HASTALIKLAR

Dişeti Hastalığı Olanlar Nasıl Beslenmeli?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 06.09.2013

Dişeti Hastalığı Olanlar Nasıl Beslenmeli

Beslenme konusunda ağız ve dişeti hastalığı olanlara rehberlik etmek kuşkusuz periodontal hastalığın tedavi ve iyileşmesinde en iyi sonucun alınmasını sağlar. Periodontal hastalıkların tedavisinde beslenmenin önemine dikkat çekenDişeti Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Gürhan Çağlayan’dan dişeti hastalığı olanlarınşikayetlerini azaltacak altınöneriler.

Protein Eksikliği Dişeti Rahatsızlığını Tetikliyor

Protein eksikliğinin dişeti üzerindeki etkisi araştırmacılar tarafından incelenmiştir. Protein eksikliği veya yokluğunun dişetini etkilemesi son derece tabiidir.Klinik gözlemlerde, fazla protein ve düşük karbonhidrat diyeti uygulamalarında, cep derinliği ve dişlerin sallanmasında azalma, gingival sağlıkta düzelme görülmüştür.

Dişeti Hastalığı Olanlar Nasıl Beslenmeli

Periodontal tedavi öncesi ve sonrası en çok arzu edilen konu hayat boyu dişlerin ağızda kalabilmesidir. Dişlerin periodontal açıdan ağızda kalabilmesi içinen önemli konu ağız sağlığı ve dişhekiminin 3-6 aylık aralıklarla kontrolleridir. Diğer bir önemli konu ise beslenme kurallarına sımsıkı bir şekilde uyulmasıdır.

Dişeti Problemi Olanlar Günlük Hayatlarında Nelere Dikkat Etmeli?

•Günde 8-10 kesme şekerden ( 40-50 gr ) fazla şeker zararlıdır.

•Sabah kahvaltısında 1-2 tatlı kaşığı reçel, bal, pekmez vs. yemiş iseniz, o gün çay ve kahveyi şekersiz için.

•Sabah kahvaltısında yumurta ve portakal suyu; öğle yemeğinde çorba, 1 porsiyon et yemeği (150 gr ), meyve; akşam yemeğinde yine çorba, günün yemeği, meyve ve süt tüketin.

•Kuru üzüm, kuru incir, kuru kayısı, hurma, erik ve elma kurusu, pestiller ve cevizli sucuklar, çeşitli helvalar, pasta ve kurabiyeler, çikolatalar gibi şekerden zengin gıdalar yemeyi planlıyorsanız; 100 gramında 60-70 gr. şeker bulunduğunu unutmayın.Herhangi birinden 100 gr. yediğiniz takdirde o gün tatlı başka hiçbir şey yemeyin.

•Yumurtalı tatlılar yalnızca dişetlerine zarar vermekle kalmaz ayrıca kanda bulunan trigliserit, kolestrol ve total lipit seviyelerini yükselterek kalp damarlarını daraltır, sonucunda enfarktüs veya kalp krizine neden olabilir.

•Tatlı ihtiyacınızı taze meyveler ile giderebilirsiniz. Ancak tatlı tüketiminde meyveleri dahi ölçülü almakgerekiyor. ( Tatlı kiraz, çekirdeksiz tatlı üzüm vs. )

Belirtilen beslenmekurallara uymamak; gelecek yıllarda obezite (şişmanlık) ve belirtilerinin olduğu sorunlara neden olur veönce hayat kalitenizi, daha sonra dasağlığınızı tehdit eder.

Dişeti Hastalığı Olanlar Yeterli Su İçmediğinde Nelerle Karşılaşabilir?

İnsan vücudunun su ihtiyacı ve vücuda olan etkisi yeterince araştırılmalıdır. O nedenle yeterince su içmemenin ne sonuçlar verebileceğinin belirtilmesi yerinde olabilecektir.

Dişeti Hastalığı Olanlar Nasıl Beslenmeli

Yetersiz Su Tüketimi Rahatsızlığı Tetikler

•Solunum sistemi: Ağız kuruluğu, üst solunum yollarında infeksiyonlar görülebilir.

•Ağız mukozası ve dişetleri: Ağız kuruluğu (kserestomi ), dişetinde büyüme, tükürüğün yapışkan bir hal alması, diş çürüklerinde artış meydana gelebilir.

•Deri: Kuruluk, çatlaklar, turgorda azalma ve infeksiyonlara karşı daha hassas hale gelir.

•Gastrointestinal sistem: Az su içme, mide de ekşime, yanma ve hazımsızlık şikâyetleri, bağırsaklarda tembellik, kabızlık, hemoroit durumları meydana gelebilir.

Dişeti Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

1. İlerlemiş periodontal (dişeti ve kemik iltihabı ) sorunu olan hastalarda diyet analizi gerekmekte öncelikle şekerli gıdaların tüketimi sınırlandırılmalıdır.

2. Cerrahi müdahale ( gingivektomi, flap ) vakalarında 55 yaşın üzerindeki grupta doktor ve diyetisyen işbirliği gerekmektedir.

3. Genç yaşta başlangıç lezyonu olan hastalara da diyet analizi gerekmektedir.

4. Hastalar boy ve kilolarına göre 2-3,5 litre su içmesi konusunda uyarılmalıdır. Toplumların %10’unda ağız kuruluğu vardır.

5. Periodontal sağlığın devamlılığı açısından çay, kahve ve diğer gazozlar, kakaolu gıdalara sınır getirilmelidir.

6. Alkol tüketimi varsa kısıtlanmalıdır. Alkol kullananlarda periodontal hastalığın şiddeti artar. Alkol kullanma alışkanlığı olan hastaların B kompleks vitaminleri +C vitamini tabletlerine ihtiyaç vardır.

Düzenli Egzersiz ve Sağlıklı Beslenme Tedavide Önemlidir

Sonuç olarak vücut sağlığı için dengeli beslenme ne kadar önemli ise periodontal (Dişeti) sağlığın devamlılığı içinde dengeli beslenme o kadar önemlidir. Vücudunu ve kilosunu haftada 3-5 defa tavsiye edilen oranda egzersiz yaparak, sağlıklı beslenip, kilosunu muhafaza edenlerin periodontal sorunlarında azalma görülmektedir.

Konular :