PSİKOLOJİ VE KİŞİSEL GELİŞİM

İnsanları Yok Saymayın 

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 08.06.2016 - Güncelleme : 09.07.2022

İnsanları Yok Saymayın

Akrabalarımıza, dostlarımıza ve yakın çevremize güler yüzlü olmak, selam alıp vermek ve ayrılırken vedalaşmak konusunda gösterdiğimiz özeni, günlük yaşamda karşılaştığımız ve birlikte olduğumuz diğer insanlara her nedense -genellikle- göstermiyoruz. Bunun kabalık ve görgüsüzlük olduğunun farkında mıyız? Eğer farkındaysanız ve bile bile yapıyorsanız daha da kötü...

Selam Verirken Güler Yüzlü Olun

Çok küçük yaşlardan itibaren öğrendiğimiz insanlara saygılı olmanın bu basit kuralını biz de çocuklarımıza öğretmeye çalışırız. Ama güler yüzlü olmaya aynı özeni gösterdiğimiz söylenemez. Selam verip alırken ve vedalaşırken bunu usulen yapmak ile insanların gözünün içine bakarak, güler yüzle yapmak arasında büyük fark vardır ve bu farkı yani samimiyet derecesini, karşıdaki insan derhal fark eder.

Bizimle birlikte sokakta yürüyen, lokantada yemek yiyen, otobüste seyahat eden vb. insanlarla elbette ayrı ayrı selamlaşıp vedalaşmayız. Ama az sayıda insanların bulunduğu kapalı mekanlardaki insanlar söz konusu olduğunda durum genellikle değişir.

Peki hangi durumlarda selam verip almamak, ayrılırken vedalaşmamak düşüncesizlik ve saygısızlıktır?

• Oturduğunuz apartmanın merdivenlerinde, kapısında, asansöründe karşılaştığınız insanlara güler yüzle “merhaba”, “günaydın”, “iyi akşamlar” vb. diyerek selamlaşmamak...

• Alışveriş için girdiğiniz küçük bir dükkanın sahibiyle veya tezgahtarıyla veya büyük bir mağazanın sizinle ilgilenen görevlisiyle selamlaşmamak veya teşekkür edip vedalaşmamak.

• Doktor muayenehanesinin ya da polikliniğin bekleme odasında oturan diğer hastalarla selamlaşmamak ve ayrılırken şifa dilekleriyle vedalaşmamak.

• İhtiyaçlarınızı karşılamak için kapınıza gelen apartman görevlisiyle veya bakkal çırağıyla selamlaşmamak, ayrılırken zahmetleri için teşekkür edip vedalaşmamak.

• Sokakta yol sormak için durduğunuz bir insanı iyi günler dileyerek selamlamamak ve rahatsız ettiğinizden ötürü özür dilememek ve teşekkür etmemek.

• Resmi bir dairede sizinle muhatap olan görevliyi selamlamamak, istediğiniz konusunda ricada bulunmamak, ayrılırken teşekkür edip vedalaşmamak.

Benzer örnekleri istediğiniz kadar çoğaltabilirsiniz. Hepsindeki temel ilke aynıdır: İnsanları yok saymamak, onların farkında olduğumuzu, saygı duyduğumuzu ifade etmek. Bunu yaptığımızda onların gününün güzelleşmesine katkıda bulunurken, kendimize olan özsaygımızı da pekiştirmiş oluruz.

Konular :