UYKU

Bebekler Kaç Saat Uyumalı?

Aysegul Baran Ayşegül BAŞARAN
Yayın : 15.10.2012 - Güncelleme : 10.04.2023

Bebekler ilk aylar geride bırakıldıktan sonra, uyuma süresi gittikçe kısalmaya başlar.  Gece ve gündüz arasındaki uyku farkları en çok da anneyi yıpratır. Peki ama bebekler günde kaç saat uyur? Uyumak istemeyen bebeğe nasıl yaklaşılmalı? "Uyku süresi bebekten bebeğe göre değişir" diyen Psikolog Suna Tanaltay'dan anneleri rahatlatacak öneriler. 

Bebekler Kaç Saat Uyumalı

 

Uykuya Dair Kesin Kurallar Yoktur Ama... 

Gündüzlere oldukça uzun, iki-üç uyanıklık dönemi olur ve bu zaman içinde kelimenin tam anlamıyla “uyanık” ve “kendindedir.” Demek ki daha önce bebeğin günü kısa yemek aralarının yarı uykulu anlarının ve en sonunda derin uyku süreçlerinin birbirini izlemesi halinde geçerken şimdi dinlenmeye, oyun oynmaya, “agucuklar” yaparak konuşmaya yeltenmeye, gülücükler dağıtmak ve “başkalarının”kine öykünen hareketler yapmak gibi belirli eylemlere de yönelmektedir. 

Bebeğin bu dönemde kaç saat uyuması gerektiğine ilişkin kesin kurallar yoktur. Uyku gereksinimi bebekten bebeğe değişir. Günde 18-19 saat uyuyan bebekler olduğu gibi çok daha az, 10-12 saat uyuyanlar da vardır.

 

Zamanla Gündüz ve Gece Uykusu Arasında Farklar Oluşmaya Başlar

Kesin olan tek şey, bu dönemde bebeklerin ilk aylara göre daha az uyudukları, giderek uyku tipinin bile değişmeye başladığıdır. Şimdi uykusu daha derin, uyanıklık hali ise daha belirgindir ve dalgınlık hali hemen hemen ortadan kalkmıştır. Böylece, uykuda oluşuyla uyanık oluşu birbirinden iyice ayrılmış durumdadır. Gündüz uykusu, iki çok çok üç saate inmiştir. Uyku süresinin geri kalan saatleri ise gece saatlerinde toplanmış olup bu saatlerde uykunun kesintiye uğramaması gerekir. 

Bebekler Kaç Saat Uyumalı

Anneleri Saran Endişeler Yersizdir: Panik Yok; Bebeğiniz Büyüyor! 

Uyanıklık dönemleri ise gündüz saatlerinde toplanmıştır. Bu günlük ritm, bir bakıma yetişkin bir insanın yaşama biçimine şimdiden hazırlanma demektir: Gündüz uyanık; gece uykuda!.. Bu yüzden daha önceleri, küçüğün uykuya daldığı saatlerde ev işleriyle rahatlıkla uğraşacak kadar kendine zaman ayırabilen bazı annelerin, bu yeni durumdan kaygıya kapıldıkları ve hemen çocuk doktoruna koştukları da görülür.

Hasta mı oluyor?” “Karnı mı ağrıyor acaba?” Derin bir üzüntü içinde bunları sorar anne-baba. Ne var ki, kaygılarını gidermek için doktorun yaptığı bütün açıklamlara karşın, kimi kez kuşkuları yine de dağılmaz. 

Bu Konuda Sabit Fikirli Olmanız Size Zarar Verir 

Giderek şöyle dolaylı sorular sordukları bile olur: “Madem ki uyanık o halde bir şey istiyor demektir. Bu durumda benim de anne olarak onunla ilgilenmem, onun yanında kalmam gerekmez mi?” Anne babanın bu görüşü yanlıştır; çünkü bebek artık gereksinim duyduğu zaman uyuyacaktır ve sürekli onun yanı başında olmak gerekmez.

 

Esnek ve Rahat Olmak Sorunun Üstesinden Gelmenize Yardımcı Olur

Anne ve baba, elbette ki varlıklarını ona hissettireceklerdir; ama bu, “sabit fikir” haline getirilmemelidir hiçbir zaman. Aslında küçüğün biraz, “yalnız” kalmaya da alışması gerekir: Arabasındayken, sandalyesindeyken, yerdeyken, anne yakınlarında olmalı, ama kendi işini görmelidir. Bebek böylece hep kendisiyle meşgul olmasını beklemeyi öğrenecektir.

Konular :