HAMİLELİK ÖNCESİ

Erkek Kısırlığı Sebebi Olan Düşük Testosteron Seviyesi İçin Ne Yapmalı?

Aysegul Baran Ayşegül BAŞARAN
Yayın : 15.02.2019 - Güncelleme : 09.08.2024

Günümüzün en büyük sorunlarından biri olan kısırlık sorunun sadece kadınlardan kaynaklı olmadığı, erkeklerden de kaynaklandığı artık biliniyor. Peki erkek kısırlığının nedenleri neler? Neden erkeklerin sperm kalitesinde ve sayısında düşüş meydana geliyor?

Beslenme ve Diyet Uzmanı Çağatay Köşkeroğlu, tam da bu konu ile ilgili besinler konusunda bilgilerini ve tavsiyelerini paylaşarak şu açıklamaları yapıyor.

 Testosteron Seviyesini Yükselten Besinler Neler

 Testosteron seviyesi nasıl artışa geçer? Testosteron seviyesini yükselten besinler neler? Uzmanına sorduk. 

Testosteron Seviyesini Hangi Besinler Yükseltir?

1. Bir Erkek Neden Kısır Olur?

  • Neler Testosteron Seviyesini Düşürür?

Son yıllarda teknolojinin de gelişmesi ile birlikte hayatımızdaki yeri artan zararlı ışınlar, kucaklarımızdan düşürmediğimiz bilgisayarlar, cebimizden çıkarmadığımız telefonların yanı sıra, günlük yaşantımızda ki stres, vücudumuzda biriken toksik maddeler ve ağır metaller sonucunda erkeklerde testosteron seviyesinde bir düşüş ve buna bağlı olarak üreme oranında büyük bir azalma görüldüğünü konusun uzmanları bildiriyor.

2. Erkek Kısırlığının Sebepleri Neler?

Bunların yanı sıra; şişmanlık, fast-food gıdalar, trans yağ içeren besinler, sigara, tütün, uyuşturucu, alkol kullanımı, uzun süre sabit bir şekilde oturma, testislerin aşırı ısınması da testosteron seviyesinde azalma ve iktidarsızlık sorununun görülmesinde baş faktörler olduğunu da araştırma sonuçları ortaya koyuyor.

3. Testosteron Seviyesi Nasıl Artışa Geçer?

Testosteron seviyesindeki bu düşüşün durdurulması ve tekrar artışa geçmesinin en uygulanabilir yolu sağlıklı beslenmeden geçiyor. Bazı besinler var ki, resmen mucizevi etki gösteriyor.

  •  Testosteron Seviyesini Yükselten Besinler Neler?

Testosteron seviyesindeki düşüşün durdurulması ve tekrar artışa geçmesinin en uygulanabilir yolu sağlıklı beslenmeden geçiyor. Bazı besinler var ki, resmen mucizevi etki gösteriyor.  Beslenme ve Diyet Uzmanı Çağatay Köşkeroğlu testosteron seviyesini yükselten besinlerin: Muz, istiridye, uskumru, kuşkonmaz, brokoli, yumurta, ginseng, D3 Vitamini, Kırmızı et, zeytinyağı, ıspanak ve bitter çikolata olduğunu söyledi.  

Muz: İçerdiği bromelain enzimi sayesinde libidonun artmasını sağlar ve cinsel isteği arttırır.

İstiridye: İçerdiği çinko sayesinde testosteron artışını, sperm seviyesinin ve kalitesinin artmasını sağlar.

Uskumru: D vitaminin en büyük kaynaklarından olan bu besin testosteron miktarının artmasını sağlamaktadır.

Kuşkonmaz ve Brokoli: İçerdiği Folik Asit (B9) vitamini sayesinde düzenli tüketildiğinde testosteron seviyesi üzerinde ciddi artışlar meydana getirmektedir.

Yumurta: İçerdiği E vitamini sayesinde kısırlığın azalmasına yardımcı olur.

Asya Ginseng: Yorgunluk hissi ve iktidarsızlık durumunda kullanımı önerilen ginsengin testosteron seviyesi üzerinde artış sağladığı gözlemlenmiştir.

D3 Vitamini: Beslenmelerinde D3 vitamini arttıran kişilerin testosteron seviyelerinin 4 kat arttığı gözlemlenmiştir.

Kırmızı et: İçerdiği çinko sayesinde serum testosteron düzeyinde artış sağlamaktadır.

Zeytinyağı: Bilinçli miktarda tüketildiği takdirde kolestrol değerini düşürüp, kalp ve damarların sağlığını koruyarak ereksiyon durumunu ve sperm seviyesi arttırır.

Ispanak: Magnezyum açısından yüksek olduğundan testosteron seviyesini %24 oranında arttırdığı görülmektedir.

Bitter Çikolata: İçerdiği L - Arginine aminoasiti sayesinde testosteron miktarının artmasını sağlamaktadır.

Bu Besinleri Ne Zaman, Nasıl Tüketmeli? 

Sabah kalktığınızda almanız gereken protein miktarını 1-2 adet yumurtadan, ana öğünlerden yaklaşık 2,5-3 saat sonra yapmanız gereken ara öğünlerde meyve tercihinizi muzdan, yemekleri de kullandığınız yağı zeytinyağından yana kullanarak, öğle ve akşam yemeklerinde ise balık veya kırmızı et tüketerek testosteron seviyenizin artmasını sağlayabilirsiniz.

SIKÇA SORULAN SORULAR (SSS)

S.1. Bir erkeğin testosteron seviyesi kaç olmalı?

Erkek ve kadınlarda testosteron normal düzeyi yaş ve cinsiyete göre değişiklik gösterir. Yetişkin bir erkekte testosteron seviyesi normal olarak desilitre başına 300-1000 nanogram arasında değişir. Sonuçlar laboratuvarın kullandığı teknik ve ekipmana göre değişiklik gösterebilir.

S.2. Erkekte testosteron düşerse ne olur?

Testosteron eksikliği erkeklerde testislerin yeterli miktarda testosteron üretememesi anlamına gelir. Testosteron eksikliği; kemik gelişimi, kas kütlesi, sperm üretimi, alyuvar yapımı, enerji, saç uzaması, vücut yağı, metabolizma hızı, cinsel dürtü, libido ve ereksiyon olma durumlarını doğrudan etkiler.

S.3. Testosteron eksikliğine ne iyi gelir?

Vitamin ve Mineral Takviyeler Alın. Belirli vitaminler ve mineraller testosteron seviyesini artırmada faydalı olabilir. Bir çalışmada, çinko ve B vitamini takviyelerinin sperm kalitesini %74 arttırdığı görülmüştür. Çinko alınımı çinko eksikliği olanlarda testosteronu artırır.

S.4. Erkekte testosteron hormonu neden düşer?

Testosteron düzeylerindeki düşüş, yaşlanma, hipogonadizm, obezite, diyabet ve bazı kronik hastalıklar gibi çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir. Bu durum, libidoda azalma, erektil disfonksiyon ve genel olarak azalmış cinsel performans ile kendini gösterebilir.

 

Konular :

#testosteron #testosteron seviyesi #erkeklerde kısırlık #düşük testosteron #sperm artıran yiyecekler