CİNSEL HAYAT

Erkeklerdeki Kısırlığın Nedenleri Nelerdir?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 20.07.2010 - Güncelleme : 29.09.2022

Çocuk sahibi olamamak stresli ve sinir bozucu olabilir, ancak erkek kısırlığı için günümüzde birtakım tedaviler mevcuttur.

"Erkek kısırlığına düşük sperm üretimi, anormal sperm fonksiyonu veya spermin verilmesini engelleyen tıkanıklıklar neden olabilir. Hastalıklar, yaralanmalar, kronik sağlık sorunları, yaşam tarzı seçimleri ve diğer faktörler de erkek kısırlığına neden olabilmektedir." diyen Üroloji Uzmanı Op. Dr. Hakan Baykal, erkeklerdeki kısırlığın nedenleri hakkında bilgi verdi.

Erkeklerdeki Kısırlığın Nedenleri Nelerdir

Bir Erkeğin Kısır Olduğunun Belirtileri Nelerdir? 

1. Bir Erkeğin Kısır Olduğunun İşaretleri Nelerdir?

Günümüzde yaklaşık her 10 çiftten 1'i kısırlık problemi ile karşı karşıya kalmaktadır. Çiftlerin bir yıl veya daha uzun süredir sık ve korunmasız cinsel ilişkiye girmelerine rağmen çocuk sahibi olamamaları akıllara kısırlık problemini getirmelidir. Bu çiftlerin hemen hemen yarısında ise sorun erkekten kaynaklanmaktadır. 

Evli çiftlerin yaklaşık %15’inde infertilite (kısırlık) olayı vardır. Eskiden infertilitenin tamamen kadından kaynaklandığı düşünülürken günümüzde bunun doğru olmadığı görüldü.

Çeşitli ülkelerdeki istatistiklere göre, sorun 1/3 oranında erkeğe,1/3 oranında kadına ve 1/3 oranında da her iki cinse aittir. Bu durumda olguların % 50’sinde erkeğe ait bir neden olduğu görülmektedir. Bu nedenle doktora giden bayanların ilk önce eşlerine sperm tahlili uygulanmaya başlanmıştır. Sorun görülürse hasta bir ürologa yönlendirilmelidir.

Bazı durumlarda kalıtsal bir bozukluk, hormonal dengesizlik, testis çevresindeki genişlemiş damarlar veya sperm geçişini engelleyen bir durum gibi altta yatan bir sorun belirti ve semptomlara neden olmaktadır. 

Çocuk Olamamasının Sebepleri

Erkeklerde fark edebileceğiniz belirtiler ve semptomlardan bazıları: 

  • Cinsel işlevle ilgili sorunlar - örneğin, boşalmada zorluk veya az miktarda sıvı atılması, cinsel istekte azalma veya ereksiyonun sürdürülmesinde zorluk (erektil disfonksiyon)
  • Testis bölgesinde ağrı, şişlik veya yumru
  • Tekrarlayan solunum yolu enfeksiyonları
  • Koku alamama
  • Anormal meme büyümesi (jinekomasti)
  • Yüz veya vücut kıllarında azalma veya kromozomal veya hormonal anormalliğin diğer belirtileri
  • Normal sperm sayısından düşük (mililitre meni başına 15 milyondan az sperm veya ejakülat başına toplam sperm sayısı 39 milyondan az)

2.  Ne Zaman Doktora Görünmeli?

Bir yıl boyunca düzenli, korunmasız cinsel ilişkiye girdikten sonra hamile kalınmıyorsa veya aşağıdakilerden herhangi birine sahipseniz bir doktora görünün:

  • Sertleşme veya boşalma sorunları, düşük cinsel dürtü veya cinsel işlevle ilgili diğer sorunlar
  • Testis bölgesinde ağrı, rahatsızlık, yumru veya şişlik
  • Testis, prostat veya cinsel sorunlar öyküsü
  • Kasık, testis, penis veya skrotum ameliyatı

Erkeklerde Çocuğun Olmasına Engel Sorunlar 

3. Erkek Kısırlığı Nasıl Tedavi Edilir?

Erkeklerin muayenesi infertilite konusunda uzman ürolog tarafından yapılır. Kısacası kısırlık tanısı için erkekler ürüloji, kadınlar ise kadın hastalıkları ve kadın doğum bölümlerine gitmeli.

Erkek infertilitesinde tanı koymak için öncelikle iyi bir fizik muayene, hormon tahlilleri, spermiogram gerekmektedir. Bunların yeterli olmadığı durumlarda ise radyolojik incelemeler, kromozomal testler gibi ileri tanı yöntemleri istenmektedir.

Erkeklerde sperm değerleri normal ise ileri tetkike genel olarak ihtiyaç duyulmaz. Ancak sperm parametrelerinde bozukluk varsa bunun nedenleri ortaya konulmaya çalışılır. Hastada varikosel (damar genişlemesi), hormon yetmezliği, kanal tıkanıklığı gibi düzeltilebilir faktörler varsa bunlar tedavi edilir.

 Erkek Kısırlığı Nasıl Tedavi Edilir?

Erkeklerde kısırlığın nedenlerini uzmanına sorduk.

Çoğu zaman, kısırlığın kesin bir nedeni bulunamaz. Kesin neden net olmasa bile, doktorunuz gebe kalmaya yol açacak tedaviler veya prosedürler önerebilir.

Kısırlık durumlarında kadın partnerin de kontrol edilmesi önerilir. Partneriniz için önerilen özel tedaviler olabilir. Veya yardımcı üreme tekniklerine devam etmenin sizin durumunuza uygun olduğunu öğrenebilirsiniz.

Erkek kısırlığı için tedaviler şunları içerir:

Ameliyat: Örneğin, bir varikosel genellikle cerrahi olarak düzeltilebilir veya tıkalı bir vas deferens onarılabilir. Önceki vazektomiler tersine çevrilebilir. Ejakülatta hiç sperm bulunmadığı durumlarda, sperm elde etme teknikleri kullanılarak genellikle doğrudan testislerden veya epididimden sperm alınabilir.

Enfeksiyonları tedavi etmek: Antibiyotik tedavisi üreme sistemi enfeksiyonunu iyileştirebilir, ancak her zaman doğurganlığı geri getirmez.

Cinsel ilişki sorunları için tedaviler: İlaç veya danışmanlık, erektil disfonksiyon veya erken boşalma gibi durumlarda doğurganlığı iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Hormon tedavileri ve ilaçlar: Doktorunuz, kısırlığa belirli hormonların yüksek veya düşük seviyelerinin veya vücudun hormonları kullanma şekliyle ilgili sorunların neden olduğu durumlarda hormon replasmanı veya ilaçlar önerebilir.

Diş Çıkaran Bebeğinizi Rahatlatmanın Yolları
Eskiden kısırlığın tamamen kadından kaynaklandığı düşünülürken günümüzde bunun doğru olmadığı görüldü.

4. Ne Zaman Tüp Bebek Tedavisi Düşünülmeli? 

Eğer sperm parametreleri normal değerlere göre oldukça kötü ise günümüzde bu hastalara direkt tüp bebek tedavisi başlanmaktadır.

Hastaların bir kısmında kromozomal hastalıklara bağlı olarak infertilite görülebilmektedir. Bunların içinde en sık rastladığımız klinefelter sendromudur. Klinefelter sendromu 500 kişiden birinde görülebilmektedir. Bu hastalarda uzun boy, atrofik testisler ve jinekomasti tipiktir. Kesin tanı kan testi ile konmaktadır.

Hastaların çocuk yapmaları genelde tüp bebek yöntemiyle olabilmektedir. Bir kısmının ise çocuğu olmamaktadır. Eşi gebe kala klinefelterli hastaların çocuklarında da bu hastalığın görülme ihtimali mevcuttur. Bu nedenle hastalara preimplantasyon genetik tanı önerilmektedir.

İnfertilite (kısırlık) nedeniyle tedaviye başlayacak hastaların her zaman için uzman kişilere başvurması önemlidir. Gebelikte ve doğum sonrası istenmeyen birtakım gelişmelerin önüne ancak bu şekilde geçilebilir.

5. Erkek Kısırlığında Tedavi İşe Yarar mı? 

Birçok çiftin birden fazla infertilite (kısırlık) nedeni vardır, bu nedenle muhtemelen eşinizle birlikte bir doktora görünmeniz gerekecektir. Bu süreçte, kısırlığın nedenini belirlemek için bir dizi test gerekebilir. Bazı durumlarda, ortada hiçbir neden olmadan da çiftler çocuk sahibi olamayabiliyor. Ama iyi haber: Çok nadir durumlarda erkek doğurganlık sorunları tedavi edilemez.

Konular :

#Kısırlık #Erkeklerde Kısırlık #İnfertilite #Çocuk Sahibi Olamamak #Tüp Bebek