BESLENME

Stres Oburu Musunuz?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 02.09.2011

Stres Oburu Musunuz

Bazen açlık hissetmediğiniz halde aç olduğunuz sanırsınız oysaki bunun gerçek nedeni strestir. Bu özellikle kronik olarak stresli olmanız durumunda geçerlidir. O zaman sürekli yemek yemek ister canınız. Sık sık karbonhidratlar veya şeker miktarı yüksek yiyecekler atıştırırsınız, özellikle de gecenin geç saatlerinde veya altüst olduğunuzda bol bol tıkınırsınız, sonunda bir stres yiyicisine dönüşürsünüz.

Stres Yiyicisi Olup Olmadığınızı Anlamının Yolu

•Hayatınızdaki her kriz durumunda yemek yemek.
•Yemek yemenin soru8nlarla ve durumlarla baş etmenize yardımcı olacağını sanmak.
•Önünüzde duran işlerin çok fazla olduğunu düşündüğünüzde atıştırmak.
•Bir sosyal ortamda ya da davette çekingenlik hissettiğinizde veya kendinizi orada yabancı gibi gördüğünüzde yapacak bir faaliyet olarak yemek yemek.
•Ve aç olmadığınız halde yemek yemek.

Peki Bu Durumda Ne Yapmalı?

Strese bağlı yemek yemekle mücadele etmenin sırrı doğru zamanda doğru besinleri tüketmektir. Doğru besinleri aldığınızda o sağlıksız ve işe aramaz kalori üreticilerinden de kurtulmuş olursunuz. Doğru beslendiğinizde daha fazla enerjiniz olur; kilo kaybedersiniz ve stresle daha etkin başa çıkabilirsiniz. Böylece hem vücudunuza stres düzeyini azaltmada yardımcı olacak doğru besinler sağlarsınız hem de abur cubur isteğiniz körelir.

Ne Yediğiniz Kadar Ne Zaman Yediğiniz de Önemlidir

Kahvaltıyı atlıyor ve sadece bir bardak çay ya da kahve içmekle yetiniyorsanız, vücudunuzun strese karşı gün boyunca etkili olacak değerli enerji ve besin kaynaklarını esirgiyorsunuz demektir. Bu, bir askerin harbe silahsız gitmesi gibidir. Yağ ve karbonhidratları bol bir kahvaltı ise verimli çalışmanızı engeller. Öğün atlamak ve sonra da yağlı abur cuburla atıştırmak yapılabilecek en kötü şeydir.

Eğer yemek yiyecek zamanınız yoksa bir meyve suyu için ya da meyve yiyin. Aceleniz olduğunda tam buğday ürünlerinden oluşan bir tabak kahvaltı gevreği yiyebilirsiniz. Hem bir ara öğün gibi yapar hem de bir–iki dakikanızı alır.

İşyerinizdeki molalarda ve toplantılarda masaların üstüne konan kurabiye ve böreklerden uzak durmaya çalışın. Yoksa vücudunuza şeker şoku yaparak boş kaloriler ve fazladan yağ ekler, gün boyunca suçluluk duyarsınız.

İşte Kilo Vermek İsteyenler İçin Harika Bir Formül

Yemek yemeğe zamanınız olmadığında, öğün atlamak kolay gelir. Kahvaltıyı atlamak, öğle yemeği yemek yerine yanlı abur cuburlar atıştırmak ve sonra ağrı bir akşam yemeği yiyip dolu mideyle uyumak kesinlikle gelecekteki sağlık sorunlarına davetiye çıkarmaktadır.

Küçük miktarlarda dört beş kere yemek yemek ise hem vücudunuzu hem de zihninizi zirvede çalıştırır. Kilo vermek için harika bir formüldür; çünkü aç vücudunuz yanlış yemek yeme alışkanlıklarında görüldüğü gibi enerji için yağ depolamaz.

İşe giderken yanınıza ara öğün için bir şeyler alın, örneğin birkaç fındık ( en fazla 12 adet) ya da öğleden sonraki arada yemek üzere havuç, elma gibi sebze ve meyveleri tercih edin.
Öğlen yemeklerinde derisi soyulmuş tavuk ve balık yiyin, salatalarınızın üstünde yağlı soslar olmasın.

Beyaz undan ekmek veya benzeri ürünlerden, çizburgerlerin ya da pizzalardan uzak durun. Bu yiyecekler hem stresle baş etmenizi zorlaştırır, hem de tekrar işe başladığınızda kendinizi yorgun hissedersiniz.

Yemek porsiyonlarınızı da uyumlu tutun. Unlu mamuller yerine daha fazla sebze ve salata yiyin. En iyisi akşamları beyaz şeyler yemeyin. Bu beyaz ekmek, beyaz pirinç, makarna gibi rafine edilmiş karbonhidratlardan az veya hiç yememe önerisidir.

Restoranlarda Ne Yiyelim Diye Soranlara Öneriler

•Lazanya yerine reniz ürünleri spagetti
•Kızartılmış deniz ürünleri yerine Izgara deniz ürünleri
•Kremalı mantar çorbası yerine sebze çorbası
•Hamburger yerine vejetaryen sandviçler
•Biftekli sandviç yerine tam buğday ekmek içinde hindi
•Kaburga yerine ızgara tavuk
•Kızarmış balık veya tavuk yerine dürüme sarılı tavuk
•Kızarmış patates ve sosları yerine haşlanmış, ızgara balık ya da tavuk
•Soslu, tereyağlı sebze yemekleri yerine buharda pişmiş veya haşlanmış sebze
•Kahve yerine bitki çayları

Serotonin düzeyinizi düşürecek yağlı etler yerine, balık, tavuk veya hindi yiyin. Akşam yemeğinden sora biraz yürürseniz, hem stresinizi hem de kalorinizi azaltırsınız.

Gece yarı acıktığınızda hafif ve sağlıklı bir ara öğün seçin. Dolu mideyle uyumamaya özen gösterin. Çünkü bu durum sindirim sisteminizin üzerinde stres yapan. Bu nedenle pek çk kişi mide yanması, aist artışı ve hatta kötü rüyalarla karşı karşıya kalır.

Konular :