Kurban Etini Doğru Pişirmenin Püf Noktaları
Mükellef kahvaltı sofraları, özenle lezzetlendirilmiş et yemekleri, şerbetli tatlılar, birbirinden kalorili ikramlar… Kurban Bayramı’nı sağlıklı bir şekilde geçirmek için özellikle kronik hastalıkları bulunan kişilerin bayram sofralarında porsiyonlarına dikkat etmesi gerekiyor. Bayramda et tüketimi de ayrı bir önem kazanıyor.
Etin sağlık kurallarına göre ve doğru pişirme yöntemleriyle hazırlanması büyük önem taşıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Dilek Çiçek, sağlıklı et pişirme teknikleri hakkında bilgi verdi.
Bayram dendiğinde akıllara birbirinden lezzetli yemeklerden oluşan zengin sofralar geliyor. Ancak Kurban Bayramı’nda artan kırmızı et tüketiminin çeşitli sağlık sorunlarına yol açabildiği unutulmamalı diyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren ise “Bayramda diyet yapmak yerine beslenmede dengeyi öğrenmek çok daha önemli” açıklamasında bulundu.
İşte, beslenme ve diyet uzmanlarından Kurban Bayramı’nı sağlıklı geçirmek için önemli tavsiyeler.
Kurban etinin sağlık kurallarına göre ve doğru pişirme yöntemleriyle hazırlanması büyük önem taşıyor.
İçindekiler: Kurban Etini Doğru Pişirmenin Püf Noktaları
- Kurban Etini Pişirmenin Püf Noktaları: Pişirmeden önce 24 saat buzdolabında bekletin
- Kurban Etini Pişirmenin Püf Noktaları: Kavurma yerine haşlama ya da ızgarayı tercih edin
- Kurban Etini Pişirmenin Püf Noktaları: Mangal yaparken et ile ateş mesafesini ayarlayın
- Kurban Etini Pişirmenin Püf Noktaları: Buhar yöntemi ile etin besin değerini koruyun
- Kurban Etini Pişirmenin Püf Noktaları: Baharatlarla etin sindirimini kolaylaştırın
- Kurban Eti Nasıl Tüketilmeli?
- Mide-Bağırsak Hastalıklarına Olanlar Kurban Etini Tüketirken Nelere Dikkat Etmeli?
Kurban Eti Hemen Pişirilir mi?
1. Kurban Etini Pişirmenin Püf Noktaları: Pişirmeden önce 24 saat buzdolabında bekletin
- Kurban etini dinlendirildikten sonra tüketin
Kurban eti kesildikten hemen sonra serttir ve pişmeye uygun değildir. Kesim işlemi sonrası eti; 24 saat boyunca 3-5 derecelik uygun bir ortamda, bir buzdolabı poşeti içerisinde dinlendirmek gerekir.
Böylelikle olgunlaşan et yumuşayarak pişmeye uygun hale gelir. Aksi durumda yeni kesilmiş et tüketimi şişkinlik, hazımsızlık, kabızlık, ishal gibi sindirim sistemi sorunlarına yol açabilir.
- Kurban eti ne kadar bekletilir?
Kurban etinin ortalama 24 saat buzdolabında bekletildikten sonra tüketilmesi uygundur. Dinlendirilen et daha kolay pişer, daha lezzetli olur ve vücudun eti sindirmesi daha kolaydır.
2. Kurban Etini Pişirmenin Püf Noktaları: Kavurma yerine haşlama ya da ızgarayı tercih edin
- Kurban etini pişirme yöntemine dikkat edin
Et kendi yağında pişirilmeli, ekstra yağ eklenmemeli. Özellikle ızgara, haşlama ve fırınlama yöntemlerinden biri tercih edilmeli. Eti mangalda pişirmenin en doğru yöntemi ise ateş ile et arasında en az 20 cm olması ve etin kömürleşecek kadar uzun sürelerde pişirilmemesidir. Aksi takdirde et ateşe çok yakın olursa akrilamid dediğimiz kanserojen bir madde ortaya çıkar.
Doymuş yağ içeriği yüksek olan kırmızı eti tüketirken yüzeyde görünen yağlar dışında içinde de görünmez doymuş yağlar olduğu unutulmamalı. Doymuş yağ ve kolesterol içeriği yüksek olan kırmızı eti özellikle kalp-damar hastaları ve kolesterolü yüksek olan bireyler dikkatli tüketmeli.
Kurban etlerinin tereyağı veya kuyruk yağında, yüksek sıcakta pişirilerek kavurma yapılması sağlık açısından uygun değildir. Yüksek ateşe maruz kalan yoğun hayvansal yağ, eti kanserojen içeriği yüksek bir besin haline getirir.
En ideali, eti kendi suyunda, bol sebze ile pişirmektir.
3. Kurban Etini Pişirmenin Püf Noktaları: Mangal yaparken et ile ateş mesafesini ayarlayın
Etler, mangalda ızgara olarak pişirilecekse, vitamin kaybını en aza indirmek ve dumanın içinde yer alan zehirli maddelerin ete geçmesini engellemek için önlem alınmalıdır.
Kömür tam olarak yandıktan ve yarı kor haline geldikten sonra etler pişirilmeli, ateşle et arasındaki mesafenin en az 15 santimetre olmasına dikkat edilmelidir.
Kurban Etini Doğru Pişirmenin Püf Noktaları
4. Kurban Etini Pişirmenin Püf Noktaları: Buhar yöntemi ile etin besin değerini koruyun
Etin besin değerinden maksimum fayda sağlamak ve yağını olabildiğince azaltmak için en uygun ve sağlıklı yöntem buharda pişirmedir. Bu sayede besinlerin vitamin, mineral değerlerinde ve posasında kayıp yaşanmaz.
Buharda pişirme yöntemi ile besin içerisindeki nişasta yumuşar, sebzeler daha yumuşak hale gelir. Böylece sindirim kolaylaşır ve glisemik indeks düşer, uzun süre tokluk hissi sağlar.
5. Kurban Etini Pişirmenin Püf Noktaları: Baharatlarla etin sindirimini kolaylaştırın
Lezzetli ve sağlıklı bir et yemeği için baharatlardan faydalanılabilir. Kekik, biberiye, kırmızıbiber, kimyon gibi baharatlar kullanılarak, hazmı kolaylaştırıcı etkisi ile sindirim sisteminin, antioksidan özelliği ile de tüm vücudun yükü hafifletilebilir.
6. Kurban Eti Nasıl Tüketilmeli?
- Etin yanında salata veya sebze tüketin
Et ile salata ve/veya zeytinyağlı sebze yemeklerinin tüketimi hem öğün içeriğinin vitamin ve mineral olarak daha zenginleşmesini sağlıyor hem de lif yani posa içeriği sayesinde sindirim sisteminin daha sağlıklı çalışmasına destek olur.
- Et tüketirken üzerine limon sıkın
Etin üzerine limon sıkılmalı, sonra da bekletmeden hemen tüketilmeli. Bu sayede limon içeriğindeki C vitamini sayesinde etteki demirin vücuttaki emilimini artırır. Çok nankör bir vitamin olan C vitamini hava ile temas esnasında bile vitamin kayıplarına uğradığı için hızlı tüketimi çok önemli.
- Günün sadece 1 öğününde kırmızı et tüketin
Öğle veya akşam yemeğinde et tüketilecekse diğer ana öğünde mutlaka sebze yemeği tercih edilmeli. Böylelikle et tüketim miktarı uygun seviyelerde tutularak fazla kalori ve doymuş yağ alınmaz, kilo kontrolüne katkı sağlanır.
- Meyveli-sütlü hafif tatlılar tüketin
Kırmızı et tüketilen, özellikle miktarı artırılan günlerde sonraki öğünlere yüklenmemek ve kalori dengesini sağlamak için daha hafif olan; magnolia, yoğurt bar, puding, supangle gibi meyveli-sütlü tatlılar tercih edilmeli.
Eğer şerbetli tatlı tüketilecekse paylaşılmalı ve en fazla yarım porsiyon tüketilmeli. Tatlı tüketiminin olduğu aynı gün veya ertesi gün kahvaltıda karbonhidrat tüketimine dikkat edilmeli yani ekmek tüketilmemelidir.
- Bol su için
Özellikle hayvansal proteinlerin alındığı günlerde su tüketimine dikkat edilmeli ve günlük 2-3 litre su alımına mutlaka özen gösterilmeli.
- Hareketi artırın
Özellikle ikramların bol olduğu bu dönemde alınan kalorilerin harcanması ve sindirim sisteminin iyi çalışması için günlük 30 dakika ile 1 saat arası yürüyüşler yapılmalı.
7. Mide-Bağırsak Hastalıklarına Olanlar Kurban Etini Tüketirken Nelere Dikkat Etmeli?
Dinlendirilmemiş çok taze etteki sertlik hem pişirme sırasında hem de sindirimde zorluğa neden olur. Bu nedenle özellikle mide ve bağırsak hastalığı olan kişilerin kurban etini en az bir gün dinlendirerek tüketmesi önemlidir.
Buzdolabında bekletilen et haşlama, fırınlama ya da ızgara yöntemi ile pişirimelidir., kurban etlerini hemen tüketmemeli, buzdolabında bir kaç gün beklettikten sonra, haşlayarak ya da ızgarada pişirerek tüketmelidirler.
Et, besin öğelerini kaybetmemesi ve mikro organizmaların çoğalmaması için buzdolabında 0-2° derecede 3-5 gün, derin dondurucuda -18° derecede 3 ay boyunca saklanabilir.
- Kurban Etini Pişirmenin Püf Noktaları: Günlük et tüketimi ne kadar olmalı?
Öncelikle her şeyin bir sınırı olduğu unutulmamalıdır. Kurban bayramı olduğu için et sınırsız bir şekilde tüketilmemelidir. Kadınların günlük et tüketimi 100-120 gram, erkeklerin de 150-180 gram civarında olmalıdır.
Et tüketirken mutlaka yanında tam tahıllı ekmek ya da bulgur, karabuğday, kepekli pirinç gibi tahıllardan yapılmış pilav ve taze sebzelere de yer verilmelidir.
#kurban eti #kurban eti pişirme #pişirme yöntemleri