PSİKOLOJİ VE KİŞİSEL GELİŞİM

Patavatsız Kişilerle Nasıl Baş Edilir?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 13.05.2022

Patavatsız Kişilerle Nasıl İletişim Kurulur

Karşılıklı konuşurken, sizden farklı düşünenlerle ağız dalaşına girdiğiniz olur mu? Sık sık, dinlemediğiniz halde dinliyormuş gibi yaptığınız oluyor mu? İnsanlarla kurduğumuz ilişkiler onlara verdiğimiz ve onlardan aldığımız mesajlara dayanır. Çevremizdeki insanlarla kurduğumuz iletişimin en önemli parçasını yüz yüze konuşma oluşturur. İşte, sözlü iletişimin 3 altın kuralı ve hazırlıklı olmadığınız sorulara karşı verebileceğiniz birkaç yanıt örneği...

Patavatsız Kişilerle Nasıl Baş Edilir?

Açıklık (Netlik):

Hepimizin çevresinde, gayet düzgün ve güzel konuşan, ama konuşmasını bitirdiğinde ne söylediğini yine de anlamadığımız insanlar vardır. Gerek konuşurken gerekse yazarken, elbette nezaketi elden bırakmamalı, kırıcı olmamalı ama söylediklerimiz de açık ve net olmalıdır.

Tutarlılık: Bir de kurduğu her cümle açık ve net olmakla birlikte bir söylediği bir söylediğini tutmayan insanlar vardır. Özünü bitirdiğinde, “Bu şimdi ne dedi” diye düşünmeye başlarız. Sözlerimiz arasında bir tutarlılık yoksa, daldan dala atlayarak konuşuyor ya da yazıyorsak karşı taraf bizi izleyemiyor demektir.

Kısa ve Özlü Olmak:

Bazı insanlar da hem açık ve net, hem de tutarlı konuşup yazmakla birlikte söylediklerine nokta koymayı bir türlü beceremezler. Lafı uzatır da uzatırlar, dolandırırlar da dolandırırlar, dinleyenleri canlarından bezdirirler. Sözlü ve yazılı mesajlarımız hep kısa ve özlü olmalıdır.

Canınızı sıkan, sizi kızdaran kişilere karşı nasıl karşılık verebilirsiniz?

Yaşınız Sorulduğunda Cevaplamak İstemediğinizde…

• Özellikle kadınlara yaş sorulmaması gerektiğini bilmeyen biri yaşınızı mı sordu? Açıklamak zorunda değilsiniz. Yapabiliyorsanız, duymazlıktan gelin. Yapamıyorsanız, örneğin, “Neyin ne olduğunu bilecek yaştayım” gibi bir yanıtla geçiştirin.

Elbisenizin Fiyatı Sorulduğunda Ne Cevap Vermeli?

• Ağzından çıkanı kulağı duymayan birini aldığınız hediyenin ya da üzerinizdeki elbisenin fiyatını öğrenmek istiyor. Söylemek zorunda değilsiniz. Ya “hatırlamıyorum” deyin ya da “Bu hayat pahalılığında böyle can sıkıcı şeylerden söz etmesek daha iyi olur” gibi bir yanıtla geçiştirebilirsiniz.

Hasta Biri ile Konuşurken Nelere Dikkat Etmeli?

• Konuştuğunuz kişi yakalandığı ölümcül bir hastalıktan söz etmeye başladı. Çok üzüldüğünüzü söyleyip şimdi nasıl olduğunu, yapabileceğiniz bir şey olup olmadığını sorun. Şefkatli ve ilgili davranıp söylediklerini dikkatle dinleyin.

Politika Konuşmak İstemediğinizde…

• Konuştuğunuz kişi sizi kendi politik tercihleri konusunda ikna etmeye yönelik hoşlanmadığınız sözler söylemeye başladı. Konuyu değiştirmeye çalışın. Israr ediyorsa, nazikçe ama açıkça, kendi politik tercihlerinizden memnun olduğunuzu, bunları değiştirmeye niyetiniz olmadığın söyleyin.

Konular :