KÜLTÜREL ETKİNLİKLER

Kültür Mantarı Özlem'den Haftanın Seyre Değer Filmleri

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 22.07.2013

Kültür Mantarı Özlemden Haftanın Seyre Değer Filmleri

Bu hafta sizler için iki özel film önerimiz var. Sizde film veya kitap önerisinde bulunmak ve bu alanda kendinizi geliştirmek istiyorsanız https://www.facebook.com/groups/kulturmantarikog/ grubumuza katılabilirsiniz.

Yorumlarınız, merak ettiğiniz sorular ve yazılarınızı göndermek için kulturmantarikog@gmail.com adresinden iletişime geçebilirsiniz. Twitter adresimiz @kltrmntr (Kültür Mantarları).

İyi seyirler…

Der Baader Meinhof Komplex (Bir Terör Filmi)

1968'de Paris'te yükselen öğrenci hareketlerinden sonra tüm dünyayı saran özgürlük talepleri elbette Almanya'da da karşılık bulmuştur. Sosyalist öğrenci örgütlenmeleri İran Şahı Rıza Pehlevi'nin Batı Berlin'e yaptığı ziyareti büyük bir eylem fırsatı olarak görerek düzene karşı eleştirilerini yüksek sesle dile getirmeyi başarırlar. Bu gösterilerde bir polis tarafından Benno Ohnesorg adlı öğrencinin öldürülmesinin çakılan kıvılcımların alev almasını sağlamıştır. Ohnesorg'un ölümünün ardından sosyalist öğrenci lideri Rudi Dutschke'ye yönelik suikast girişimi sol görüşlü herkesi eyleme itmiştir. İşte bu sosyal ve politik ortamda doğan Rote Armee Fraktion (Kızıl Ordu Fraksiyonu), dünya çapında ses getiren eylemlere imza atan bir örgüttür.

Kültür Mantarı Özlemden Haftanın Seyre Değer Filmleri

Örgütü kuruluş aşamasından beri yakından takip eden gazeteci Stefan Aust'un aynı isimli çalışmasından uyarlanan filmde kapitalizmin Avrupa'da sahne alışına verilen tepkiler somut bir gerçeklikle yansıtılıyor.

Andreas Baader, Gudrun Ensslin ve Ulrike Meinhof gibi sol siyasetin en tartışmalı isimlerinin hayatlarından kesitler sunan film, Almanya'da büyük tartışmaya yol açtı. RAF'ın 'sempatik' bir terör örgütü olarak görüldüğü ve eylemlerinin ilgi çekici hale getirilmeye çalışıldığına yönelik eleştiriler uzun süre gündemde kaldı.

Ne var ki film, birkaç heyecanlı gencin politik altyapılarını sağlamlaştırarak eylemlere kalkışmasını anlatmaktan öteye geçemedi. Yine de 70'li yılların siyasi ortamına ilgi duyan herkes bu filme ilgi gösterecektir. Çarpıcı sahnelerin yanı sıra nostaljik havanın iyi yansıtıldığı filmlerden olan Der Baader-Meinhof Komplex, politik olaylara ilgi duyan herkesin izlemesi gereken bir yapım olarak göze çarpıyor.

Benim Adım Khan (My Name is Khan)

“My Name is Khan” 2010 senesinde vizyona giren bir Hint filmidir. Başrollerde Shahrukh Khan ve Kajol’un yer aldığı filmin yönetmeni, Karan Johar’dır.

Film Müslüman ve Asperger sendromu olan Rızvan Khan’ı konu almaktadır. Rızvan, annesi öldükten sonra Amerika’ya kardeşinin yanına gider. Orada Mandira adında dul, bir oğlu olan ve Hindu bir kadınla evlenir. Her şey güzel giderken, 11 Eylül saldırıları gerçekleşir. Müslümanlar göze batmaya başlar ve dini kimliklerini saklamaya çalışmak zorunda kalırlar. Bu olaylar gelişirken Mandira’nın oğlu faşist kesimler tarafından dövülerek öldürülür. Bu durum üzerine

Kültür Mantarı Özlemden Haftanın Seyre Değer Filmleri

Mandira ‘Khan’ soyadını taşıdıkları için düştüğünü düşündüğü bu duruma katlanamaz ve Rızvan’ı terk eder. Rızvan’ın Mandira’ya geri dönebilmesinin tek yolu Amerika Birleşik Devletleri başkanına terörist olmadığını söylemesidir. Khan, Mandira’ya dönebilmek için çıktığı bu yolda Müslümanlar için de büyük adımlar atmış olacak ve terörü uygulayan insanlarla Müslümanların tamamen farklı olduğunu tüm insanlığa duyurmayı başaracaktır.

Konuk Yazarımız: Rafet Baran Eryılmaz

23 Ekim 1991’de Eskişehir’de doğdu. Şu anda Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde öğrenimini sürdürüyor. 2010 yılının başından 2012’nin sonuna kadar Goal.com ve FourFourTwo dergisinde yazılar yazıp çeviriler yapan yazarımız, http://grosse-tete.tumblr.com/ adresinde hikayelerini yayınlıyor.

Kültürel Etkinlikler Editörü Özlem TOPALOĞLU

Konular :
BU HABERLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR