UYKU

Bebek Uykusunu Düzenlemenin 10 Püf Noktası

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 29.05.2015

Bebek Uykusunu Düzenlemenin 10 Püf Noktası

Bebeğiniz üç-dört ayı geçtikten sonra hala geceleri birkaç kere uyanıyorsa, uzun süre uyumasına engel olan bir şey olabilir.

Pek çok anne baba bebeklerinin gece boyunca uyumasını ister; fakat ilk aylarda bebeklerin çoğunun hiç aralıksız beş saatten daha fazl uyuyamadığını unutmamak gerekir.

Gece yarısından itibaren uyanmadan sabah saat beşe kadar uyuyorsa, bebeğinizi gece boyunca uyumuş sayabilirsiniz. İlk yılın sonunda, aralıksız 10-12 saat uyuyabilir. Fakat pek çok bebek geceleri en az bir kere uyanmaya devam eder. Bütün bebeklerin, zaman zaman, özellikle de diş çıkarırken ya da hasta olduklarında uykusuzluk çektikleri dönemleri olur.

Uyumayan Bebeğin Uyumasına Yardımcı Olacak İpuçları

Bebeğiniz üç-dört ayı geçtikten sonra hala geceleri birkaç kere uyanıyorsa, uzun süre uyumasına engel olan bir şey olabilir. Daha iyi bir düzeni oturtmak için vereceğimiz kontrol listesini gözden geçirmenizin faydası olur.

1)Bebeğiniz yeterinci temiz hava alıyor mu? Araştırmalar saat 14:00’ten sonra gün ışığına çıkan bebeklerin geceleri daha iyi uyuduğunu göstermiştir

2)Bebeğiniz gündüzleri yeterince uyuyor mu? Bir bebek gündüzleri yeterince uyumuyorsa, gece uykularının daha çok bölünme ihtimali vardır.

3)Gündüzleri çok mu uyuyor? Gündüzleri bebeğinizin bir seferde üç saatten fazla uyumasına izir vermeyin, yoksa gece uykusu etkilenir. Öğleden sonranın sonuna en fazla 30 dakika ile sınırlandırın.

4)Yeterince uyaranla karşılaşıyor mu? Bebeğinizin yerde dolaşmasına ve size zevk alabileceğiniz yeni deneyimler yaşatmasına izin verin. Bebekler en çok öğleden sonraları ve akşamın ilk saatlerinde hareketli oldukları için bu süre onları dışarı çıkarmamak için iyi bir zamandır.

5)Çok fazla uyarana mı maruz kalıyor? Uykusu gelmeye başladığında bebeğiniz çok fazla uyarana maruz kalıyosa gecekelir uykuya dalması zor olabilir. Yorgun olduğunu gösteren işaretlere karşı tetikte olun; esneme, başını çevirme, gözlerini ovuşturma.

Bebeğin Uyku Düzeni

6)Yeterince süt tüketiyor mu? Karnı aç bir bebek genellikle kısa süreliğine uykuya dalar; fakat siz ona süt verene kadar sürekli uyanmaya devam eder. Hem biberon hem de anne sütüyle beslenen bebekleri akşam saat 10:00 civarında ya da ebeveynlerinin yatma vaktinde doyurmak, bebeklerin gecenin önemli bir bölümünde uyumalarına yardımcı olur.

7)Yatma zamanı yeterince erken mi? Bebeklerin çoğu akşam 06:30-07:30’da uyumak ister. Bebeğiniz yatağa çok daha geç gidiyorsa, bu zaman dilimine ulaşana kadr her gece onu yatağa 15 dakika daha erken yatırmayı deneyin.

8)Bebeğinizin vücut ısısı normal mi? Bebeğiniz çok üşüdüğünde uyanır. Örtüyü tekmeleyip açıyorsa bebek uyku tulumları işe yarar.

9)Oda çok mu aydınlık? Sokaktan gelen ışık ya da güneşi ışığı bebeğinizi uyandırıyorsa kalın perde alın.

10)Beklentileriniz çok mu yüksek? Anne sütü, formula sütünden daha çabuk sindirildiği için özellikle de anne sütüyle beslenen küçük bebeklerin, bir şeyler içmeden saatlerce uyumasını beklemek hiç de gerçekçi değildir.

Bebeğinizin Ağlamasına İzir Vermeli misiniz?

Uyumayan bir bebeğiniz varsa, birisi size bırak ağlasın demiş olabilir. Fakat küçük bebekler sizin yakınlarda olduğunuzu düşünemezler. Anladıkları tek şey terk edildikleridir, bu yüzden ağlarken onu bırakmanızın negatif bir psikolojik etkisi olabilir. Kontrollü ağlamayı savunan kişiler bile altı ayın altındaki bebeklerde uyku eğitiminin denenmemesi gerektiğini savunurlar.

Konular :