YEMEK HAKKINDA HERŞEY

Balığın Taze Olduğunu Anlamının 8 Püf Noktası

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 05.11.2014 - Güncelleme : 16.02.2024

Taze olmayan balıkların lezzetli ya da besleyici olmaları şöyle dursun, bunlardan zehirlenerek hastalanmak ihtimali bile mevcuttur, işte bu nedenledir ki, balıkların tazeliklerine önemle dikkat etmek gerekir.

Her ne kadar muhteşem bir balık lezzetinin tadını çıkarma fikrini sevsek de, o mükemmel taze balığı satın alma düşüncesi bile bir meydan okumadan başka bir şey değildir ve çoğumuz balık tezgalarındaki satıcıların sözlerine güveniriz. Peki aldığımız balığın taze olduğundan veya bayat olduğundan tam olarak emin miyiz?

Bunlar her balık severin en büyük endişelerindendir. Bu nedenle, evinizin rahatlığında en kaliteli balıkların tadını çıkarabilmeniz için balığın tazeliğini kontrol etmek için bazı basit tüyoları sizler için derledik.

İşte, balığın taze olup olmadığının anlamanın püf noktaları.

Balığın Taze Olduğunu Anlamının 8 Püf Noktası

Taze ile Bayatı Ayırt Etmek Güçleşir 

Genelde av sezonunda elde kalan balıklar taze balıklar ile karıştırılarak müşteriye sunulduğundan, insanların taze balıklar arasındaki bayatları fark etmeleri oldukça güçleşir. Bu nedenle toplu balık yenmesi durumunda dahi yalnızca birkaç kişide görülen zehirlenmeler, bu kişilere denk gelen bayat balıklar yüzündendir. 

1. Balığın Taze Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır? 

İşte, püf noktaları:

1.1. Taze Balık Nasıl Görünür?: Taze balığın görünüşü son derece canlı olur. Balığın parlaklığıyla yetinmemek gerekir. Çünkü tezgâhtaki balıklara devamlı su serpildiği için parlak görünebilir. 

1.2. Taze Balığın Gözleri Nasıl Olur? Taze balığın gözleri parlak ve dışa doğru olur. Balık tazeliğini yitirmeye başlayınca gözleri buğulanmaya başlar ve daha sonra içeri çöker.

 

1.3. Balığa Dokunun: Taze balığa parmakla dokununca oluşan çukurluk anında düzelir. Halbuki bayatlamış balıklarda bu çukurluk kalır. Taze balığın gövdesi sağlam olup kendine özgü bir kıvam ve görünüme sahiptir. Basıldığında geri dönmesi gerekir.

1.4. Balığın Derisine Dikkat: Taze balığın derisi gergin ve parlak olur. Pulsuz balıklarda bayatlamaya başladıkça derisinin parlaklığı azalır; özellikle karın tarafında buruşmalar meydana gelir.

Canlı ve taze balığın derisi nemli, zarar görmemiş ve doğal metalik bir parlaklığa sahip olmalıdır. Teraziler vücuda sıkıca bağlanmalıdır. Sağlıklı, taze balığın yüzeyinin sıkı ve parlak olması gerekir ki, balıklar elinizden kaysın. 

Renk değişikliği ve çatlamış cilt, çürüyen balığın belirtileridir. Yaşlı veya kötü balıklar pullarını kaybetmeye başlamışlardır.

Balığın Tazeliğini Kontrol Etmek İçin Basit Tüyolar

1.5. Balığın Solungaçlarına Bakın: Taze balığın solungaçları canlı kırmızı olur. Balık bayatladıkça bu renk değişir. Maalesef bazı balıkçıların solungaçları kırmızı mürekkep ile boyadıklarını belirtmek lazım. Solungaçlardan aşağı doğru akan kırmızı sıvıyı çok kişi kan zannetse de aslında bu mürekkeptir. Böyle bir aldatmacaya başvuran tezgâhtan kesinlikle balık alınmamalıdır.

  • Taze balıkların solungaçları ve yüzgeçleri nemlidir. Sağlıklı solungaçlar güzel, parlak kırmızı renktedir.
  • Bayat balıklar kurudur, yapışkan bir balçıkla kaplıdır, grimsi kahverengi renktedir ve kötü kokar.

1.6. Balığın Kokusu Önemli: Taze balık hemen hemen kokusuzdur. Bayatlamaya başlayınca asit kokusu yaymaya başlarlar. Balık satın alırken balığın hafif bir kendi kokusuna sahip olmasına, ağır bir kokusu veya ekşimsi bir kokusu olmamasına mutlaka dikkat edin. Taze deniz balığının hafif bir sulu kokusu vardır; ağır, baskın bir balık kokusu, balığın bayat olduğunu veya tazeliğini korumak için kimyasallarla muhafaza edildiğini gösterir. Aslında koku genellikle pişirildikten sonra bile kalır.

Taze balığın kokusu menşeine (deniz, göl, nehir, gölet) özgü olup hoş ve nötrdür. Bayat balıklarda hoş olmayan, keskin bir trimetilamin (kötü balık) ve çürük kokusu vardır.

1.7. Taze Balığın Kuyruğu Nasıl Olur? Taze balığı başından tutup kaldırınca kuyruğu tepsideki gibi dimdik kalkar. Fakat bayat balığı başından tutup kaldırınca kuyruk kısmı aşağı doğru sarkar.

Balığın Taze Olduğu Nasıl Anlaşılır?

1.8.  Taze Balığın Puları Nasıl Olur? Pullu balıkların pulları tazeyken vücudu sıkıca yapışıktır. Elinizi kafadan kuyruğa doğru sürtünce pulların elinize gelmemesi gerekir. 

Balıktan yararlanmanın en iyi yöntemi, kuşkusuz, hemen tüketilmesidir. Ancak, çoğu kez böyle bir fırsat olmaz. Bu nedenle, balığın tazeliğini korumak gerekir. Bu amaçla, uygulanan en iyi yöntem, balığın buz içine konulması, ya da dondurulmasıdır. Bazen de tazelikleri yeniden su içine salınarak korunur. Ancak bu şekil, en fazla 48 saat kadar korumaya elverişlidir. 

  • Her Zaman Bildiğiniz Balıkçıdan Balık Satın Alın

Balığınızı bildiğiniz, güvendiğiniz ve sürekli alışveriş yaptığınız balıkçıdan satın alın.

2. Balığını Tazeliğini Anlamanın Yollarından Biri de Su Testi 

Su testi  nasıl yapılır? Balığı suya koyduğumuzda, taze olan balık batar, bayatlamış balık ise yüzeyde kalacaktır.

Konular :

#balığın taze olduğu #taze balık #bayat balık #taze balığı anlamanın yolları