İLİŞKİLER

Erkekler Güzel Kadından Neden Korkuyor?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 21.02.2017

Erkekler Güzel Kadından Neden Korkuyor

Erkekler Güzel Kadından Neden Korkuyor?

Güzel bir kadın erkeklerde korku yaratabilir mi? Bilim “evet” diyor. Peki ama neden?

Fobi denilince akla ilk kapalı yer, yükseklik, ölüm geliyor. Ancak bazı fobiler var ki çok az bilinmesine karşın birçok insanın hayatını adeta cehenneme çeviriyor. İşte bunlardan biri de güzel kadın korkusu ya da diğer adıyla Venüstrafobi. Uzmanlar, erkeklerin çoğunda görülen Venüstrafobi’nin, güzel bir kadın görüldüğünde; terlemeye, kalp artış hızının artmasına ve nefesin kesilecekmiş gibi hissedilmesine yol açtığını söylüyor.

Güzel Kadından Korkma Fobisi: Venüstrafobi

Güzel bir kadın korku yaratabilir mi? Bilim “evet” diyor. Venüstrafobi olarak adlandırılan bu korkunun erkeklerde yaygın olarak görüldüğünü söyleyen Uzman Klinik Psikolog Aziz Görkem Çetin, “Erkekler, güzel kadınlarla birlikte olmayı hedefleyerek bir yandan rekabette kendisini yüceltmeye çalışırken bir yandan da o rekabete kendini kurban ederek güzel bir kadınla olmaktan kaçabiliyor. Bu kaçınmanın nedenlerinden biri de yetersizlik duygusudur” dedi.

Bireyin güzel bir kadın gördüğünde bazı fizyolojik tepkileri yaşadığını aktaran Çetin, “Venüstrafobi’de terleme, kalp artış hızının artması ve nefesi kesilecekmiş gibi hissetme semptomlarıyla karşılaşabiliyoruz” diye konuştu.

Güzel Kadınlardan Korkuyor, İddiasız Kişilerle İlişki Yaşıyorlar...

Toplumda kişiler arasındaki ilişkilerde güvensizliklerin yaşandığını ifade eden Aziz Görkem Çetin’e göre, karşı tarafı güvenilmez olarak düşünme, kişinin özgüveni ile ilgili sorunu tetikleyebiliyor. Çetin, “Özellikle kaygılı ve çekingen kişiler ya da ilişkilerde güvensizliğe maruz kalmış bir deneyim yaşayanlar, kendilerine kıyasla görünüş olarak daha iddiasız kişilerle ilişki tercih edebiliyorlar”dedi.

Erkekler Güzel Kadından Neden Korkuyor

Peki Ama Erkekte, Neden Güzel Kadın Fobisi Oluşur?

“Kadın, toplumda sorumluluk ve tehdit unsuru olarak görüldüğü sürece erkekte güzel kadın fobisinin oluşması son derece doğal” diyen Çetin, erkeğin; yetersizlik, güvensizlik, tehdit ve baskı gibi unsurları kolaylıkla hissedebildiğini ve güzelliği tamamen farklı bir noktada arayabilir” diye konuştu.

Fobilerin genellikle çocukluk yıllarında yaşanmış olan olayların ya da travmatik durumların etkisi ile ortaya çıktığını da belirten Çetin, bu konuda da şunları söyledi:

“İnsan hayatında geçmiş yaşantılar, tetikleyici durumlar, kişilik özellikleri, yetiştirilme tarzlar gibi birçok paydayı bir arada düşünmek daha gerçekçi olacaktır. Bunun dışında düşünce yapısının da önemi oldukça büyüktür.”

Konular :