HASTALIKLAR

Kronik Baş Ağrısı İçin Ne Yapmalı? - Yaşam Tarzınızı Değiştirin, Kronik Baş Ağrısından Kurtulun!

Melis Demiryas Melis DEMİRYAS
Yayın : 13.02.2013 - Güncelleme : 06.12.2022

"Baş ağrısı, iç ve dış dünyanızda bazı şeylerin yolunda gitmediğini ifade eden önemli bir alarmdır. Kişinin günlük aktivitelerini yapmasını engelleyen ve onu sosyal yaşamdan soyutlayabilen bu ağrılarda doğru tedavi, sorunun kaynağına inilmesi ile mümkündür." diyen Prof. Dr. Macit Selekler, baş ağrısı ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Baş ağrısına ne iyi gelir? Baş ağrısı evde nasıl tedavi edilir? Baş ağrısının psikolojik sebepleri neler? Prof. Dr. Macit Selekler'in kronik baş ağrısı için verdiği bu ipuçları, hayat kalitenizi düşüren baş ağrısından kurtulmanıza yardımcı olacaktır.

Yaşam Tarzınızı Değiştirin Kronik Baş Ağrısından Kurtulun

 Baş ağrısına ne iyi gelir sorununu yanıtını bu makalede bulabilirsiniz.  

Baş Ağrısının Sebebi Nedir?

1. Baş Ağrısı Nedenleri: Migren mi Gerilim Tipi Baş Ağrısı mı?

5 Hastadan 4’ü Migren Sorunu Yaşıyor

Dünya Sağlık Örgütü’nün 2011 raporuna göre; baş ağrısı nedeniyle doktora başvuran hastaların %30’u migren, %35’i gerilim tipi baş ağrısı, %12’si ise migren ve gerilim tipi baş ağrısından şikayetçidir. %6 oranında aşırı ilaç kullanımı nedeni ile baş ağrısı görülmektedir.

Bunların çoğunun kökeninde migren yatmaktadır. Baş ağrısı yakınması ile doktora giden her 5 hastadan 4’ünün migren ve gerilim tipi baş ağrısında şikayetçi olduğu görülmektedir. 

2. Işık, Ses ve Kokular Hayatınızı Çekilmez Kılabilir

Migren, gerilim tipi baş ağrısına göre daha ciddi bir tablodur. Gerilim tipi baş ağrısı, hafif veya orta derecede; migren ise orta veya şiddetli derecede bir baş ağrısıdır. Kişinin günlük işlerini yerine getirmesini engeller. Ayrıca migrene; ışık, ses

ve kokulardan rahatsızlık ile bulantı ve kusma eşlik edebilir. Gerilim tipi baş ağrısı basit ağrı kesicilere daha iyi ve daha düşük dozda cevap verir. Migren ve gerilim tipi baş ağrısının tetikleyicileri birbirine yakınlık gösterir. Son yıllarda gerilim tipi baş ağrısı ve migrenin kökende aynı olduğu, bu ağrının migrenin daha hafif bir formu olduğu düşünülmektedir.   

Yaşam Tarzınızı Değiştirin Kronik Baş Ağrısından Kurtulun

Bir Türlü Geçmeyen Baş Ağrısından Nasıl Kurtulabilirsiniz?

3. Tedaviden Önce Korunma Önemli

Baş ağrılarının yaşamı olumsuz etkilememesi için önce ağrı tiplerini tanımak gerekir. İlk adım, tedaviden önce korunmadır. Migren ve gerilim tipi baş ağrısı kısaca kişi kendini ruhsal ve fiziksel olarak hırpaladığında ortaya çıkar.

Her insanın tetikleyicileri farklılıklar göstermekle beraber temelde benzer özellikler gösterir.

Baş Ağrısının Geçmesi İçin Ne Yapmalı?

4. Baş Ağrılardan Kurtulmak İçin Ne Yapmalı? 

Düzenli Uyku: Her gün belirli zamanlarda uyuyup uyanmalısınız. Hafta sonları çok fazla, hafta içi ise çok az uyumak sakıncalıdır. Çoğu erişkin için gece ihtiyaç duyduğu uyku süresi yaklaşık 6-8 saattir. Uykudan baş ağrısı ile uyanmak olası bir uyku bozukluğunun göstergesidir. 

Düzenli Beslenme: Kan şekerinin düşmesi, baş ağrısını tetikleyebilir. Günde üç kez, düzenli aralıklarla, protein, meyve, sebze ve karbonhidrat içeren öğünler tüketilmelidir. Çok fazla şeker, kan şekerinin hızlı yükselmesine ve bu da tekrar hızlı düşmesine yol açar; sonuç olarak baş ağrısını tetikleyebilir. 

Baş Ağrısını Tetikleyen Bu Gıdalardan Uzak Durun: 

  • Eski peynirler (mavi peynir veya parmesan gibi), soya, tütsülenmiş balık,
  • Alkol (özellikle kırmızı şarap),
  • Aşırı kahve, çikolata, çay, kola ve diğer gazlı içeceklerde bulunan kafeinler,
  • Biberli, sosisli sandviç gibi nitratlarla yapılan yiyecekler,
  • Ekmek ve diğer unlu mamuller,
  • Kurutulmuş meyveler,
  • Patates cipsi,
  • Pizza, yer fıstığı ve tavuk ciğerinden bu dönemde uzak durun.

Yeterli Ölçüde Rutin Egzersiz: Haftada 3- 5 kez yapılan yeterli ölçüde egzersiz, stresinizin azalmasına ve bedensel olarak formda kalınmasına yardım edecektir. Aşırı veya düzenli yapılmayan egzersiz ise baş ağrılarını tetikleyebilmektedir. 

Bol Miktarda Sıvı Tüketmek: Bol sıvı tüketin. Dehidrasyon baş ağrısına neden olabilir veya daha kötü hale getirebilir.

Normal bir erişkin gün içerisinde bol miktarda su içmelidir. Dehidratasyon yani vücudun susuz kalması, baş ağrısına neden olabilmektedir.

Kafein, Alkol ve İlaç Alımını Sınırlandırmak: Kafein uyarıcı bir maddedir ve kullanan kişilerde kafein yoksunluğu baş ağrısına neden olabilir. Kafeinin kaynağı genellikle kahve, çay, asitli içecekler ve kafein içeren ağrı kesicilerdir. Baş ağrısı için kullanılan herhangi bir ilaç, çok uzun sure ve sık alındığında baş ağrısı ortaya çıkabilir.

Haftada 1-2 defa ağrı kesici kullanmak sakıncalı olmayabilir. Ancak sürekli olarak, haftada üç günden fazla bu ilaçların kullanılması baş ağrısına yol açar. 

Baş Ağrısının Psikolojik Nedenleri

Stresi Azaltmak: Stres, baş ağrısında bir artışa yol açabilir. Gevşeme, nefes egzersizi, meditasyon ve stres yönetimi kullanılabilecek yöntemlerdir. 

Depresyon Tedavisi: Kişinin sıklıkla depresif bir duygu durumunda olduğu görülüyorsa uzman yardımı alması baş ağrısının etkin bir şekilde tedavi edilmesi için önemlidir.

Soğuk Paketi Deneyin: Migreniniz varsa alnınıza soğuk bir paket koyun. Bir havluya sarılmış buz küpleri, bir torba donmuş sebze veya hatta soğuk bir duş ağrıyı hafifletebilir. 15 dakika boyunca kafanızda tutun ve ardından 15 dakika ara verin.

Isıtma Pedi veya Sıcak Kompres Kullanın : Gerilim baş ağrınız varsa, boynunuza veya başınızın arkasına bir ısıtma yastığı yerleştirin.
Sinüs baş ağrınız varsa, ağrıyan bölgeye ılık bir bez tutun. Ilık bir duş da işe yarayabilir.

Başınızdaki Baskıyı Hafifletin: Atkuyruğunuz çok sıkı ise baş ağrısına neden olabilir. Bu "dış kompresyon baş ağrıları " ayrıca çok sıkı bir şapka, kafa bandı veya hatta yüzücü gözlüğü takılarak da ortaya çıkabilir.

Işıkları Kısın: Bilgisayar ekranınızdan bile parlak veya titreyen ışık migren baş ağrısına neden olabilir. Bunlara yatkınsanız, gün boyunca pencerelerinizi karartma perdelerle kapatın.

Açık havada güneş gözlüğü takın. Ayrıca bilgisayarınıza parlama önleyici ekranlar ekleyebilir ve aydınlatma armatürlerinizde gün ışığı spektrumlu flüoresan ampuller kullanabilirsiniz.

Baş Ağrısının Geçmesi İçin Ne Yapmalıyız?

Çiğnememeye Çalışın: Sakız çiğnemek sadece çenenize değil, başınıza da zarar verebilir. Aynı şey tırnaklarınızı, dudaklarınızı, yanaklarınızın içini veya kalem gibi nesneleri çiğnemek için de geçerlidir.

Gevrek ve yapışkan yiyeceklerden kaçının ve küçük ısırıklar yemeğinizi yiyin. 

Geceleri dişlerinizi gıcırdatıyorsanız, diş hekiminizden bir ağız koruyucu isteyin. Bu, sabah erken baş ağrılarınızı azaltabilir.

Biraz Kafein Alın: Biraz çay veya kahve için. Ağrı başladıktan sonra yeterince erken alırsanız, ağrınızı hafifletebilir. Sadece çok fazla içmeyin çünkü kafein yoksunluğu kendi tipinde bir baş ağrısına da neden olabilir.

Gevşeme Egzersizleri Yapın: İster esneme hareketleri, ister yoga, meditasyon veya ilerleyici kas gevşemesi olsun, baş ağrınızın ortasındayken nasıl sakinleşeceğinizi öğrenmek, ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir. Boynunuzda kas spazmları varsa doktorunuzla fizik tedavi hakkında konuşabilirsiniz.

Masajı Deneyin: Bunu kendi başına yapabilirsin. Alnınıza, boynunuza ve şakaklarınıza birkaç dakika masaj yapmak, stresten kaynaklanabilecek gerilim tipi baş ağrısını hafifletebilir. Veya ağrılı bölgeye hafif, dönen bir baskı uygulayın.

Zencefil Çayı Baş Ağrısına İyi Geliyor 

Zencefilli Çay Tüketin: Yakın zamanda yapılan bir çalışmada, zencefil tüketmenin baş ağrısını hafiflettiği görüldü. Zencefil çayını tüketmeyi deneyebilirsiniz.

İlaçları Ölçülü Kullanın: Eczane rafları her türlü baş ağrısı için ağrı kesicilerle doludur. En az riskle, en fazla faydayı elde etmek için etiketteki yönergeleri ve şu yönergeleri izleyin:

• Hap yerine sıvıyı tercih edin. Vücudunuz onu daha hızlı emer.
• Kalp yetmezliğiniz veya böbrek yetmezliğiniz varsa ibuprofen ve diğer nonsteroidal antiinflamatuar ilaçlardan kaçının.
• 18 yaşından küçük bir çocuğa aspirin vermeyin.
• Başınız ağrıdığında mideniz bulanırsa, doktorunuza mutlaka danışın.
• Birkaç gün ağrı kesici aldıktan sonra ortaya çıkan ağrı olan ribaund baş ağrısını önlemek için doktorunuza ne almanız gerektiğini sorun.

5. Doktorunuzu Ne Zaman Aramalısınız?

Aşağıdakiler için hemen tıbbi yardım alın:

• Kafa travmasını takip eden bir baş ağrısı yaşadığınızda,
• Baş dönmesi, konuşma sorunları, kafa karışıklığı veya diğer nörolojik semptomlarla birlikte bir baş ağrısı yaşadığınızda,
• Aniden gelen şiddetli bir baş ağrısında,
• Ağrı kesici ilaçları aldıktan sonra bile kötüleşen bir baş ağrısı sonrası mutlaka bir doktora başvurun. 

Konular :

#baş ağrısından kurtulmak #nasıl baş ağrısından kurturulurum #baş ağrısını önlemek #baş ağrısı nasıl geçer