HASTALIKLAR

"Ağız Vücudun Aynasıdır"

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 11.06.2013

Ağız Vücudun Aynasıdır

"Dişağrısının belirtileri ve nedenleri nelerdir?","Diş ağrısını dindirmek için evde neyapılabilir?", "Diş ağrısında dişe aspirin, kolonya vb. koymak doğru mudur?", "Diş ağrısını önlemenin yolları nelerdir? " merak edilen tüm bu soruları Diş Hekimi Kemal Kavut yanıtladı.


Diş Ağrısının Belirtileri Nelerdir?

Fırçalanmayan dişlerimizin üzerine yiyecek artıkları birikir. Bakteriler (mikroplar) bu yiyecek artıklarıyla beslenerek ağız ortamında asit üretirler. Bakterilerin ürettiği bu asit, dişlerimizi eritmeye yani çürütmeye başlar. Çürüğün ilerlemesi ile dişlerimizde hassasiyet ve ağrılar oluşur.

Dişte Sıcak ve Soğuğa Karşı Hassasiyet Başlar

Diş ağrıları, genellikle aniden başlar ve zonklama şeklinde oldukça rahatsız edici şekilde hissedilir. Ağrı gittikçe şiddetlenir ve bazen dayanılmaz bir hal alır. Ağrı özellikle sıcak veya soğuk bir şeyler yediğinizde veya içtiğinizde daha da şiddetlenir. Özellikle apse gibi iltihabi bir durum varsa dışarıdan fark edilecek boyutta şişlikler oluşabilir ve ateş ya da baş ağrısı hissedebilirsiniz.

Diş Ağrılarının Nedenleri Nelerdir?

•Diş çürükleri ve diş apseleri ( Çürükler, dişteki konumlarına göre diş ve diş etlerinde ağrı yapar. )
•Diş minesinin aşınması
•Dişeti hastalıkları
•Gömülü Dişler
•Bazı sistemik hastalıklardan dolayı yansıyan ağrılar.
•Diş gıcırdatma ( Geceleri dişler sıkıldığı için sabahları hissedilen bir ağrıdır.)
•Dişlerdeki kemik kaybı (Çiğnerken ağrı oluşturabilir.)
•Sinüzit gibi ağız dışı hastalıklar vb. sebepler sıralanabilir.

Diş Ağrısını Durdurmak İçin Evde Neler Yapılabilir?

•Ağrıyan diş üzerinde ve dişlerin arasında bulunan gıda birikintileri, diş fırçası ve diş ipi kullanılarak temizlenmeli ve yarım su bardağına, yarım çay kaşığı tuz ilave edilerek elde edilen tuzlu su ile ağız iyice çalkalanmalıdır.

•Eğer iltihap nedeni ile yüzde şişlik oluşmuşsa o bölgeye soğuk kompres yapılmalıdır. Sıcak iltihabı arttıracağı için kesinlikle sıcak uygulanmamalı.

•Diş hekimine gitmeden önce bir ağrı kesici ilaç alınabilir.

•Diş üzerinde çürük nedeni ile oyuk oluşmuşsa buraya çok az karanfil yağı (eugenol) emdirilmiş pamuk koyulabilir. Eugenol ağrının azalmasını sağlayacaktır. Ancak, bu işlemi yaparken eugenol fazla kullanılarak diş etine sızmasına neden olunmamalıdır. Çünkü karanfil yağı da yumuşak dokuları tahrip edici özelliğe sahiptir.

•Bir an önce dişhekimine başvurulmalıdır.

Ağız Vücudun Aynasıdır

Diş ağrısında dişe aspirin, kolonya vb. koymak doğru mudur?

Kesinlikle ağrıyan diş üzerineaspirin herhangi bir ağrı kesici ilaç ya da kolonya gibi maddeler uygulanmamalıdır. Kimyasal yapıları nedeni ile bu gibi ilaçlar diş etinde ve çevre yumuşak dokularda tahrişlere neden olabilmektedir. Bu da diş ağrısının yanında ikinci bir ağrının oluşmasına neden olacaktır.

Ağrı sırasında bunlardan birisi uygulandığında; belki dişin ağrısı bir şekilde azalır ama ciddi anlamda kimyasal yanık meydana getirirler. Sonuç olarak dişin sinirleri ölmüş olacaktır.

Diş ağrısının giderilmesi ve yapılacak tedavi konusunda en sağlıklı kararları diş hekimleri verir. Diş hekimleri tıbbi müdahaleleri zamanında yaptığında, dişinizin kurtulma şansı daha fazladır. Bu sebepten dolayı böyle durumlarda acil olarak diş hekiminize başvurmanız önerilir.

Diş Ağrısını Önlemenin Yolları Nelerdir?

Diş ağrısını önlemenin tek yolu dişinizin zarar görmesini önlemek; bunun içinde ağız hijyen kurallarını uygulamanızdır.

•Dişlerinizi düzenli olarak, günde 3 kez 3 dakika süreyle diş macunuyla fırçalayınız ve akşam fırçalamadan sonra diş ipliği kullanınız.

•Beslenmenize dikkat edin ve ağzınızda asit oluşmasını engellemek için öğün aralarında karbonhidratlı besinler yememeye özen gösterin.

•Fırçalamanın etkisini arttırmak ve asit oluşumunu önlemek için diş fırçalamanın yanı sıra ağız bakımı için her akşam diş ipliği veya ara yüz temizlik fırçası kullanınız.

•6 ayda bir kez şikâyetleriniz olmasa dahi aile dişhekiminizi ziyaret ediniz.

Bireyin diğer sağlık problemlerinde olduğu gibi ağız ve diş sağlığı problemleri için de zaman ayırması, konuyu önemsemesi hijyen ve kaliteden ödün vermemesi gerekmektedir. Çünkü sağlık ağızda başlar. Ağız vücudun aynasıdır. Sağlıklı diş ve dişetleri vücudun sağlığının göstergesidir.

Konular :