HAMİLELİK ÖNCESİ

Miyomun Çapı Büyüdükçe Kısırlık Riski Artıyor

Aysegul Baran Ayşegül BAŞARAN
Yayın : 07.12.2013 - Güncelleme : 05.10.2024

Rahimde yer alan miyomların kısırlığa yol açabildiğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Faruk Buyru, miyomun çapı ve sayısının da kısırlık gelişiminde etkili olduğunu söyledi.

Miyomun Çapı Büyüdükçe Kısırlık Riski Artıyor

 

Miyom Gelişimini Ailevi Eğilim Gösteriyor 

Bir çeşit rahim tümörü olan miyomların östrojen hormonuna bağlı gelişir. Menopozdan sonra östrojen etkinliğinin azalmasıyla mevcut miyomların çoğunlukla küçülür. 

Anne veya ablasında miyom saptanan kadınlarda risk daha yüksek. Doğum yapmamış kadınlarda da miyom gelişimine sık rastlanmaktadır. Miyomların belirtileri, bulundukları yer ve büyüklüklerine göre değişiklik gösterir. 

Rahim içine yakın ve büyük olan miyomlar daha fazla şikayete neden olur. Küçük olsa bile rahim içine yakın miyomlar adet esnasında kanama miktarının artmasına, kanama süresinin uzamasına yol açar. Tam tersine rahim dışına doğru olan miyomlar ise daha az şikayete neden olur. Bu tür miyomlar büyüdükleri takdirde idrar kesesi, barsak gibi komşu organlara bası yapıp, sık idrar yapma ve dışkılama güçlükleri şeklinde belirti verebilir.

  

Uzmanlar uyarıyor: "Miyomlar Gebe Kalmayı Zorlaştırıyor; Düşük ve Erken Doğum Riskini Artırıyor!" 

Miyomların büyüklüklerinin çok değişkenlik gösterebilir. Birkaç milimetreden, 20-30 santimetreye kadar büyük miyomlara rastlanmaktadır. Şikayet ve belirtilerin miyomların yerleşim yerini yakından ilgilidir. Bazı miyomlar gebe kalmayı zorlaştırabileceği gibi, düşük ve erken doğum riskini de arttırabiliyor. 

Miyomun Çapı Büyüdükçe Kısırlık Riski Artıyor

Özellikle rahim içinde ve rahim duvarında yer alan miyomlar, kanamayla kısırlığa da yol açabilir. Miyom çapı büyüdükçe ve sayıları arttıkça kısırlığa yol açma riski de artar. Rahim içinde yer alan miyomlar küçük bile olsa daha fazla sorun yaratır. Miyomların yol açtığı en büyük problemler, kanama, gebe kalamama, çevre dokulara bası ve yoğun kanama sonucu ortaya çıkan kansızlıktır.

 

"Miyomların Kötü Huylu Olma Olaslığı Binde 5'tir" 

Hızlı büyüyen, kan akımında farklılıklar olan miyomların kötü huylu olabileceğini dile getirdi. Doğurganlığını tamamlamış kadınlarda çok sayıda miyom olabilir, bunların teker teker çıkarılması ise kanama riski taşır. Bu tür ameliyatların kadının yaşamı açısından risk oluşturması halinde rahim alınmasını da gerektirebilir.

 

Her Miyomun Alınması Gerekir mi?

Her miyomun alınmasını şart değildir. Miyomların ilaçla tedavisi yoktur, fakat bazen kanamaların azaltılması için geçici olarak ilaçlar kullanılabilmektedir. Miyomda kesin çözümü ameliyattır. Ancak pek çok kadın, ameliyata gerek olmadan miyomlarıyla sorunsuz yaşamlarını sürdürebilir.  

Hangi Durumlarda Ameliyat Gerekebilir? 

Kanama, gebe kalamama gibi şikayeti olanlarda ameliyat gerekebilir. Rahim içindeki miyomlar küçük olsa bile hem gebe kalamama, hem de yoğun kanamaya neden olmaları nedeniyle ameliyat gerektirir. Rahim duvarındaki miyomlar, 5 santimetreden büyükse veya çok sayıda olduğunda ameliyat düşünülebilir. Rahim dışında yer alan miyomlar, çok büyüdüğünde veya çevreye bası yaptığında ameliyat düşünülmelidir. 

Yakın zamanda miyomun kanlanmasını sağlayan damarın tıkanması gibi yeni tedavi seçenekleri ortaya çıktı. Özellikle ameliyat olmak istemeyen veya operasyonu sorunlu olabilecek hastalarda düşünülmesi gereken bir tedavi yöntemidir.

SIKÇA SORULAN SORULAR

S.1. Hangi boyuttaki miyomlar kısırlığa neden olur?

Miyom boyutu ve konumu, miyomların doğurganlığı etkileyip etkilemeyeceğini belirler. Genellikle doğurganlığı azaltan miyom örnekleri arasında rahim boşluğunun içinde (submukozal) veya rahim duvarı içinde çok büyük (>6 cm çapında) (intramural) miyomlar bulunur. Miyomu olan kadınların çoğu kısır olmaz. 

S.2. Hangi boyuttaki miyomlar gebeliği etkiler?

Miyomlar 3 cm'den büyükse gebelik sırasında komplikasyon geliştirme riski artar. Ancak 10 cm'den büyük miyomları olan kadınların yaklaşık %70'i vajinal doğum yapabilir.

S.3. Miyom büyürse ne olur?

Bazı kadınlarda uterusun normal boyutunun 10 katına kadar büyümesine neden olan çok büyük miyomlar olabilir. Bu, bizim "toplu semptomlar" dediğimiz şeye neden olur. Örneğin, bir kadın uterusunun çok büyüdüğünü, hamileymiş gibi hissedebilir. Kabızlık veya artan idrara çıkma gibi, toplu boyutundan dolayı ilgili semptomlar yaşayabilir.

Konular :

#miyom #kısırlık #gebe kalmak