DAVRANIŞ SORUNLARI

Emzik Kullanmanın Avantajları ve Dezavantajları Neler?

Aysegul Baran Ayşegül BAŞARAN
Yayın : 10.01.2011 - Güncelleme : 07.02.2023

Bazı anneler çocukları her ne sebeple ağlarsa ağlasın, bebeğe hemen emziğini verirler. Çoğu bebeğin güçlü bir emme refleksi vardır. Hatta bazı bebekler doğmadan önce baş parmaklarını bile emerler. Beslenmeye yardımcı olmanın ötesinde, emmenin çoğu zaman yatıştırıcı bir etkisi vardır. 

Bazı bebekler için emzikler, besleme arasındaki memnuniyetin anahtarıdır. Emzik kullanıp kullanmama kararı anne babaya kalmış bir durumdur. Bebeğinize emzik vermenin avantajları ve dezavantajları hakkında ne biliyorsunuz? Bebeğinizin emzik alışkanlığını bırakması için ne yapmalısınız? Emzik kullanımının riskleri var mı?  

Eyvah Çocuğum Yalancı Emziği Bırakmıyor

1. Bebeğe Emzik Vermenin Dezavantajları

  • Bebeğiniz zamanla emziğe bağımlı hale gelebilir. Bebeğiniz uyumak için emzik kullanıyorsa, emzik bebeğinizin ağzından düştüğünde gece yarısı ağlama krizleriyle karşılaşabilirsiniz.
  • Emzik kullanımı orta kulak enfeksiyonu riskini artırabilir. Bununla birlikte, orta kulak enfeksiyonu oranları genellikle doğumdan 6 aya kadar en düşüktür - bu, Ani Bebek Ölümü Sendromu riskinin en yüksek olduğu ve bebeğinizin emzikle en çok ilgilenebileceği zamandır.
  • Uzun süreli emzik kullanımı diş problemlerine yol açabilir. Hayatın ilk birkaç yılında normal emzik kullanımı genellikle uzun süreli diş problemlerine neden olmaz. Bununla birlikte, uzun süreli emzik kullanımı, bir çocuğun dişlerinin yanlış hizalanmasına neden olabilir.
  • Emzik kullanımı emzirmeyi bozabilir. Emziriyorsanız, bebeğiniz 3 ila 4 haftalık olana ve siz emzirme rutinine alışana kadar emzik vermek için bekleyebilirsiniz. 
  • Çocuk emzikle oyalanmaya başlayınca ağlamayı bırakır ve bu arada asıl ağlama nedeni gözden kaçabilir. Sözgelişi; altı ıslanmışsa, ıslaklık devam eder. Altındaki bezin kat yeri çocuğun canını acıtıyorsa düzeltilemez.
  • Ne kadar titiz olursanız olun yalancı emziği temiz tutmak pratik değildir.
  • Emziğe alışan bebek kolaylıkla bu alışkanlığı bırakmaz.
  • Emme de çocuk için bir ihtiyaçtır. Uzun süre ağzında emzik tutan bebek meme saati geldiği zaman büyük bir hırsla memeye sarılamaz, o yüzden yeteri kadar süt çekemez.

Bu sakıncalarına rağmen parmağını emmek isteyen bir çocuğa emzik vermek daha iyi olur. Parmak emme alışkanlığını bıraktırmak çok daha zordur. Çünkü daha iler ki yaşlarında emziğini vermemekle bu alışkanlık unutturulabilir ama parmak için bu mümkün değildir. 

Böyle bir durumla karşı karşıya iseniz emziği mümkün olduğu kadar temiz bir şekilde kullanmaya çalışın. En az 2-3 emzik bulundurmalısınız. Emziğin lastiğinde delik olmamalıdır ki çocuk hava yutmasın. 

Ayrıca ve hepsinden önemli olarak da emziğin çocuk tarafından yutulmaması için gerekli önlemler alınmalı. Bunun için emziğin kemik kısmı yeterince büyük olmalı ve bir kurdele ile gömleğe iliştirilmelidir. Uzmanlar, birinci yaşın sonuna doğru da emzik alışkanlığına kesinlikle son verilmesi gerektiğini vurguluyorlar.

 

Bebeğinizi emzikten ayırmak için neler yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?

2. Bebeğe Emzik Vermenin Avantajları

  • Bir emzik, huysuz bir bebeği sakinleştirebilir. Bazı bebekler en çok bir şey emerken mutlu olurlar.
  • Emzik geçici olarak bebeğinizin dikkati dağıtır. Aşılar, kan testleri veya diğer işlemler sırasında ve sonrasında yalancı emzik işe yarayabilir.
  • Bebeğinizin uykuya kolayca dalmasına yardımcı olabilir. Bebeğiniz sakinleşmekte güçlük çekiyorsa, emzik işinizi görebilir.
  • Bir emzik uçuş sırasında rahatsızlığı hafifletebilir. Bebekler, hava basıncı değişikliklerinin neden olduğu kulak ağrısını gidermek için yutkunarak veya esneyerek kulaklarını kasıtlı olarak "çıtlatamaz". Emzik emmek işe yarayabilir.
  • Uyku vaktinde ve yatmadan önce emzik emmek Ani Bebek Ölümü Sendromu (ABÖS) riskini azaltabilir.
  • Emzikler tek kullanımlıktır. Emzik kullanmayı bırakma zamanı geldiğinde onları atabilirsiniz. Çocuğunuz emzik yerine başparmağını veya parmaklarını emmeyi tercih ederse, bu alışkanlığı kırmak daha zor olabilir.

Bebeğinize Emzik Verirken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

3. Emzik Kullanırken Yapılaması ve Yapılmaması Gerekenler Neler? 

Bebeğinize emzik vermeyi düşünüyorsanız, bu ipuçlarını aklınızda bulundurun:

  • İlk savunma hattı olarak emzik kullanmayın. Bazen bir pozisyon değişikliği veya sallanma seansı ağlayan bir bebeği sakinleştirebilir. Emziği bebeğinize yalnızca beslemelerden sonra veya beslemeler arasında verin.
  • Tek parça, bulaşık makinesinde yıkanabilir bir çeşit seçin. İki parçadan oluşan emzikler kırılırsa boğulma tehlikesi oluşturabilir.
  • Bebeğinizin hızını belirlemesine izin verin. Bebeğiniz eğer emziğe ilgi duymuyorsa onu zorlamayın.
  • Temiz tutun. Bebeğiniz 6 aylık olana ve bağışıklık sistemi olgunlaşana kadar emzikleri sık sık kaynatın veya bulaşık makinesinden geçirin. 6 aylıktan sonra emzikleri sabun ve suyla yıkayın. Emziği kendi ağzınızda temizlemeyin; bu şekilde bebeğinize sadece daha fazla mikrop bulaştırırsınız.
  • Emzik alışkanlığı kazanması için emziğe tatlı maddeler sürmeyin.
  • Emzikleri sık sık değiştirin ve bebeğinizin yaşına uygun emziği kullanın. Bozulma belirtilerine dikkat edin. Emzik klipslerine de dikkat edin. Emziği asla bebeğinizin boynuna dolanacak kadar uzun bir ipe veya kayışa bağlamayın.

"Eyvah! Çocuğum Yalancı Emziği Bırakmıyor"

Bebeğiniz büyüdükçe emzik kullanımının riskleri yararlarından ağır basmaya başlar. Çocukların çoğu 2 ila 4 yaşları arasında emzik kullanmayı kendi başlarına bırakırken, diğerlerinin bu alışkanlığı kırmak için yardıma ihtiyacı vardır. Çocuğunuz emzik kullanmamayı seçtiğinde onu övün. Çocuğunuz emziği bırakmakta güçlük çekiyorsa, çocuğunuzun doktorundan veya diş hekiminden yardım isteyebilirsiniz.

Konular :

emzik kullanmak, emzik kullanmanın avantajları, emzik kullanmanın dezavantajları, emzik kullanmanın faydaları, emzik kullanmanın zararları