlanmış bazı bitkisel ilaçlar hastalığın seyrini yavaşlatmak veya şikayetleri hafifletmek için faydalı olabilmektedir. At kestanesi özütü, üzüm çekirdeği ekstraktı, gingko biloba ve tavşan kirazı bu özellikleri ile bilinen bitkiler arasındadır. Ancak bu tedavi yöntemine başvurmadan önce mutlaka bir damar cerrahına muayene olmanız gerekmektedir.

5.6. Kilo vermek: Şişmanlık, karın içi yağ miktarının artışına ve dolayısı ile karın içi basıncın artmasına sebep olacaktır. Artan karın içi basınç da bacaklardaki toplardamar akımının bozulmasına neden olabilmektedir. Bununla birlikte şişmanlık, hareketsiz bir yaşama da sebep olabileceğinden varis hastalığının oluşum ve gelişimi açısından önemli bir risk faktörüdür. Fazla kiloların verilmesi ise varis oluşum ve gelişimini önlemede en önemli adımlardandır.

Neler Varis Oluşumunu Hızlandırır?

5.7. Sıcak: Damarlar sıcakta genişleme eğilimindedirler. Bu nedenle yazın güneş altında çok vakit geçirmek, çok sıcak su ile banyo yapmak, sauna ve buhar odası gibi faktörler varis oluşumunu hızlandırabilir.

Kışın güneşlendikten sonra denize girmek; sıcak banyo, sauna ve buhar odası sonrasında bacaklara 5 dakika süre ile soğuk su masajı yapmak ise varis gelişimini engellemek için alınabilecek önlemlerdendir.

Konular :

#varis tedavisi #ameliyatsız varis tedavisi 

BÜLTEN ABONELİĞİ
Aileye ve hayata dair en güncel uzman görüşleri için bültenimize hemen ücretsiz abone olun!
Zorunlu Alan
Zorunlu Alan