Bebekler mi Anne Babanın Cinselliğine Engel Oluyor?
Annelik cinselliğe engel mi? Neden kadınlar bir yıl sonra seks yapmaktan sıkılıyor? Bebekler mi anne babanın cinselliğine engel oluyor? İşte merak edilen soruların yanıtları.
Eşten uzaklaşma, cinsellikten soğuma sebepleri...
Bebekler mi Anne Babanın Cinselliğine Engel Oluyor?
Her kadın bebek sahibi olduktan sonra fiziksel, psikolojik ve duygusal olarak bir dönüşüm yaşar. Doğumdan sonra, tüm dikkatlerini yeni doğan bebeklerinin bakımına verdiğinden seks, kadınların aklının ucundan dahi geçmeyebilir.
Ancak yeni hayatınıza alışmaya başladığınızda, eşinizle cinsel yakınlığı yeniden başlatmaya hazır olup olmadığınızı düşünmeye başlayacaksınız.
Kadınlar birlikte olduktan yalnızca 12 ay sonra eşleriyle cinsel ilişkiye girme isteklerini kaybediyor. Peki ama neden? Uzman Klinik Psikolog Mehmet Başkak, British Medical Journal Open dergisinde yayınlanan bilimsel çalışma hakkında şu bilgileri verdi:
İÇİNDEKİLER:
“16-74 yaş aralığındaki 4 bin 839 erkek ve 6 bin 669 kadın arasında veri toplanmış ve her iki cinsiyet de zamanla aynı partnerle seks yapmaktan sıkıldıklarını söylerken, çalışmaya katılan kadınlar erkeklerden çok daha hızlı bir şekilde ilişki içinde cinsellikten sıkıldığını iddia etti.
1. Çocuk Sahibi Olan Kadın Neden Eşinden Soğuyor?
Yapılan çalışmalar ise, son bir yıl içinde doğum yapan veya 5 yaşın altında çocuğu olan kadınların cinsellikten daha çabuk soğuduğunu orta koydu.
Bu durum, artık anne olan ve çocukla ilgilenmek durumunda olan kadının birincil bakım rolüyle ilişkili yorgunluğun, günlük stresin kadınlarda cinsel işlevleri erkeklerden daha fazla etkilediği ya da muhtemelen küçük çocuk yetiştirme konusundaki dikkat çekici unsurların odak noktasında bir değişimi etkileyebileceğinden kaynaklanıyor olabilir.
Anne Baba Olduktan Sonra Cinsel Hayata Veda Edilmemeli
Aslında Türkiye’de bize müracaat eden ve istek kaybından şikayet eden çiftlerde bu durumu biz de görüyoruz, özellikle çocuk sahibi olduktan sonra kadınlarda ve erkeklerde cinsellikten değişen düzeyde uzaklaşmalar oluyor.
Annelik duygusunun zirveye ulaştığı ilk dönemlerde anne bütün yatırımını şefkatle bebeğine yapıyor ve çocuğun ihtiyaçları birincil önceliğe sahip oluyor, bu açıdan cinsellik çoktan gerilere itilmiş oluyor ve elbette ki erkeğin cinsel ihtiyaçları çocuğun temel yaşamsal ihtiyaçlarından çok geride kalıyor.
Bu açıdan kadınlardaki yoğunluk ve yorgunluk hele de bebeğin bakımıyla baş başa kalmışsa sorumluluğu gece uykusuz kalmaları daha çok kadın üstlenmişse cinsel aktiviteye karşı bir ilgi azalması doğal bir sonuç olarak ortaya çıkıyor.
Bebekler mi anne babanın cinselliğine engel oluyor?
Evlilikte Cinselliğe Engel Sorunlar
İlginin taze annelik döneminde çocuğa kaymasıyla başlayan bu duruma ek olarak, duygusal yakınlık eksikliği, iletişim sorunları ve kötü sağlık gibi faktörler, hem erkeklerde hem de kadınlarda daha düşük cinsel dürtü nedenleri olabiliyor.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve zorla cinsel ilişki deneyimleri de düşük cinsel dürtüye sebep olan diğer faktörlerden.
KADINLARDA ERKEKLERDEN İKİ KAT DAHA YÜKSEK
2. Kadın ve Erkek Hangi Yaşlarda Cinsellikten Soğur?
Kadınlar için, cinselliğe olan ilgi azlığı 55-64 yaş arasında en yaygın iken erkeklerde 35-44 yaş arasında daha yaygın.
Bununla birlikte, kadınlarda düşük cinsel dürtünün bu yaşlar civarında yaşanmasına rağmen bunun menopozla ilgisi olduğunu gösteren herhangi bir kanıt yok.
Çalışmaya katılan kadın ve erkekler düşük düzeyde cinsel dürtü hissettiklerini belirtirken bu durumun kadınlarda ortaya çıkma ihtimali erkeklerden iki kat daha yüksek.
Bebekler mi anne babanın cinselliğine engel oluyor?
Genel olarak ankete katılan kadınların yüzde 34’ü, erkeklerin ise yalnızca yüzde 15’i cinselliğe olan ilgiden yoksun olduklarını belirtti.
Her Beş Kadından Biri Cinsel Hayatında Mutlu Değil
Ayrıca, her yetişkin beş kadından ikisinin, cinsel hayatlarından memnun olmadığı, aile hayatı ve çalışma stresiyle karşı karşıya kaldıkları ve kendilerini baskı altında hissettikleri de yapılan çalışmalar sonucunda bulunmuştur.
3. Cinsel İsteksizlik Kalıcı mı?
Anneliğin ilk dönemlerinde kadınlarda oluşan isteksizlik ya da cinsel aktiviteye karşı ilgisizlik çocuğun bakımıyla ilgili dengeler sağlandığında normale dönebilmekle birlikte, bazı çiftlerde kalıcı bir soğukluğa sebep olabiliyor. Bu durumdaki çiftlerin destek alması ailenin mutluluğu için faydalı bir girişim olacaktır.
Her kadının hamilelik, doğum ve doğum sonrası deneyimi benzersizdir. Bu nedenle, cinsel aktiviteye hazır olma açısından normal olan geniş bir yelpaze vardır.
Her kadının kendi fiziksel ve duygusal sağlığını göz önünde bulundurması ve kendisi için en iyi olan kararı vermesi gerekir.
Bazı çiftler mümkün olan en kısa sürede seks yapmaya istekli olsa da, hamilelikten sonraki ilk birkaç ay cinsel ilişki belirgin şekilde eskiye göre farklı olabilir.
4. Doğumdan Ne Kadar Zaman Sonra Seks Yapabilirsiniz?
Şu anda, doğum sonrası cinsel aktiviteden kaçınmak için ideal süre hakkında kanıta dayalı net bir bilgi bulunmamakla birlikte; çoğunlukla rahim enfeksiyonunu önlemek veya epizyotomiden kaynaklanan dikişleri bozmamak ve vücuda iyileşmesi için biraz zaman vermek için, doğumdan sonra yaklaşık dört ila altı hafta boyunca seksten kaçınılması rutin olarak önerilir.
Bununla birlikte, yeni araştırmalar, bir kadının kendi rahatlık düzeyine ve arzusuna bağlı olarak doğumdan iki hafta sonra cinsel ilişkiye girebildiğini göstermektedir.
5. Cinsel İsteği Neler Etkiler?
Doğum sonrası dönemde cinsel isteği etkileyebilecek faktörler:
- Hormonal değişiklikler, (özellikle emzirme durumunda)
- Yorgunluk/uykusuzluk
- Doğum sonrası depresyon
- Doğum sırasında yırtılma ve azalmış vajinal östrojen seviyelerine bağlı vulvar ve vajinal ağrı
- Emzirmek cinsel dürtüyü azaltır.
- Bir kadının partneriyle ilişkisinin kalitesi
- Doğum travması
- Beden imajı (kilo vb. durumlar)
6. Doğumdan Sonra Cinsel Hayat Nasıl Eski Haline Döner?
- Doğum sonrası seks söz konusu olduğunda bir zaman çizelgesi yoktur; kendinizi hazır ve rahat hissettiğinizde olmalıdır.
- Seksin ağrılı olmasından endişeleniyorsanız, sıcak bir banyo veya reçetesiz satılan bir ağrı kesici gibi seks yapmadan önce ağrı kesici seçenekleri arayabilirsiniz.
- Vajinal kuruluk ile mücadele etmek ve seksi daha rahat hale getirmek için bir kayganlaştırıcı kullanılması da önerilir.
- Rahatlayın, ağırdan alın ve deneyimi olumlu hale getirmek için eşinizle neyin iyi olup neyin olmadığını konuşun.
- Vajinal ilişkiye alternatif olarak masaj veya oral seks gibi diğer cinsel yakınlık biçimlerini de düşünebilirsiniz.
- Ayrıca yakınlığın sadece seksten daha fazlası olduğunu akılda tutmak da önemlidir.
- Seks konusunda gergin veya rahatsız hissediyorsanız, eşinizle açık ve dürüst bu konuyu konuşun ve ilişkinizi güçlendirmenin başka yollarını bulun.
Eğer tüm çabalarınıza rağmen eşinizle bu sorununuz devam ediyorsa bir cinsel terapist uzmanına başvurabilirsiniz. Aralarındaki arzunun, ilginin ve sevginin güçlenmesi anlamında çiftlerin bir uzmanla çözüm arayışı sonuca hızlı ulaşmalarını sağlayacaktır."