BESLENME

"Şişmanlığın Temel Nedeni Fazla Früktoz Tüketmek"

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 02.03.2014

Sismanligin Temel Nedeni Fazla Fruktoz Tuketmek

Belki farkında değilsiniz ama mısır şurubu çok uzun zamandır midemizde. Ketçap, toz kahve kreması, bisküvi, kola, gazoz, şekerleme, meyve suyu, hazır çorba, çikolata, gofret, puding, hazır kek üretiminde, şekerden daha ucuz olduğu için mısır şurubu kullanılıyor. Peki, gıda sanayicileri niye bildiğimiz çay şekeri yerine mısır şurubunu tercih ediyorlar?

Şişmanlığın temel nedeninin fazla kalori almak değil, fazla früktoz tüketmek olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ahmet Aydın, mısır şurubu ve çay şekerinin içinde bulunan früktozun aşırı alınmasının nasıl şişmanlığa yol açtığını anlattı.

Gıda sanayi son yıllarda çok karlı bir alanı keşfetti. Çocuklar… Gofreti, kolası, gazozu, boyalı meyve suları, meyveli yoğurtları ve çeşitli tatlıları ile bütün çocuklarımız şeker bağımlısı yaptılar.

Televizyonlarda 3-4 reklamdan biri çocuklara yönelik. Şekerli gıdalar ile sürekli insanları beyinlerini yıkıyorlar. Bu nedenle çocukların nerdeyse hiç biri doğru dürüst taze sebze ve meyve yemiyorlar. Bu yüzden vitamin ve mineral yetersizlikleri çok yaygın. Şeker öyle bir zehir ki her markette, bakkalda rahatlıkla çocuklara satılıyor. Şekerler bütün diğer uyuşturucular gibi bağımlılık yapıyor ve haz duygusuyla birlikte vücuda zarar veriyor.

Bu yetmiyormuş gibi gıda sanayicileri son yıllarda en ucuz şekerin peşine düştüler. Artık çay şekeri (sükroz) yerine ondan çok daha ucuz olan mısır şurubunu kullanıyorlar. Mısırdan da şeker yapılır mıymış demeyin.

Mısır şurubu, şeker pancarından elde edilen şekerden daha tatlı, üstelik daha ucuz ve taşınması daha kolay. Bu da gıda üreticileri için daha düşük maliyet ve daha yüksek kâr anlamına geliyor.

30-40 yıldır başta mısır şurubu olmak üzere früktoz içeren şekerlerin aşırı bir şekilde tüketilmesi şişmanlığın ve şişmanlıkla ilgili (bir bölümü aşağıda görülen) hastalıkların bir salgın haline dönüşmesini kolaylaştırdı.

Bu Hastalıkların Salgın Haline Dönüşmesinde Mısır Şurubunun Önemli Rolü Var

Obezite, metabolik sendrom, Tip II diyabet
Trigliserid ve LDL artışı
Hipertansiyon
Karaciğer yağlanması
Kardiyovasküler hastalıklar, gut, kanser, artrit

Vitamin ve mineral eksiklikleri. Mısır şurubunda bulunan çok miktardaki serbest früktoz magnezyun, bakır ve krom gibi minerallerin kaybına neden olmaktadır.

En Fazla Yağa Dönüşen Şeker Früktoz!

Şekerler içinde en fazla yağa dönüşeni früktoz. Örneğin 120 kalorilik früktoz tüketirseniz bunun 40 kalorisi yağ olarak depolanıyor. Halbuki 120 kalorilik glükoz tüketirseniz bunun sadece 1 kalorisi yağa dönüşüyor.

Sismanligin Temel Nedeni Fazla Fruktoz Tuketmek

Früktoz metabolizması sırasında oluşan yağ asitleri karaciğerinizde ve kaslarınızda yağ damlacıkları şeklinde birikiyor. Oluşan ürik asit insülin reseptörlerini bozarak insülin direncine yol açıyor. Sonuçta metabolik sendrom, obezite ve karaciğer yağlanması oluyor. Metabolik sendrom zamanla Tip II diyabete dönüşüyor.

Früktoz glükozdan 7 kat daha çabuk esmerleşiyor (Maillard reaksiyonu). Maillard reaksiyonu vücut proteinlerinin yapısını bozarak yaşlanmaya, kansere ve diyabet komplikasyonlarına neden oluyor.

Früktozla beslenen kişiler, glükozla beslenen kişilere oranla daha fazla demir, magnezyum, bakır, kalsiyum ve çinko kaybına maruz kalıyorlar.

Şişman kişiler fazla früktoz tükettiklerinden yağ depolama durumuna geçiyorlar. Aynı sebepten dolayı yağ yakan enzimleri tembelleşiyor. Enerjileri azaldığı için kendilerini yorgun hissediyorlar ve bu nedenle de sık acıkıyorlar. Yani şişmanlığın temel nedeni yaygın inanışın aksine fazla kalori almak ve az egzersiz yapmak değil. Bunlar sebep değil sonuç. Şişmanlar şekerden fakir beslendiklerinde de birkaç hafta içinde yağ yakma moduna geçiyorlar. Aldıkları kalori aynı kalsa bile zayıflıyorlar ve egzersiz kapasiteleri artıyor.

Konular :