HAMİLELİK ÖNCESİ

Hamilelik Öncesi Kilo Kontrolü

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 12.02.2011

Hamilelik Öncesi Kilo Kontrolü

Gebelik öncesi doğru beslenme, bebeğiniz ve sizin ihtiyaç duyduğunuz gıdaların düzenli olmasına katkıda bulunacaktır. Dengeli bir diyet tüm hayatınız boyunca iyi bir sağlığın temel parçasıdır.

Hamilelik sırasında diyet daha da önem kazanmaktadır. Aldığınız gıdalar, fetüsünüzün besinlerinin temel kaynağını teşkil etmektedir. Fetüs geliştikçe, vücudunuza yeni yükler yüklemekte ve daha çok gıdaya ihtiyaç duymanıza neden olmaktadır. Sağlıklı bir diyet takip ederseniz, ihtiyaç duyduğunuz fazla kaloriyi gebelik boyunca yapacağınız küçük değişikliklerle elde edebilirsiniz.

Özel İhtiyaçlar

Gebelik öncesinde, diyetinizde bulunması gereken ihtiyaçlarınız olabilir. Bazı faktörler vücudunuzun gıdaları nasıl kullanacağını etkilemektedir. Aşağıdaki faktörler sizde bulunuyorsa doktorunuza başvurun. Çünkü diyetinizde bazı değişiklikler yapmaya ihtiyaç duyulabilir.

- Katı kurallarla sınırlı vejeteryan bir diyet kullanıyor musunuz?

- Genel olarak uzun mesafeli koşular ya da ağır egzersizler yapıyor musunuz?

- Perhiz yapıyor musunuz? (Oruç tutuyor musunuz?)

- Kilo vermek için takip ettiğiniz bir diyet var mı?

- Hiç kansızlık şikâyetiniz oldu mu?
Folik asit, sinirsel tüp bozuklukları (neural tube defects = Beyin, omurilik ve bunları saran kılıflardaki sorunların genel adıdır) diye adlandırılan doğumsal bozuklukları önleyebilmektedir. Amerikan Halk Sağlığı Servisi, sinirsel tüp bozukluklarını önlemek için bütün çocuk doğurma yaşındaki kadınların günde 0,4 mg. folik asit almalarını önermektedir. Folik asit, bir vitamin olarak alınabileceği gibi, ekmek, fasulye ve lifli koyu yeşil meyvelerden de alınabilir.

Geçmiş herhangi bir gebeliğinde sinirsel tüp bozukluğu bulunan bir bebeği olan annenin, gelecek gebeliğinde de bu bozukluğun oluşma riski artmaktadır ve bu kadınlarla normal kadınlara tavsiye edilen folik asitin (0,4 mg.) 10 katı kadar almaları önerilmektedir. Böyle kadınlar, gebelikten önce 1 ay ve gebeliğin ilk 3 ayında günde 4 mg. olmak üzere folik asit almaları gerekmektedir. Bu kadınlar folik asiti birçok vitaminle beraber değil, folik asiti yalnız kullanmalıdırlar. Çünkü diğer vitaminlerle beraber yeterli folik asitin alınabilmesi için diğer vitaminlerin dozlarının aşılması gerekmektedir.

İdeal Kilo

Uygun bir kilonun sağlanması, iyi bir sağlık için çok önemlidir. Doğru yeme alışkanlığı ve orta derecede egzersiz, gebelik öncesi ve gebelik de dahil olmak üzere derli toplu bir vücudun oluşturulması ve sağlıklı bir kilonun korunması için hayatî önem taşımaktadırlar.

Fazla kilolu olmak bir sağlık sorunudur. Gebelik sırasında yüksek kilolu olmak yüksek tansiyon ya da şeker hastalığına neden olabilmektedir. Aşırı şişmanlık, gebelik sırasında kalbe eklenmiş yeni bir yük niteliğindedir. Normalden düşük kilolu kadınlar ise düşük tartılı bebekler dünyaya getirme eğilimindedirler. Bu sebepler doğum sırasında ve doğum sonrasında da diğer dönemlere oranla daha fazla problem oluşturmaktadırlar.

Kilonuz Hakkında..

Yağ, enerjinin depolandığı bir formdur. Eğer bir diyet aşırı kalori içeriyorsa bu yağ olarak depo edilmektedir. 450 gr. kilo vermek için, 3500 kalori kaybetmek gerekiyor.

Vücut ağırlığı her zaman vücut yağının miktarını belirlemede en iyi ölçü değildir. Bir kişi egzersiz yaparsa yağ kaybederek yağdan daha ağır olan kaslı bir yapıya ulaşabilir. Dolayısıyla fizikî, olarak formda olan bir kişinin kilosu normalden fazla olsa bile yağ oranı düşük olabilir. Buna karşın aktif olmayan bir kişi, formda bir kişinin kilosuna sahip olsa da bu kişi kastan daha çok yağ oranına sahip olacaktır. Genel olarak bir kadın için toplam vücut ağırlığının % 20- 25'inin yağ olması normaldir.

Gebeyken ya da gebelik planı öncesinde kilo vermeye çalışmamak en iyisidir. Kilo verdirici bir diyet, sizin ve bebeğinizin ihtiyaç duyduğu gıdalardan mahrum kalmanıza neden olabilir. En iyisi gebe kalmadan önce sağlıklı bir kiloya ulaşmayı sağlamaktır.

Hayatın herhangi bir döneminde sağlıklı olmak uygun bir diyeti ve yeterli egzersizi gerektirir. Gebelik boyunca ne tür spor ve egzersizleri yapacağınız sağlığınıza ve kısmen de gebelik öncesinde ne kadar aktif olduğunuza bağlıdır.

İdeal olarak, gebe olmadan önce düzenli rutin bir egzersiz takip etmeli ve formunuzda olmalısınız. Bir egzersiz programına başladığınız zaman kalp ve akciğer fonksiyonlarını mı daha iyi hale getirmeye çalıştığını yoksa vücut kaslarını mı daha iyi hale getirmeye çalıştığını ya da her ikisini de mi gerçekleştirdiği konusuna karar vermelisiniz. Sonra hedefinizi gerçekleştirebileceğiniz bir egzersiz programını seçmelisiniz. Hareketli olmaya alışık değilseniz bir egzersiz programına yavaş yavaş başlamalısınız.

Egzersizler önemlidir

En iyi çalışmayı elde etmek, kalp ve akciğer fonksiyonlarını güçlendirmek için ideal kalp frekansını yakalayıncaya kadar egzersize devam etmelisiniz.

Her egzersizinize kısa bir yürüyüş ya da hafif bir egzersizi 5-10 dakika yaparak başlamalısınız. Isınma hareketlerinden sonra 20-30 dakika ideal kalp frekansına kadar egzersize devam edin. Egzersize kalp hızınızın normal düzeye yavaş yavaş inmesini sağlamak için en az 10 dakikalık hafif bir egzersizle son verin.

Kas gücünüzü korumak ya da kalbinizi güçlendirmek için haftada en az 3 defa egzersize ihtiyaç duyacaksınız. Bazı insanların kasları her gün yapılan sıkı bir egzersizin altından kalkamayacağı için, egzersizin her gün yapılması zorunluluğu yoktur. Gün aşırı yapmak ideal gözükmektedir. Fakat önemli olan yıl boyunca rutin egzersize devam edilmeli sidir. Eğer 6-8 hafta egzersize ara verirseniz, çalışmalarınıza gene yavaş yavaş başlamak zorundasınız.

Konular :