BESLENME

Bayramda Nasıl Doğru Beslenilir?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 29.08.2011

Bayramda Nasıl Doğru Beslenilir

Oruç nedeniyle gün boyunca boş kalan sindirim sistemi, bayram ziyaretleri sırasında "hayır" denilemeyen tatlı ve yağlı yiyecekler... Eğer sağlığınızın bozulmasını istemiyorsanız ve huzurlu bir bayram geçirmek istiyorsanız yediklerinize dikkat etmeniz ve yeri geldiğinde de "hayır" demeyi öğrenmeniz gerekiyor.

Ramazan Bayramı’nın tadını kaçırmamak için şu beslenme kurallarına mutlaka dikkat edin.

Sağlığını ve Kilosunu Korumak İsteyenlere İpuçları

Uzmanlar, ramazan sonrası hafif tatlı yiyeceklerin tercih edilmesini ve çikolata tüketiminin de azaltılmasını öneriyor:

Bu dönemde sebze ve meyve ağırlıklı beslenerek öğünleri geçiştirirsek vücut daha hafif bir etkilenmeyle geçiş dönemini atlatabilir. Böylece ilk 3-4 günden sonra normal beslenmemize döndüğümüzde sağlığımız bozulmamış olur. Ayrıca bu dönemde az fakat çok öğünle beslenilmeye çalışılmalıdır.

Güne hafif bir kahvaltı ile başlamak en doğrusu olacaktır. Peynir, zeytin, domates, kepek ekmeği gibi mideyi zorlamayacak besinler aşırıya kaçmamaya dikkat edilmeli.

Yemekler 3 ana öğün, 2 ara öğün olmak üzere yenmeli. Ana öğünlerde et, süt, sebze ve tahıl grubu ürünlerinden yeterli miktarda aşırıya kaçmadan tüketilmeli; ara öğünlerde ise meyve, kepekli bisküvi gibi alternatifler tüketilmeli.

Beslenme Alışkanlıklarınızı Gözden Geçirin

Besinler iyi çiğnenmeli, az ve sık yemek yemeye gayret edin. Kızartma gibi yüksek kalorili besinler yerine haşlama, buğulama besinler tercih edilmeli.

Hamur işleri ve tatlı tüketiminde dikkatli olunmalı. Özellikle hamur işlerinden uzak durulmalı, tatlı olarak da sütlü tatlılar az miktarda tercih edilmeli.

Özellikle ara öğünlerde elma ve benzeri meyvelerin tüketilmesi, üç öğün yemek yerken ara öğünlerde de meyve ve sebzelerle beslenmek hem aşırı kilo almamızı engelleyecek hem de daha sağlıklı olmamızı sağlayacaktır. Böylece dengeli ve düzenli beslenmiş olursunuz.

Bayramda yağlı besinler veya kebap türlerini aşırı tükettiğimizde mide birden bire bunlarla yoğun şekilde karşılaşacağından hem kilo problemi ortaya çıkacak hem de özellikle sindirim sistemi bozukluklarıyla karşı karşıya kalınacaktır. Bunun için et tüketimini daha aza indirgemeli, taze sebze-meyve veya salataya daha fazla yer verip, beslenmemize dikkat ederek özellikle de aşırı tatlı ve çikolatadan kaçınmalısınız.

Sıvı Tüketirken Nelere Dikkat Etmek Gerekiyor?

Günde en az 2-2,5 litre sıvı mutlaka tüketilmeli. Bunu sadece suyla değil, meyve su ve mineral bakımından zengin olan maden suları ve çay ile de temin edilebilir.

Çayı yemeklerin hemen ardından tüketmek vücutta demir emilimini özellikle engelleyecektir. Çayı yemeklerden en az 45 dakika sonra içilmesine dikkat edilmeli.

Demir Eksikliği Özellikle Kadınlar ve Çocuklarda Sık Görülür

'Çay tüketimi özellikle sıcak günlerde vücudun hararet dengesini düzenlemesi açısından da önemlidir. Hem vücuda sıvı alımını sağlayamaması; aynı zamanda harareti dengelemesinden dolayı çay tüketebiliriz. Mümkünse bunu yemeklerden 45 dakika veya 1 saat sonra yapmanız sağlık açısından çok daha faydalı olacaktır.

Oruç etkisiyle yavaşlayan metabolizma kilo almaya neden olacaktır. Bu nedenle, beslenmenin yanında fiziksel aktivite de büyük önem taşıyor. Metabolizmayı hızlandırmak için spor yapmak, merdiven kullanmak, bisiklete binmek, en azından yemeklerden sonra yürüyüş yapmak faydalı olacaktır.

Konular :