HAMİLELİK ÖNCESİ

Folik Asit Kaynağı Besinler Nelerdir?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 04.06.2013

Folik Asit Kaynağı Besinler Nelerdir

Gebeliğin ilk döneminde vücudun gereksinim duyduğu besin değerlerine ihtiyaç artar. Bu büyüyüp gelişen bebeğin ve hamileliğin ihtiyaçlarına göre şekillenir. Folik asit, anne adaylarının hamile kalmadan önce başlaması gereken vitamin grubundadır. Bebeğin hücre ve sinir sistemi gelişimi için önemli olan bu vitamini gebelik planlanmaya başladığına ve sürecince almak önemlidir. Peki ama hangi besinler doğal folik asit kaynağıdır ? İşte folik asit ile ilgili anne adaylarına önemli bilgiler.

Gebelik Döneminde Folik Asit Her Gün Alınmalı

Folat olarak adlandırılan folik asit bir B vitaminidir. Gebelikten önce ve gebelik sürecince takviye olarak alınabileceği gibi bu vitamin gıdalardan da temin edilebilir.

Folik asit, bebek gelişimi için çok önemli olup, vücutta protein sentezi, hücre çoğalması ve kemik iliğinin görevini eksiksiz yerine getirmesi gibi işlevlerde bulunur. Folik asit vücutta depolanmaz. Bu yüzden her gün alınması gerekir.
Folik asit eksikliğinde megablastik anemi yani kansızlık meydana geldiğinden sadece gebeler için değil, her insan için önemlidir. Ayrıca folik asit kalp hastalıklarına ve bazı kanserlere karşı koruyucu etkisi vardır.

Bebeğe Faydaları Nelerdir?

Folik asit, bebek gelişimi için çok önemli olup, vücutta protein sentezi, hücre çoğalması ve kemik iliğinin görevini eksiksiz yerine getirmesi gibi işlevlerde bulunur.

Fetal büyüme ve gelişme, hızlı hücre bölünmesi ile karakterize bir dönemdir. DNA ve RNA üretimindeki kritik rolü nedeniyle, bu dönemde yeterli folik asit alımı son derece önemlidir.

Yapılan araştırmalar, hamilelikte yeterli miktarda folik asit alımının bebekte merkezi sinir sistemi anomalilerinin (sakatlıklar) görülme olasılığını anlamlı ölçüde azalttığını göstermektedir. Nöral tüp defekti adı verilen bu merkezi sinir sistemi anomalileri, değişik şekillerde ve derecelerde görülebilir. En basit formu olan spinabifida da omurgada küçük bir açıklık varken, en ileri form olan anensefalide bebeğin kafatası ve beyni gelişmez.

Hamilelik öncesi folik asit kullanılması ne gibi faydalar sağlar?

Gebelik öncesi pek çok kadında hafif de olsa çeşitli nedenlerle folik asit eksikliği vardır. Gebelikle beraber ihtiyaç artar ve hızla folik asit yetmezliği gelişebilir. Araştırmalar, gebelik öncesi besin takviyesi ve ilave folik asit ilaçlarıyla folik asit eksikliğinden doğan sorunların aşılabileceğini göstermektedir.

Folik Asit Kaynağı Besinler Nelerdir

Folik asit alımına ne zaman başlamalı?

Folik asit, bebeğin beyin ve sinir sistemi gelişimi için kilit öneme sahip olduğundan hamile kalmadan önce alınmaya başlanması gerekir. Yapılan araştırmalar sonucunda, gebelik planlanmaya başlandığı zaman, diğer bir deyişle en az gebelikten 3 ay öncesinden başlayarak, gebeliğin 3. ayının sonuna kadar günlük 400 mikrogram folik asit kullanılması önerilmektedir. Unutulmaması gereken önemli bir nokta da; folik asitin vücutta depolanmadığıdır. O yüzden her gün alınması gereklidir.

Folik asit eksikliği bebekte ne gibi sorunlara neden olabilir?

Merkezi sinir sistemi anomalileri arasında en sık karşımıza çıkan sorun olan nöral tüp defektleri, döllenme sonrası 21 ve 27. günler arasında ortaya çıkmaktadır. Bu dönemde kadınların önemli bir kısmı hamile olduklarını fark etmeyebilirler. Folik asit desteği alınmadığında nöral tüp defekti görülme olasılığı 2000 doğumda 1 civarındadır. Folik asit desteği ile bu oran yüzde 50-75 oranında azaltılabilir. Bu etkinin ortaya çıkması için hamile kalmadan 1-3 ay önce folik asit kullanmaya başlanması gereklidir. Ayrıca yarık damak ve bazı kalp bozuklukları gibi anomalilerin de folik asit alımındaki azlığa bağlı olduğu ileri sürülmektedir.

En İyi Folik Asit Kaynağı Olan Besinler

1.Yeşil sebzeler: Salatalık yeşillikleri, brokoli ve brüksel lahanası.

2.Tahıllar ve Kepekli Tahıllar: Zenginleştirilmiş kahvaltılık tahıllar bu gruba dahildir.

3.Bakliyat: Kuru fasulye, nohut, mercimek bu guruptandır.

4.Kuşkonmaz

5.Portakal

6.Kuruyemiş (ceviz, fındık, fıstık, badem)

7. Yumurta

Bu besinleri vitamin değerini kaybetmemeleri için buharda veya çiğ tüketmeye çalışın. Çok az pişirirseniz besinlerin içeriğindeki folik asitin kaybolmasını engellemiş olursunuz.

Konular :