İLİŞKİLER

Ailelerle İlişki Bir Sanattır 

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 29.05.2016 - Güncelleme : 09.07.2022

 Ailelerle İlişki Bir Sanattır 

"Evet" demeden önce, eşinizde fark edemediğiniz ama ailesinde tanık olduğunuz kimi olumsuz yaklaşımların, ileride hayatınıza yansıyabileceğini mutlaka önceden hesaba katmalısınız.

Birlikteliğe "evet" ya da "hayır" derken bunları da düşünmek gerekir. Yeni evlenecek çiftler aileler arası ilişkilerde nelere dikkat etmeli? İşte, yanıtı.

Kendinizi Olduğunuzdan Farklı Göstermeyin

İki insanın bir araya gelmesi, aslında ikiden fazla kişiyi bir araya getirir. Bu nedenle her şeyin iyi gitmesi için çaba göstermek gerekir. Ama bu kendinizi olduğunuzdan farklı göstermeniz gerektiği anlamına gelmez. Saygıyı elden bırakmadan, o ailenin farklı olduğunu kabul ederek yeni ailenizi tanımaya, onların değerlerini, iletişim biçimlerini ve yaklaşımlarını keşfetmeye çalışın.

Karşılıklı Niyetler ve Yaklaşımlar Önemlidir

Yeni aile fertlerinin niyetleri, yaklaşımları ve tarzları kadar sizin niyetiniz, yaklaşımınız ve tarzınız da önemlidir.

Yeni Evlenecek Çiftler Nelere Dikkat Etmeli?

1) Gereksiz Eleştiriden Kaçının

Ailesini yerli yersiz, olumsuz eleştirmeyin. Kendisi söz konusu davranhışları olumlu bulmasa bile. Ailesi eleştirilen eş, savunmaya geçer veya o da karşı aileyi eleştirmeye başlar. Bu durumda tatsızlıklar başlangıçta içe atılsa bile, kavgalar ve sorunlara yol açar.

2) Doğru Yerde "Hayır" Demeyi Bilin

Sınır koymayı başarın. Ne kendi ailenizin, ne de eşinizin ailesinin ilişkinizi etkilemesine izin vremeyin. Bunun için onlara saygısızılkıl etmeniz gerekmez. Yaralamadan, incitmeden “hayır” demek mümkündür.

3) Özeliniz Size "Özel" Kalsın

Özel yaşamınızla ilgili mahrem konuları ailenizle paylaşmayın. Genellikle aileler, özellikle de anneler kendi çocuklarını koruma içgüdüsüyle davranırlar. Yardımcı olmak amacıyla yapacakları hareket ve yorumlar eşinizi üzebilir, ilişkinizi gölgeleyebilir. Annenizin aktardığı yaşam deneyimlerini ve olumlu önerileri kendi süzgecinizden geçirdikten sonra değerlendirilebilir, bunlardan yararlanabilirsiniz.

Yeni Evlenecek Çiftler Aileler Arası İlişkiler

4) Hakimiyet Savaşına Girmeyin

Kayınvalide-gelin çekişmesine izin vermeyin. Toplumsal yapımız nedeniyle erkek anneleri oğulları üzerinde özel bir hakimiyet peşinde olabilir. Bunun iki türlü soncu olur: Ya gelin de kolları sıvayıp karşı saldırıya geçer. Ya da oğul kendi ailesinin önünde eşini üzecek davranışlarda bulunur. Oysa annelik başka, eşlik başka bir durumdur. Bu tür hakimiyet gösterileri ya da üzücü davranışlar kimseyi mutlu etmez.

5) Aileler Arasında Anlaşmazlıklardan Uzak Durun

Ailelerinizi karşı karşıya getirmeyin. Bir ilişkinin mutluluğunu gölgeleyen bir başka durum da eşlerin aileleri arasında anlaşmazlık olmasıdır. Eşlerin göstereceği çaba, böylesi istenmeyen durumların önlenmesi için birincil derecede önemlidir. Tabii aileler de çocuklarını gerçekten seviyorlarsa, onların mutluluğuna gölge düşürmeme yolunu tercih edeceklerdir.

Unutmayın. Aile kişinin hayata bakışının, davranışlarının, sahip olduğu değerlerin ve kalıp yargılarının oluştuğu ortamdır. Eşinizin yaşam tarzı ve düşünce yapısı üzerinde aldığı eğitim, arkadaşları, iş ortamı etkili olmuştur ama bunların özünü aile belirler.

Konular :