HASTALIKLAR

Asabi, Huysuz ve Sinirliyseniz Dikkat! Kan Şekerimizin Düştüğünü Nasıl Anlarız?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 29.05.2013 - Güncelleme : 13.08.2022

Gün içinde yerli yersiz kendinizi asabi, huysuz ve sinirli bulduğunuz oluyor mu? Ani öfke patmaları yaşıyor musunuz? Peki gün içinde acıkma ataklarınız oluyor mu? Şekerli gıdalara fazla istek duyuyor musunuz? Genellikle öğleden sonra başınızda ağrı oluyor mu?  Gün boyu uyuklama ya da uyku hali var mı? Eğer öyleyse dikkat!

Sebepsiz yere sinirleniyorsunuz, hemen her şeye parlıyorsunuz, çok çabuk yorulup sık sık tatlı ihtiyacı mı duyuyorsunuz? Bu aralar herkes sizden illallah mı etti? Peki kan şekerinizi ölçtürmeyi hiç düşündünüz mü?
 
Asabi, sabırsız ve sinirli ruh halinizin en önemli nedenlerinden birinin vücuttaki kan şekerinin düşüklüğü olabileceğini söyleyen Beslenme Uzmanı ve Diyetisyen Taylan Kümeli konuya dair önemli açıklamalarda bulundu.

Asabi Huysuz ve Sinirliyseniz Dikkat

Eğer gün içinde sık sık sebepsiz yere sinirleniyorsunuz, hemen her şeye parlıyorsunuz dikkat!

1. Kan Şekerimizin Düştüğünü Nasıl Anlarız? 

Yemek sonrası yaşadığımız halsizlik enerji düşüklüğü, yorgunluk, baş dönmesi, inanılmaz tatlı isteği, kan şekeri düşüklüğü ile ilgilidir. Bu durum bizim iş verimimizi düşürdüğü gibi, bizi öfkeli, sabırsız ve kızgın yapar. Kan şekerinizi ölçtürmeniz gerekebilir.

Gün İçinde Asabi, Huysuz ve Sinirliyseniz Dikkat! 

2. Kan Şekerinin Ani Yükseltmesi Ne Anlama Geliyor? 

Karbonhidrat içeren bir besin alınmasını takiben, kan şekerinde bir artış söz konusu olmaktadır. Bu yükselmeye paralel olarak pankreas tarafından insülin hormonu salınmaktadır. İnsülinin görevi; kanda bulunan şekeri hücrelerin içerisine sokmaktır.

3. Rafine Şeker İçeren Gıdalardan Uzak Durun 

Özellikle vücutlarında insülin direnci söz konusu olan, diyabetli ve metabolik sendromu olan şişman bireylerde hızla ve hemen kana karışan saflaştırılmış ve rafine şeker içeren besinlerin tüketimine bağlı olarak kan şekerinde önce bir artış, ardından insülin hormonunun salınımı ile azalma söz konusu olmaktadır.

Kan Şekerimizin Düştüğünü Nasıl Anlarız
Gün içinde  sık sık aşırı asabi ve sabırsız mısınız? Öyleyse kan şekerinizi ölçtürmeyi hiç düşündünüz mü?

Az Yediğiniz Halde Fazla Kilo mu Alıyorsunuz? 

4. Fazla Kilo Alınmasına Neden Oluyor

Her çıkışın bir inişi vardır. Kan şekerinin çabuk yükselmesi, çabuk da düşmesine yol açmaktadır. Dolayısıyla böyle bir besin tüketen birey, kısa bir süre sonra tekrar şeker veya şeker içeren bir besin tüketme ihtiyacı duyacaktır. İnsülin hormonu aynı zamanda yağın vücutta depolanmasında da görev almaktadır.

Bu nedenle, böylesi bir kısır döngüye giren bireylerde kilo alımı söz konusu olmaktadır.

5. Sizde Bu Belirtilerden Hangileri Var? 

  • Gün içinde acıkma ataklarınız oluyor mu?
  • Şekerli gıdalara fazla istek duyuyor musunuz?
  • Genellikle öğleden sonra başınızda ağrı oluyor mu?
  • Sabaha karşı uyanıyor musunuz ve sonrasında uyumanız zor oluyor mu?
  • Devamlı bir yorgunluk haliniz mevcut mu?
  • Öğle yemeğinizden sonra şiddetle tatlı ya da kahve isteğiniz oluyor mu?
  • Zaman zaman kendini hissettirecek kadar yoğun baş dönmeleriniz var mı?
  • Yemek vaktiniz geçtiğinde sinirli oluyor musunuz?
  • Yemek yediğinizde sakinleşiyor, ancak belli bir süre sonra yemeğin üstüne halsizleşiyor musunuz?
  • Yemek vaktiniz geciktiğinde elleriniz ayaklarınız boşalıyor ve terlemeye başlıyor musunuz?
  • Gün boyu uyuklama ya da uyku hali var mı?

Bu soruların çoğuna “evet” yanıtı veriyorsanız, ‘kan şekeri düşüklüğünüz’ olabilir.  En yakın sağlık kuruluşuna giderek öncellikle şikayetiniz olan konuları hekiminize aktarmanız, hekiminizin yönlendirmeniz sonucunda da tedavinize başlamanız gerekir.

Sağlıksız Beslenmek Kan Şekerinde Ani Düşüşlere Sebep Oluyor 


6. Kan Şekeri Neden Düşer? 

Bunun başlıca nedeni de sağlıksız beslenmedir. Yani fazla karbonhidratlı rafine üründen yoğun, aşırı kafein içeren, uzun açlık aralıklarının olduğu bir beslenme şeklidir. Ailede şeker hastalığının olması, yüksek kilolu olmak, düzensiz bir beslenme meyli içinde olmamak, egzersiz yapmamak, tek besin grubuna bağlı beslenmek de önemli etkiler arasındadır. 

Kan Şekeri En Sık Bu Saatlerde Düşüyor: Saat 11:00 ve 17:00'ye Dikkat!

Kan şekeri düşüklüğü genellikle iki saatte kendini çok hissettir. Kuşluk diye adlandırdığımız saat 11.00 ve akşamüstü saat 17.00. Bu hastalar özellikle bu saatlerde daha sinirli, hafif baş ağrısından muzdarip, yorgun ve yemek düşünür durumda olurlar. 

Kan Şekerimizin Düştüğünü Nasıl Anlarız

Sabaha karşı uyanıyor musunuz ve sonrasında uyumanız zor oluyor mu?

7. Kan Şekerini Düzene Sokmak Mümkün mü? 

Bu durumu düzeltmek için yapılansa yanlış yiyeceklere saldırmak ve kısır döngünün içine kendimizi atmaktır. Hemen hemen dinlediğim bütün hipoglisemi öykülerinde ilk istenilen yiyecek çikolata, kek, pasta, kurabiye, bisküvidir.

Bu yiyecekler başlangıçta hipoglisemik kişiyi çok mutlu etse ve açlığını giderse de kısa bir süre sonra açlık tatlı isteği ile tekrar geri dönmekte ve alınan yanlış besinler enerji yerine yağ olarak vücudumuzda depolanmaktadır.

Kan Şekerimizin Düştüğünü Nasıl Anlarız?

8. Hipoglisemik Yaşamamak İçin Nasıl Beslenilmeli? 

  • Öğünlerinizi Vaktinde Yiyin: Asla öğün atlanmamalıdır. 3 ana 4 ara öğün mutlaka 2’şer saat ara ile yenmelidir. Ana öğünlerden sabah kahvaltısının çok geç olması hipoglisemik bir birey için bütün günün halsiz, sağlıksız ve biraz da sinirli geçme nedeni olabilir.
  • Ne Yediğinize Dikkat Edin: Hipoglisemik kişilerin besin çizelgeleri hazırlanırken proteinden zengin, glisemik indeksi düşük besinlerden oluşturulmalıdır. 
  • Beslenme Çizelgenizi Programlayın: Tam tahıllı ekmek, sebze glisemik indeksi düşük meyvelere dayalı bir çizelge olmalıdır.
  • Meyve Tüketirken Dikkatli Olun: Meyve asla öğün olarak tek başına yenmemelidir. Ara öğünde yenilen meyvenin yanına mutlaka hem kalsiyum desteği hem de şekeri dengelemesi açısından 1/2 çay bardağı diyet süt, çay bardagı diyet ayran ,1/2 çay bardağı yoğurt yenmelidir. Veya meyvenin yanına 2-3 adet diet bisküvi veya 5 tuzsuz badem olabilir.
  • Ne İçtiğiniz Önemlidir: Su çok önemli bir temizleyici ve dengeleyici olduğu için mutlaka günde 6-10 bardak içilmelidir. Gazlı ve şekerli içecekler tüketilmemelidir.
  • Yatmadan Önceki Alışkanlığınız Bu Olsun: Yatmadan önce 1 su bardak diet kefir veya 1 su bardağı günlük taze süt içmelidir.

Konular :

Kan Şekeri, Kan Şekerinin Düşmesi, Hipoglisemik, Aşırı Sinirli, Öfke Patlaması, Kan Şekeri Dengesi