Doğurganlığı Artıran Beslenme Önerileri
Doğru beslenerek hamile kalmayı çabuklaştırabileceğinizi biliyor muydunuz? Bugün yapılan birçok bilimsel çalışma bu düşünceyi destekliyor. Siz de beslenmenizde doğru besinleri tercih ederek, daha kolay hamile kalabilirsiniz. Peki ama kolay hamile kalmak için hangi besinleri tüketmeli?
Gebelik Planlaması Yapanlar Nelere Dikkat Etmeli?
Beslenme Uzmanı ve Diyetisyen Selahattin Dönmez’in önerdiği doğurganlık için önemli vitaminlerden zengin besinleri öğünlerinizde bolca bulundurursanız hangi yaşta olursanız olun sağlıklı bir bebeğe kavuşmanız için ilk adımlarını da atmış olacaksınız.
İşte, Beslenme ve Diyet Uzmanı Selahattin Dönmez’den hamile kalmayı çabuklaştıran besinlere dair öneriler.
Aşırı Kilo Doğurganlığa Engel
Bugün dünyada her 7 çiftten biri çocuk sahibi olmakta zorlanıyor. Doğurganlıkta oluşan sorunlar 20-45 yaş arasındaki tüm kadınlar için büyük bir sorun olarak karşımıza çıkıyor.
Yaş ilerledikçe, stres arttıkça, düzenli sigara ve alkol kullandıkça, cinsel yolla geçen hastalıklara maruz kalınmışsa, yetersiz sağlıksız bir beslenme düzeni bulunuyor. Eğer kişide kilo problemi de mevcutsa maalesef kadınlarda doğurganlık azalıyor.
Doğurganlığı Artıran Besinlere Öğünlerinizde Yer Açın
Sigarasız ve alkolsüz bir yaşam, stresi mümkün olduğunca kontrol altına alıp ve birazdan sizlerle paylaşacağım önemli vitaminlerden zengin besinleri öğünlerinizde bolca bulundurursanız hangi yaşta olursanız olun sağlıklı bir bebeğe kavuşmanız için ilk adımlarını da atmış olacaksınız.
Doğurganlığa Yardımcı Olan Besinler Nelerdir?
İşte, kolay hamile kalmayı sağlayan besinlerin listesi...
1) Folik Asit İçeren Yeşil Mercimeği Eksik Etmeyin:
Hamile kalmak isteyen her anne adayına bugün dünyada hamile kalmadan en az 4 ay önce folik asit desteği başlanır. Folik asit suda eriyen ve vücutta depolanmayan vitaminlerdendir. Bu nedenle her gün düzenli olarak kullanılması gerekir. Folik asit desteği alsanız dahi günlük beslenmenizde avokado, yeşil mercimek ve brokoli gibi folik asit içeriği güçlü bu 3 süper yiyeceği bolca yemenizi öneririm.
Bu vitamin nöral tüp defekti dediğimiz bebeğin doğduğunda sinir uçlarının açıkta doğarak hayati riskler yaratacak sağlık sorununun önlenmesi açısından önemli. Özellikle hamileliğin ilk 28 günü bu vitamini eksik almamanızı tavsiye ederim.
2) B12 Vitamininden Zengin Yumurtayı Yiyin:
B12 vitamini sadece hayvansal yiyeceklerde bulunan anemiden beyin sağlığına kadar birçok sağlık sisteminde önemli görevleri olan önemli bir vitamin. Son yapılan araştırmalar B12 vitamininin kadınlarda yumurtalık sağlığında koruyucu bir rol üstlendiğini bildirdi. Ve yumurtalıkta üretilen yumurtaların embriyo olabilmesinde de rol oynayan B12 vitaminini sağlıklı beslenme ile alınması zorunlu olduğu da açıklandı.
Somon balığı, yumurta ve hindi eti anne olmak isteyenler için mutlaka beslenmelerinde her gün bir öğünde tüketilmesi B12 vitamini açısından yeterli alımı sağlanabileceği de önemli bilimsel notlar arasında yer almaktadır.
3) Çinkoyu Peynirden Alın:
Üreme sisteminde önemli görevleri olan çinko kadınlarda hamilelik öncesinde beslenmede yeterli miktarda alınması doğurganlığı sağlayan östrojen ve progesteron hormonlarının vücutta kullanımını düzenler.Çinko rahimde üretilen yumurtaların da üretiminin maksimumda olmasını sağlayan doğal bir mineral.
Hangi Besinlerde Çinko Bulunur?
Süt, yoğurt, peynir, yer fıstığı ve susam gibi tohumlar çinkodan zengin besinler. Yatmadan önce süt, öğünlerde az miktarda yoğurt, ara öğünlerde az miktarda yer fıstığı ve salatalara susam, keten tohumu gibi yağlı tohumlar eklemek annenin doğurganlığı açısından pratik tüyolar.
4) İnositol İçeren Muz İle Doğurganlığınızı Artırın:
Bu vitamine benzer bileşik anne adayları için hatta Polikistik Yumurtalık Sendromu olan hamile kalmaları oldukça zor olan kadınlar için mucizevi. İnositol, insülinin vücutta kullanımını sağlayarak yumurtalıklarda etkisini arttırarak sağlıklı yumurtaların fazla sayıda oluşmasına olanak sağlar.
Doğurganlığı artırmak için annede testesteron seviyesini azaltarak kolay hamile kalmayı destekler. Kavun, tam buğday ekmeği ve muz inositol açısından en zengin besinler. Taze meyve önceliğinizi muz veya kavun, ana öğünlerde de sağlıklı karbonhidrat kaynağınızı tam buğday ekmeğinden yana kullanmanız bu bileşiği yeterli almanızı sağlar.
5) L- Arginini Kabak Çekirdeği ile Sağlayarak Yumurtalıkları Koruyun:
Arginin bir amino asittir fakat L formu daha çok bitkisel yiyeceklerdeki proteinlerden sentez edilir. L Arginin yumurtalık kanallarının sağlığı, olgunlaşmış yumurtaların kanala sağlıklı bir şekilde salınmasında yardımcı olan doğurganlığı da haliyle arttıran bir bileşik. Kaju fıstığı, kabak çekirdeği ve susam bu bileşikten zengin yiyecekler. Küçük kase kaju fıstığı ve kabak çekirdeğini haftada 4 kere herhangi bir ara öğünde, susamı da salatalara ekleyerek bu bileşiği güvenli bir şekilde anne adayları doğal olarak vücutlarına alabilirler.
6) Erkeklerde C Vitamininden Zengin Yeşil Biberle Spermlerin Rahimde Yaşamasını Sağlayın:
C vitamini servikalde mukus yapısı oluşturarak spermlerin hayatta kalmasını ve yumurtalara transportunu sağlayıcı görev üstlenir. Ve böylece hamile kalma şansını da arttırır. Kivi, çilek, domates ve biber çeşitleri bolca C vitamini ihtiva eder. Anne adayları bu kalorisi düşük taze sebze ve meyveleri her gün tüketmesi doğurganlığa yardımcı olması açısından önemlidir.