İLİŞKİLER

Sanal Aşkınız Ne Kadar Gerçek?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 05.06.2015

Sanal Ortam İlişkilerine Güvenmeyin

Sanal ortam kimler için tehlikelidir?Eğer sanal bir ilişki yaşıyorsanız nelere dikkat etmelisiniz?İşte, yanıtları...

Bilgisayar ekranının ardına saklanmış insan çok güzel, başarılı, bekar yani tam anlamıyla harika görünebilir. Hiç görmediğiniz, dokunmadığınız bir insana aşık olmanız mümkün. Fakat asıl sorun geçen zamanın ardından yüzyüze gelinmediğinde başlıyor.Peki ama gerçek anlatılandan çok farklıysa, buna nasıl emin olabilirsiniz?

Nelerden Şüphelenmeli? Nelerden Emin Olmalısınız?

Eski fotoğraflardan, abartılı anlatılandan şüphelenin. Dürüst olmasını talep edin, ama yine de sonuna kadar tedbiri elden bırakmayın. İnternetten kısa bir tanışma sağlamak için uygun bir yol olarak yararlanın. Sonrasında yüz yüze tanışıp birbirinizi yavaşça tanımaya ve hoşlanıp hoşlanmayacağınızı anlamaya çalışın.

"Zayıf" Yönleriyle Yüzleşemeyenler İçin Tehlikeli...

Kendi özelliklerinin farkında olmayan, kendisini tüm yönleri ile kabul edemeyen, kendisinde "zayıf" olarak tanımladığı özellikleri ile yüzleşemeyen kişiler için sanal ortam tehlikeli olabilir. Yani, kişi kendisi ile barışık değilse, birebir ilişki kurma ve iletişim kurma sorunları varsa, ilişkilerini uzun süreli devam ettiremiyorsa, değerlendirilme kaygısı yüksekse sanal ortamda kendini karşı cinsin kabul edebileceği şekilde tanımlayabilir.

Gerçek ile Sanalın Arasından Dağlar Kadar Fark Olabilir

İnternet üzerinden başlayan ve devam eden ilişkilerde kişi kendini, kendi içinde yarattığı ideal kadın/erkek gibi tanıtabilir. Aslında sahip olmadığı özelliklere sahipmiş gibi davranabilir, sanal ortamda ilişkiler öncelikle yazışma yoluyla olduğundan, kişinin kendini saklayabilmesi daha uzun sürebilir.

Sanal Ortamda “Mış” Gibi Durumlar Söz Konusu

Kişinin idealize ettiği ilişki biçimi sanal ortamda, "mış" gibi ilişkiler şeklinde yaşanabilir, gerçek ortaya çıkanca da çöküntü ağır olur.

İlişkileri Olumsuz Etkiliyor

Çabuk tükenen, çabuk tüketilen ilişkilere doğru hızlı bir gidiş var. İlişkiye harcanması gereken bir emek var ne yazık ki bu emek birkaç mesaj ya da sanal ortamdaki (aslında) kişiye özel olmayan jestlerin içine sıkıştırılıyor.

İnternete dayalı ilişkilerin artması veya ilişkilerin internet üzerinde yürümesi uzun vadede toplumu ve aile hayatını etkiliyor. Bütün ilişki biçimlerinde olduğu gibi kadın erkek ilişkisinde de ilişkiye emek vermek zaman ister, özen ister tıpkı bir fidanın büyütülmesi gibi. Sanal ortamda her şey bu kadar hızlı olurken, sosyal ortamda ilişkiye harcanması gereken zaman ve gösterilmesi gereken özen için zamansızlık.

Sizinle Yüz Yüze Görüşmek İstemiyorsa Dikkat!

İnternet aracılığı ile başlayan ilişkilerde, sorun haline dönüşebilecek bir nokta ise karşı tarafın yüzyüze görüşmekten kaçınmasıdır. İnternet aracılığı ile görüşme süresinin uzaması ilişkiyi sorunlu hale getirebilir ve sosyal yaşantısını doğrudan etkileyebilir.

İlişkinin başındaki merak, heyecan duygusu zamanla saplantı haline gelebilir. İki tarafın ya da taraflardan birinin görüşmekten kaçınması yaşanan ilişkide bir sorun olduğunu gösterir çoğu zaman. Görüşmek istemeyen insanın ya kendisi ile ilgili verdiği bilgiler yanlıştır ya da bazı kaygıları vardır.

İnternet ortamında, yüzyüze görüşmeden uzun süre ilişkiyi yürütmek de oldukça sakıncalı hale gelebiliyor. Hayallerin ve beklentinin artması, kişinin hayal kırıklığına uğramasına zemin hazırlayabiliyor.

Sonrasında Hayal Kırıklığı Yaşayan Siz Olmayın...

Hiç görmediğiniz, dokunmadığınız bir insana aşık olmanız mümkün. Fakat asıl sorun geçen zamanın ardından yüzyüze gelinmediğinde başlıyor. Hayalini kurduğunuz bir kişi var, ona anlamlar yüklüyor, çeşitli nitelikler kazandırıyor ve aşık oluyorsunuz. Asıl olan hayalimizdeki kişi ile gerçek hayatta var olan kişinin aynı olup olmadığı.

Eğer gerçekten zihninizdeki kişi ile gerçekte var olan kişi aynı ise sorun yok; fakat çok farklıysa, karşı taraf görüşmekten kaçınıyorsa sonunda hayal kırıklığı, ruhsal bir çöküntü yaşanılması kaçınılmaz bir gerçek olabiliyor ve bir uzmandan yardım almak gerekiyor.

Sanal Bir İlişki Yaşayanlar Nelere Dikkat Etmeli?

  • Size karşı dürüst olup olmadığından emin olmaya çalışın. Araştırın, sorun, sorgulayın.

  • Ona karşı daima dürüst olun.

  • Nasıl ki, yolda tanıştığınız bir insanın size karşı kötü niyet besleme olasılığı olduğu gibi internet üzerinde tanıştığınız insanın da böyle bir düşünce içinde olabilme ihtimalini daima göz önünde bulundurun.

  • Yaşadıklarınızın ve paylaştıklarınızın gerçek olduğunu unutmayın.

  • İnternet aracılığı ile görüştüğünüz süreci onun duygu ve düşüncelerini tanımak için değerlendirin.

  • Güvenilir biri olmadığından şüpheleniyor, ona karşı tedirginlik yaşıyorsanız paylaşımlarınızı sınırlı tutun.

  • Karşı taraf ile yaşadığınız her şeyin sosyal hayatınızı doğrudan etkileyebileceğini asla unutmayın.

Konular :