DAVRANIŞ SORUNLARI

Yalan Söyleyen Çocuğa Nasıl Tavır Takınmalı?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 06.05.2015

Yalan Söyleyen Çocuğa Nasıl Tavır Takınmalı

Olanı Olduğu Gibi Değil, Büyüklerin Arzu Ettiği Gibi Gösterirler Ama Neden?

Uzmanlar, yaptıkları beğenilmeyen, her hareketinden eleştiri alan çocuklarda yalancılığın gelişebileceği konusunda anne-babaları uyarıyor. Çocuk bu eleştirilerin verdiği sıkıntı ve rahatsızlıktan kurtulabilmek için olanı olduğu gibi değil, büyüklerin arzu ettiği gibi göstermekten çekinmez diyor uzman psikolojik danışmanlar.

Yalan niçin söylenir? Yalan söyleyen çocuğa nasıl tavır takınmalı?Nelere dikkat etmeli? Uzman PsikolojikDanışmanDoç. Dr. Sefa Saygılı, merak edilen bu soruları yanıtladı.

Çocuğunu Yalanı Ne Zaman Ciddiye Alınmalı?

Çoğu defa çocuk, gerçeği söylediğinin farkına varmadan yalan söyler veya söylediği yalana benzer. Özellikle 5-6 yaşına kadar yalan söylemenin pek önemi yoktur. Hatta okul dönemine kadar böyledir. Çünkü bu yaşlarda çocuk gerçekle yalanı ayırt edemez. Buna yalan bile denemez. Yanlışlık veya hata demek daha doğrudur.

Anne-Babasına Karşı Güveni Sarsılan Çocuk Yalan Söyler

Küçük bir çocuğun kasıtlı yalan söylemesinin sebebi ancak herhangi bir şeye karşı duyduğu korku, cezadan kurtulma, sorumluluktan kaçma olabilir. Kasıtlı yalan söyleyen çocuğun anne-babasına güveni sarsılmış demektir.

Çocuğun Yalan Söylemesi "Normal"Karşılanmalı mıdır?

Çocuk, anne-babayı örnek alarak büyüdüğünden ebeveynin tutumu da çok önemlidir. Bazı ailelerde yalan söylemek, doğri söylemek kadar normal karşılanır. Çocuğun 3-4 yaşlarındayken babasının konuşmalarında yalana saptığını duyması veya annesinin, evde olduğu halde “annem evde yok” dedirtmesi ve benzeri durumlar çocuğu kolayca etkiler, yalan söylemeye yöneltir. Çünkü çocuklar anne-babalarını tereddütsüz taklit ederler.

Çocuğunuzu İtirafa ZorlarsanızÇıkışYolu Olarak Yalana Başvurabilir

Ebeveynlerin yaptığı bir başka bir yanlış da şudur. Sıklıkla, doğuruyu söyletmek için çocuklarını sıkıştırabilirler. İtirafa zorlanan çocuğun ilk reaksiyonu da inkar olur. Nedense bazı anne-baba, dudağında yemek bulaşığı olan çocuğu “Bunu sen mi yedin?” gibi başka ihtimali bulunmayan garip sorularla sıkıştırırlar. Çocuk, bu şekilde yalana sığınır ve böylelikle yalancılığa alışabilir.

Yalan Söyleyen Çocuğa Nasıl Tavır Takınmalı

Çocuğu Yalandan Nasıl Koruyabiliriz?

Çocuğumuzun yalan söylediğini tespit ettiğimizde ise, sakin ve doğru dürüst düşünürek “neden yalan?” sorusuna cevap aramak gerekir. Hemen cezalandırmaya gitmek yanlış olur. Çocuğun ne gibi bir eksikliği olduğunu bulup ortaya çıkarmalı, bunu gidermeye çalışmalıdır.

  • Acaba çocuğa verilen sevgi ve ilgi yetersiz midir?

  • Çevresindeki insanlar kötü örnek mi olmaktadır?

  • Çocuğa hoşgörülü davranılmıyor, bu yüzden hatalarını yalan söyleyerek kapatmaya mı çalışıyordur?

  • Gücünün üstünde sorumluluk verilerek başarısızlığını yalanla örtmeye sanki teşvik mi edilmişlerdir?

  • Çocuklar arasında kıyaslamak yaparak onlarıyalana mızorluyoruz?

  • Çocuğun kendine güveni gelişmemiş olup bunu yalanlarla mı sağlıyordur?

Unutmayın!

Normalde korkutulmayan çocuğun, anne-babası da yalan söylemiyorsa, kesinlikle yalana başvurmadığını bilmeliyiz. Bu yüzden öncelikle anne-babanın çocuğa iyi örnek olmaları şarttır. Sözlerinde ve davranışlarında çocuklarında görmek istemedikleri hatalara kendi davranışlarında yer vermemeleri gerekir.

Konular :