PSİKOLOJİ VE KİŞİSEL GELİŞİM

İşyerinde Öfke ve Gerginlik Neden Olur?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 11.02.2015

İşyerinde öfke ve gerginlik neden olur, öfke kontrolü nasıl sağlanır.

Yoğun çalışma saatleri, mobbing, taktir eksikliği, görev tanımlarının net olmaması, işten çıkarılmalar veya ücretlerin zamanında ödenmemesi gibi nedenler işyeri kaynaklı öfke nedenleridir. Psikolojik Uzman Danışman Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bireylerin ancak öfkelerini tanıdıklarında, öfkenin zararlarından kurtulabileceklerini söylüyor. İşte Prof. Dr.Tarhan’dan öfke ve gerginliği sonlandırmaya dair öneriler.

İşyerinde maruz kalınan psikolojik taciz psikiyatride tanımlanmış bir kavramdır. Fiziksel bir şiddet yoktur ama çalışan sözel veya davranışsal olarak taciz altındadır. Yok sayılır, saygı gösterilmez, aşağılanır. Bu tutumlar işyerinde öfke ve gerginliğe neden olur.

Aşırı sorumluluk alma, işleri bitirmek için sürekli fazla mesai yapma, engellenme eşiğinin düşük olması, iş dışı hobilerin olmaması, kendisine haksızlık yapıldığını düşünme gibi etkenler bireysel kaynaklı nedenlerdir.

Öfkesini Kontrol Edemeyen Bir Kişiye Nasıl Davranmalı?

Öfkeli bir kişi ile yaşanılıyor ise dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Kişi öfkeli olmaya başladımı onu düşünmeye sevk edecek sözler sarf edilmelidir. Kişinin barışçıl olması için, moral yükseltici tutum takınılmalıdır.

Öfkeyi Kontrol Etmek için Neler Yapılmalı?

Öfkeyi doğru ifade etme becerisini kazanmaya “öfke kontrolü” denir. Öfke kontrolünde temel amaç saldırganlıktan uzak, şiddet içermeyen, kişinin kendisine ve çevresindekeler zarar vermeyecek şekilde duygusunu ifade etme becerisini kazanmasıdır. Araştırmalara göre, öfkeli kişilerde kalp krizi geçirme rsik üç kat artmaktadır. Esas olan, kızgınlığı neyin tetiklediğini bulmak ve bu nedenler ile başa çıkabilmek için stratejiler geliştirmektir.

Yoga ile Gevşeyin Rahatlayın Öfkenizi Yenin

Derin Derin Nefes Alın

Diyaframınızdan derin nefesler alın, göğsünüzün üst kısmıyla nefes almanız sizi rahatlatmaz. Nefes alıp verdiğinizde göğsünüz değil, karnını şişmelidir.

Güzel Bir Ortamı Düşünün

Hayal ederek sizi gevşetecek bir yer ya da ortamı düşünün ve gözünüzün önüne getirmeye çalışın.

Bulunduğunuz Ortamı Değiştirin

Bulunduğunuz odadan çıkın, yürüyüş yapın.

Yoga Yapın

Yoga türü egzersizler ile gevşemeye çalışın. Öfkelenmenize neden olan olumsuz düşünce ve inanışlarınızı değiştirmek için uğraş verin.

Korkularınızla Yüzleşin

Kızgınlığın altında yatan üzüntü ve korkularınız ile yüzleşin.

Sinirlenmeyin Aksine Gülün ve Hafifleyin

Mizah öfkenin azaltılmasında kullanılabilecek iyi bir yöntemdir. En zor durumlarda bile gülebilmek gerilimi azaltır. Mizah, dikkatinizi durumun üzücü yanından uzaklaştırıp, başka türlü yorumlama fırsatı sunar. İlişkilerde mizahı kullanabilmeniz daha az öfke yaşamanıza yardımcı olacaktır.

Konular :