YEMEK HAKKINDA HERŞEY

Faydasız Sanılan Fakat Sağlık Deposu Olan 6 Gıda

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 23.02.2016

Faydasız Sanılan Fakat Sağlık Deposu Olan 6 Gıda

İşte Uzman Diyetisyen Sehalattin Dönmezl'den, genel olarak yanlış değerlendirilen ama süper etkili 6 besin hakkında bilimsel gerçekler.

1) PATLICAN: Boşuna yeme içinde hiçbir vitamin – mineral yok, nikotin içerir sigara kadar tehlikelidir diye aklınıza kazınmış olan patlıcan tahmin etmeyeceğiniz kadar faydalı antioksidanlarla doludur. 1 kasede 20 kalori, 2.5 gram lif bulunur. Birçok araştırma mor renkli bu sebzenin özellikle saçların canlılığını kazanmada, zayıflamayı hızlandırmada ve kalp hastalıklarından korunmada büyük öneminin olduğunu bildirmektedir.

Patlıcanın Faydaları Nelerdir?

Patlıcan yüksek düzeyde diyet lifi, potasyum, C vitamini ve kalp sağlığını koruyan antosiyanidin adlı antioksidanı patlıcanın faydasız değil çok yararlı olduğunun kanıtıdır. Süper bir bileşik olan antosiyanidin hem kalbi koruyan hem de tansiyonu düşüren önemli bir maddedir. Ve patlıcan klorojenik aist içerdiğinden LDL kolesterolün de düşürülmesinde rol oynar. Daha uzun tok kalmak için öğünlerinizde patlıcanı közleyerek salatalarınıza veya etlerinizin yanında garnitür olarak kullanabilirsiniz.

2) MUZ: Endorfin hormonunu arttıran ve vazodilatasyon dediğimiz damar açıcı etkisi ile muz süper besinlerin başında gelir. Muz nişastalıdır ve kan şekerini aşırı yükseltir fikri tamamen bir efsanedir. 1 büyük boy muz yaklaşık 150 gramdır ve 110 kalori gibi oldukça düşük enerji sağlayan meyvedir. Muz potasyum, magnezyum ve folat kaynağıdır. Diyabetiklerde korkmadan yiyebileceği 1 orta boy muzun içinde bulunan 3 gram diyet lifi kan şekerinin yükselmesini değil tam tersine dengelenmesinde rol oynamaktadır.

Muz Metabolizmayı Hızlandırır

Düzenli muz yemek kolon kanserinden koruyabilir, kalbe giden damarları temizleyebilir, vücudun elektrolit düzeyini artırarak canlı bir metabolizmanın sağlanmasında rol oynayabilir. Muz triptofan amino asidini en yüksek içeren taze meyvedir ve hafıza güçlenmesine birebirdir. Muzu yoğurt, süt ve yulaf ile beraber yemek metabolizmayı hızlandırıcı etki yaratır.

3) MANTAR: Çoğunlukla tat ve piştikten sonraki görünüş nedeniyle et kadar yüksek protein sağladığına inanır kimisi için de hiçbir besleyici değeri olmayan mantarın yenmesinin sağlığa katkısı olmadığını savunur. Açıkçası ne et alternatifi kullanılabilir ne de değersizdir. Aksine D vitamini ve selenyum mineralini içeren tek sebzedir. Mantar pankreastan insülin hormonunun aşrı salgılanmasını da önleyen beta glukan adlı diyet lifini de bulundurur.

Mantarın Beslenmedeki Rolü

Mantar mono sodyum glutamat adlı lezzet vericiyi doğal olarak barındırır ve yemeklere de bu yüzden fazlası ile lezzet katar. 1 kasesinde 15 kalori olan mantar kolin ve bakır içeriği sayesinde hücrelerin yenilenmesi, kalp sağlığının korunması ve yağların emilimini azaltarak yağ depolanmasını da önleyici etkileri bulunur. Salatalara çiğ, fırında veya kuru soğan ile sote pişirilerek etlerin yanında yemek oldukça sağlıklıdır.

4)LEBLEBİ: Nişastalı, kalorisi yüksek bir karbonhidrat kaynağı olarak görülen leblebi açıkçası iyi bitkisel protein kaynağıdır. Kuru yemişlerin içinde besleyici değerinin az olduğu sanılan leblebi mideyi koruyan, östrojen hormonu dengeleyici, kolesterol düşürücü, tok tutarak zayıflamada etkili ve öksürüğü kesici faydaları bulunmaktadır.

Leblebi Uzun Süre Tokluk Hissi Verir

Leblebi aslında nohudun farklı ısılarda kavrulması ile elde edilen kuru yemiştir. Kabukları soyularak kavrulursa sarı, kabukları ile kavrulursa beyaz leblebi olur. 1 avuç içi kadar leblebiyi 1 su bardağı ayran ile beraber tükettiğinizde hem doyurucu hem zayıflatıcı hem de sağlık açısından en yararlı kombinasyonu sağlamış olursunuz.

5 ) TURP: Keskin lezzete sahip olan turp tadı sevilmediği için faydasız besinler arasında her zaman yer alır. Yenildiğinde hiçbir vitamin alınmadığı düşünülen turp beyaz ya da siyah renkli fark etmez en yüksek C vitamini içermesi sayesinde iç organların temizlenmesinde görev alır.

Kalorisi Düşük, Karaciğer İçin Detoks Görevi Görür

Viral enfeksiyonlara karşı turp vücudumuzu korur. Karaciğeri detoks görevinin daha tempolu çalışmasında en yüksek etkiye sahip olan bu süper sebze bolca yeseniz de 20 kaloriden fazla almayacağınız düşük kalorili sağlıklı alternatiflerin başında gelir. Salatalarda bolca tüketebileceğiniz turpu katı meyve sıkacağından geçirerek de tüketebilirsiniz.

Bakla Bağırsaklarda Toksin Atımını Kolaylaştırır

6 ) BAKLA: Folik asidin ve B vitaminlerinin en yüksek kaynaklarından biri olan bakla sinir sistemi gelişimi ve kan hücre yapımında etkili mükemmel bir sebzedir. Taze ve kuru şekli olan bakla en değerli diyet lifi, yüksek bitkisel protein ve magnezyum kaynağıdır. Yapılan birçok bilimsel çalışmada baklanın metabolizma hızını artırdığı, L dopamin düzeyini etkileyerek mutluluğu sağladığı, bağırsaklarda toksin atımını kolaylaştırdığı ve bağışıklık sistemini arttırdığı bildirilmiştir.

Konular :