HASTALIKLAR

Hastalıklara Karşı En Etkili Korunma Yöntemleri Neler?

Dr. Feyza Özdemir Dr. Feyza Özdemir
Yayın : 18.02.2025 - Güncelleme : 19.02.2025

Havaların soğuması ve kapalı ortamlarda daha fazla vakit geçirilmesiyle birlikte bulaşıcı hastalıkların yayılma riski artıyor. Uzmanlar, özellikle son dönemde artan salgınlara karşı vücudun doğal savunmasını güçlendirmek için önlemler alınması gerektiğine dikkat çekiyor. Dr. Feyza Özdemir, güçlü bir bağışıklığın hastalıklara karşı en etkili koruma olduğunu belirterek, bağışıklık sistemini destekleyen önerilerini paylaştı.

Hastalıklara Karşı En Etkili Korunma Yöntemleri Nelerdir?

Kış aylarında artan hastalıklara karşı bağışıklığınızı güçlendirin. 

 Güçlü Bir Bağışıklık, Hastalıklara Karşı En Etkili Korumadır

1. Kışın Neden Sık Hastalanırız? 

  • Kış Mevsiminde Bağışıklığın Birçok Nedene Bağlı Olarak Düşer 

Kış aylarının gelmesiyle birlikte soğuk hava koşulları ve kapalı alanlarda daha fazla zaman geçirilmesi, bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve bulaşıcı hastalıkların yayılmasına zemin hazırlıyor. Sağlıklı bir bağışıklık sistemi, vücudu virüs ve bakterilere karşı koruyarak hastalıkların etkisini en aza indirmede kritik rol oynuyor.

Kışın Bağışıklık Sistemi Neden Zayıflar?

Bağışıklık sistemi zayıf olan bireyler kış aylarında daha fazla önlem alması gerekiyor.

Kış Aylarında Hastalıklardan Korunmanın Yolları Neler?

  • Kışın Bağışıklık Sistemi Neden Zayıflar?

Soğuk hava, burun ve üst solunum yollarında enfeksiyonlara karşı savunma mekanizmalarını zayıflatırken, kapalı ve havalandırması yetersiz alanlar virüslerin daha hızlı yayılmasına neden oluyor. Bunun yanı sıra güneş ışığının azalmasıyla ortaya çıkan D vitamini eksikliği, dengesiz beslenme, yetersiz uyku ve stres gibi etkenler de bağışıklık sisteminin zayıflamasına yol açabiliyor.

2. Hastalıklara Karşı En Etkili Korunma Yöntemleri 

  • Bağışıklığı güçlendirmede vitamin ve mineraller öne çıkıyor

Tükettiğimiz besinlerin değerlerinde son yıllarda dramatik düşüşler söz konusu. Çok da uzun olmayan bir zaman öncesinde bir insanın 1 portakal yiyerek edindiği mikro besin değerini alabilmek için bugün çok daha fazla tüketim ile ancak aynı miktarlara erişebiliyoruz. Bu da kronik hastalıkların sıklığının artması gibi yeni sorunları tetikliyor.

Bu nedenlere bağlı olarak da beslenmeyle yeterli düzeyde alınamayan vitamin ve minerallerin takviye edici gıdalarla desteklenmesi artık çok daha fazla gündeme geliyor.

Hastalıklara Karşı En Etkili Korunma Yöntemleri Neler

C vitamini, D vitamini, çinko, probiyotikler ve Omega-3 gibi bağışıklığı destekleyen bileşenlerin beslenmeye dâhil edilmesi gerekiyor.

C vitamini, güçlü bir antioksidan olarak hücreleri serbest radikallere karşı korur ve bağışıklık hücrelerinin etkinliğini artırır. D vitamini, bağışıklık hücrelerinin düzgün çalışmasını destekleyerek vücudu enfeksiyonlara karşı korur. Çinko, bağışıklık hücrelerinin üretimini artırarak vücudu virüslere karşı daha dirençli hale getirir. Omega-3 yağ asitleri, iltihaplanmayı azaltarak bağışıklık sisteminin aşırı tepkisini önler ve genel bağışıklık fonksiyonlarını destekler.

3. Hastalıklardan Korunmak İçin Probiyotikten Zengin Beslenin

  • Probiyotikler bağırsak sağlığıyla birlikte genel bağışıklık fonksiyonlarını da destekliyor

Probiyotiklerin bağırsak sağlığıyla birlikte genel bağışıklık fonksiyonlarını iyileştirmede de önemli rol oynuyor. Probiyotikler, bağırsak mikrobiyotasını dengeleyerek bağırsakla ilişkili lenfoid doku üzerinden sistemik immün yanıtları düzenler.

Probiyotikler bağırsak sağlığı için çok önemli
 

Bağırsak epitel bariyerini güçlendirerek mukozal immüniteyi destekler ve bağırsaktan kana geçen zararlı mikroorganizmaların miktarını azaltır. Bu bileşenlerin düzenli ve yeterli miktarda alınması, bağışıklık sistemini güçlendirerek kış aylarında hastalıklara karşı doğal bir kalkan oluşturur.

Probiyotikler vücutta zararlı patojenlerin büyümesini engellerken yararlı mikroplarla etkileşime girer ve onların büyümesini destekler. Probiyotikler ayrıca vücudun bağışıklık sisteminigüçlendirir ve vücutta antimikrobiyal bileşiklerin üretimini artırır.

Probiyotikler doğal olarak fermente gıdalarda ve kültürlü süt ürünlerinde bulunur (yoğurt, peynir.) 

  • Probiyotikler ve Faydaları

Probiyotikler sindirim sağlığı açısından birçok önemli fayda sağlar, bunlardan bazıları:

Bağırsak Dengesini Sağlar: Probiyotikler, sindirim sistemindeki "iyi" ve "kötü" bakterilerin sağlıklı bir dengesini korumaya yardımcı olarak sağlıklı bir bağırsak ortamını destekler.

Sindirim Bozukluklarını Önler: Probiyotikler, bağırsak fonksiyonunu iyileştirere, vücuttaki iltihabı azaltarak, huzursuz bağırsak sendromu (IBS), şişkinlik, kabızlık ve ishal gibi yaygın sindirim sorunlarının semptomlarını hafifletir. 

Besin Emilimine Yardımcı Olur: Probiyotikler, vitaminler ve mineraller gibi besinlerin daha iyi sindirilmesine ve emilmesine yardımcı olarak genel besin alımını artırır.

Gelişmiş Bağışıklık:  Probiyotikler, antikor üretimini uyarır ve bağırsak bariyerini güçlendirerek sindirim sistemindeki zararlı patojenlere ve enfeksiyonlara karşı koruma sağlar.

Antibiyotik Kullanımı Sırasında ve Sonrasında Kullanılır: Antibiyotikler iyi ve kötü bakterileri öldürerek doğal bağırsak florasını bozabilir. Probiyotikler sağlıklı bakterilerin geri kazanılmasına yardımcı olarak antibiyotikle ilişkili ishal gibi sorunları önler.

Enfeksiyonların Önlenmesi ve Yönetimine Yardımcı Olur: Probiyotikler zararlı bakterilerin büyümesini engelleyerek Clostridium difficile (C. diff) ve idrar yolu enfeksiyonları (İYE) gibi enfeksiyonların önlenmesine yardımcı olur.

Bağırsak Hareketliliğini Düzenler: Probiyotikler, bağırsak hareketliliğini düzenleyerek ve kabızlık veya düzensiz sindirim olasılığını azaltarak düzenli bağırsak hareketlerini destekler.  

  • “Çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalığı olanlar için koruyucu tedbirler artırılmalı”

Bağışıklık sistemi zayıf olan bireyler kış aylarında daha fazla önlem alması gerekiyor. Özellikle çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalığı olan bireyler için koruyucu tedbirlerin artırılması önemlidir. 

Hijyen kurallarına uymak, düzenli el yıkamak ve toplu alanlarda maske kullanımı gibi basit ama etkili önlemler, hastalıklardan korunmada büyük fark yaratabilir. Ayrıca, beslenme yoluyla yeterli vitamin ve mineral almak, düzenli uyku uyumak ve stresi yönetmek bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlar.

Konular :

#hastalıklardan korunma #bağışıklık #hastalığı önleme

BÜLTEN ABONELİĞİ
Aileye ve hayata dair en güncel uzman görüşleri için bültenimize hemen ücretsiz abone olun!
Zorunlu Alan
Zorunlu Alan