DAVRANIŞ SORUNLARI

Okula Yeni Başlayan Çocuklarda Kekemelik Riski

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 25.09.2012

Okula Yeni Başlayan Çocuklarda Kekemelik Riski

Genetik faktörler etkili olsa da çekingenlik ve yetersizlik hissinin kekemeliği pekiştirdiğini belirten Psikolog Leyla Arslan, okula başlayan 66 aylık çocuklarda yetersizlik hissiyle gelen korku ve kaygının kekemeliği tetikleyebileceğini söyledi.

"Okula Erken Başlamak Korku ve Kaygıya Neden Olabiliyor"

4+4+4 eğitim modeliyle bu yıl 72 aylık öğrencilerle birlikte 66 aylık olanlar da okulla tanıştı. Bugünlerde ise okula, sınıfına ve arkadaşlarına alışma dönemini geçiriyorlar. Okula başlayan 66 aylık çocuklarda yetersizlik hissiyle gelen korku ve kaygıya bağlı kekemeliğin ortaya çıkabileceğini belirten, Üsküdar Üniversitesi Nöropsikiyatri Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden Uzman Psikolog Leyla Arslan, çekingenlik ve yetersizlik hissinin kekemeliği pekiştirdiğini söyledi.

Arslan, genetik olsa da sonradan da kekemeliğin ortaya çıkabileceğini söyledi ve “Bazı çocuklarda zihinsel gelişimin hızlı olup konuşmanın yavaş, dil, dudak, damak gibi konuşma organlarının birlikte hareket ettirilememesi gerekçesiyle de kekemelik ortaya çıkabilir. Bu durum çocuklarda 1-2 ay kadar sürebilir. Ancak panik artar ve gerekli önlemler alınmazsa kekemelik kalıcı hale gelebilir” uyarısında bulundu.

"Kaygı Düzeyinin Yüksekliği Kekemeliğe Dönüşebiliyor"

Okula başlama aşamasında aile ve öğretmene önemli görevler düştüğünü vurgulayan Arslan, annesinden ve çevresinden ayrılmak zorunda kalan çocuklarda bu süreçte, korku ve heyecanın yaşanabileceğini, bunun da kaygıya dönebileceğini ve çocuğu kekemeliğe sürükleyebileceğinin altını çizdi.

Anne Babalar ve Öğretmler Bu Konuda Nelere Dikkat Etmeli?

Okula Yeni Başlayan Çocuklarda Kekemelik Riski

Arslan, öğretmen ve aile davranışlarının çok önemli olduğunu söyledi ve uyarılarını şu cümlelerle anlattı:

“Kekeme olan çocuğa öğretmenin davranışı hassas olmalı. Sınıfta bu öğrenciye öncelik verilmeli. Bu öğrencilerin bekletilmemesi gerekiyor çünkü beklemek kaygıyı besleyecektir. Kekeme çocuğun olmadığı bir ortamda öğretmen sınıftaki diğer çocuklara bireysel farklılıkların olduğu yönünde dersler vermeli. Kekeme olan kişilerin durumunun farklı olduğu, onunla alay edilmemesi, konuşmasına değil içeriğine bakılması gerektiğini anlatmalı. Bu durumda olan çocukların kesinlikle hızlı okuma gibi yarışmalara sokulmaması da gerekiyor.”

ntvmsnbc

Konular :