PSİKOLOJİ VE KİŞİSEL GELİŞİM

Patavatsız Kişilerle Nasıl Baş Edilir?

Aysegul Baran Ayşegül BAŞARAN
Yayın : 13.05.2022 - Güncelleme : 10.06.2024

 

Karşılıklı konuşurken, sizden farklı düşünenlerle ağız dalaşına girdiğiniz olur mu? Sık sık, dinlemediğiniz halde dinliyormuş gibi yaptığınız oluyor mu? İnsanlarla kurduğumuz ilişkiler onlara verdiğimiz ve onlardan aldığımız mesajlara dayanır.

Çevremizdeki insanlarla kurduğumuz iletişimin en önemli parçasını yüz yüze konuşma oluşturur. İşte, sözlü iletişimin 3 altın kuralı ve hazırlıklı olmadığınız sorulara karşı verebileceğiniz birkaç yanıt örneği... 

Patavatsız Kişilerle Nasıl İletişim Kurulur

Patavatsız, kaba insanlarla başa çıkmanın, sizi kötü biri gibi göstermeyen bazı basit yolları...

 Patavatsız Kişilerle Nasıl Baş Edilir? 

Patavatsız İnsanlara Karşı Ne Yapmalısınız?

1. Patavatsız İnsanlarla Nasıl Davranmalı Yöntem 1: Açıklık (Netlik)

  • Durumu sakin bir şekilde ele alın

Birisi size patavatsızlık yaptığında ya da sizi küçük düşürmeye çalıştığında sinirlenirsiniz ancak bunu her zaman yapmamalısınız. Bir süre sakin kalmaya çalışın ve hemen misilleme yapmayın. 

Duygularınızı kontrol ederek durumu kavramaya çalışın ve onlara söylediklerini neden söylediklerini sorun. Bazen insanlar bir sebepten dolayı üzülebilir ve size söylediklerini kastetmeyebilirler. Dürtüsel yanıt vermek yerine her zaman karşınızdaki kişinin niyetini anlayın.

Hepimizin çevresinde, gayet düzgün ve güzel konuşan, ama konuşmasını bitirdiğinde ne söylediğini yine de anlamadığımız insanlar vardır. Gerek konuşurken gerekse yazarken, elbette nezaketi elden bırakmamalı, kırıcı olmamalı ama söylediklerimiz de açık ve net olmalıdır.

2. Patavatsız İnsanlarla Baş Etme Yöntem 2 : Tutarlılık

  • Sınırlarınızı Belirleyin

Kaba bir patronunuz veya size kötü davranan kaba insanlar mı var? Karşılık vermek yerine uzaklaşın. Bir süre düşünün ve sorunu onlarla özel olarak konuşarak çözmeye çalışın. Durumu kabalıkla çözmek hiçbir zaman çözüm değildir, çünkü bu durumu daha da kötüleştirebilir.

Konuşmak bir seçenek değilse, konuşmalarınızı kaba bulduğunuz kişiyle sınırlı tutmaya çalışın ve kişisel sorunlarınızı onunla paylaşmaktan kaçının. Bazı kişiler sizin hakkınızda bir şeyler bilmenin avantajını kullanma eğilimindedir.

Bir de kurduğu her cümle açık ve net olmakla birlikte bir söylediği bir söylediğini tutmayan insanlar vardır. Özünü bitirdiğinde, “Bu şimdi ne dedi” diye düşünmeye başlarız. Sözlerimiz arasında bir tutarlılık yoksa, daldan dala atlayarak konuşuyor ya da yazıyorsak karşı taraf bizi izleyemiyor demektir. 

3. Patavatsız İnsanlaral Baş Etme Yöntem 3: Kısa ve Özlü Olmak 

Bazen durumdan ve kaba bir insanla uğraşmanın yarattığı stresten kurtulmak için yapabileceğiniz en iyi şey, uzak durmaktır. Onlara yakın oturmaktan veya onlarla yemek yemekten kaçının.

Patavatsız, kaba insanlar sizin yanıldığınızı kanıtlama eğilimindedirler, bu yüzden onlarla mantık yürütemeyebilirsiniz. Kabalığın nedenleri kıskançlık, akıl sağlığı sorunu veya sizin gereğinden fazla alçakgönüllü davranışlarınız olabilir. Bu tür kişilere karşı mümkün olduğunca mesafenizi korumaya ve onlara temastan kaçınmaya çalışın.

Patavatsız Kişilerle Nasıl Baş Edilir

Bazı insanlar da hem açık ve net, hem de tutarlı konuşup yazmakla birlikte söylediklerine nokta koymayı bir türlü beceremezler. Lafı uzatır da uzatırlar, dolandırırlar da dolandırırlar, dinleyenleri canlarından bezdirirler. Sözlü ve yazılı mesajlarımız hep kısa ve özlü olmalıdır. 

Patavatsız İnsanın Her Sorduğunu Cevaplamak Zorunda Değilsiniz!

4. Patavatsız Kişilerin Hoşunuza Gitmeyen Sorularını Nasıl Cevaplayabilirsiniz?

Canınızı sıkan, sizi kızdaran kişilere karşı nasıl karşılık verebilirsiniz? 

Patavatsız kişilerin kabalıklarının sizi etkilemesine kesinlikle izin vermeyin. Bir kişi ne kadar yaramazlık yaparsa yapsın, bunun profesyonel ya da kişisel yaşamınızı etkilemesine asla izin vermemelisiniz. 

Her zaman elinizden gelenin en iyisini yapmaya çalışmalısınız. Sözlerinin moralinizi bozmasına hiçbir şekilde izin vermeyin. Elinizden gelenin en iyisini yapmak için işinize daha fazla odaklanın. Elinizden gelenin en iyisini yapamıyorsanız ve konuşmak işe yaramıyorsa, durumdan çekilmek sizin için en iyi çözümdür.

  • Yaşınız Sorulduğunda Cevaplamak İstemediğinizde…  

Özellikle kadınlara yaş sorulmaması gerektiğini bilmeyen biri yaşınızı mı sordu? Açıklamak zorunda değilsiniz. Yapabiliyorsanız, duymazlıktan gelin. Yapamıyorsanız, örneğin, “Neyin ne olduğunu bilecek yaştayım” gibi bir yanıtla geçiştirin. 

  • Elbisenizin Fiyatı Sorulduğunda Ne Cevap Vermeli? 

Ağzından çıkanı kulağı duymayan birini aldığınız hediyenin ya da üzerinizdeki elbisenin fiyatını öğrenmek istiyor. Söylemek zorunda değilsiniz. Ya “hatırlamıyorum” deyin ya da “Bu hayat pahalılığında böyle can sıkıcı şeylerden söz etmesek daha iyi olur” gibi bir yanıtla geçiştirebilirsiniz.

 

  • Hasta Biri ile Konuşurken Nelere Dikkat Etmeli? 

Konuştuğunuz kişi yakalandığı ölümcül bir hastalıktan söz etmeye başladı. Çok üzüldüğünüzü söyleyip şimdi nasıl olduğunu, yapabileceğiniz bir şey olup olmadığını sorun. Şefkatli ve ilgili davranıp söylediklerini dikkatle dinleyin.  

  • Politika Konuşmak İstemediğinizde…  

Konuştuğunuz kişi sizi kendi politik tercihleri konusunda ikna etmeye yönelik hoşlanmadığınız sözler söylemeye başladı. Konuyu değiştirmeye çalışın. Israr ediyorsa, nazikçe ama açıkça, kendi politik tercihlerinizden memnun olduğunuzu, bunları değiştirmeye niyetiniz olmadığın söyleyin. 

Konular :

#patavatsızlık #patavatsız insanlar #kaba insanlar