PSİKOLOJİ VE KİŞİSEL GELİŞİM

Kabullenmek Boyun Eğmek Değildir

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 27.11.2015 - Güncelleme : 09.07.2022

 Kabullenmek Boyun Eğmek Değildir

Başkalarının sorunlarıyla uğraşarak öyle bir karmaşaya düşmüş, krize girmişiz ki, bir şeyleri kabullenmeyi akıl edecek halimiz kalmamış... Size de tanıdık geldiyse bu durum, okumaya devam öyleyse...

Gerçekleri Görmeyi Reddetmek...

Hepimizin hayalleri vardı. Çocuğumuz yıllarca dayandık; bir kayıptan başka bir hayal kırıklığına sürüklenirken bu hayallere sıkı sıkıya sarıldık. Gerçeklere doğru giderken, hayallerimizin sarsıldığını gördük ama daha azına inanmayı ve kabullenmeyi reddettik. Ama gerçeklerden kaçamadık...

Kimi zaman ise hayallerimizi, problemin mucizevi olarak ortadan kalkması dileği üzerine kurarız… Sonra da yıkılan ümitler, hayal kırıklıkları altında ezilir. Yıkılan hayaller ölü hayallerdir ve çok ızdırap verirler.

Gerçeği Kabullenmek…

Hayatımızın yarısından çoğunu gerçek nedir bilmeden geçiriyoruz. Başkaları bize yalanlar söylüyor, biz kendimize yalanlar söylüyoruz ve sonunda başımız dönüyor. Hayatımızın geriye kalan kısmında ise gerçekleri kabullenebilmek, katlanamayacağımız kadar ağır geliyor.

Yıkılan Hayallerin Yerine Daha Mantıklı Hayaller Koymak

Kabullenmemiz gerekenler başımızdan aşkın ve hayat şartlarımız bizi bunaltıyor. Başkalarının sorunlarıyla uğraşarak öyle bir karmaşaya düşmüş, krize girmişiz ki, bir şeyleri kabullenmeyi akıl edecek halimiz kalmamış. Eğer bazı şeylerin değişmesini sağlayacaksa, gerçekleri kabullenmekte yarar var. Eğer yıkılan hayallerimizin yerine daha mantıklı olan yenilerini yerleştirebileceksek ve kendimizi daha salim ve huzurlu hissedebileceksek gerçekleri kabullenmekte yarar var.

Kabullenmek Boyun Eğmek Değildir

Kabullenmenin olaylara adapte olmak anlamına gelmediğini de lütfen bilin. Kabullenmek, olayların berbatlığına ve üzüntüsüne boyu eğmek değildir. Kullanılıyor olmanın kabullenilmesi ve tolere edilmesi değildir. Şu an içinde bulunduğumuz koşulları kendimizi ve diğerlerini olduğu gibi kabullenmemiz demektir. Ancak bu seviyeye ulaşırsak huzuru bulur, koşulları değerlendirir, gerekli değişiklikleri yapabilir ve sorunları çözebiliriz. Kullanılan bir insan, kullanıldığının farkına varana kadar durumu düzeltebilmek için gerekli girişimlerde bulunmayı akıl edemez.

Değiştirme Gücü Ancak Böyle Kazanılır....

Anladıktan ve kabul ettikten sonra, kullanılmamız mucizevi bir şekilde bitecekmiş ya da öyle bir şey olmuyormuş gibi davranmaktan veya bahaneler uydurmaktan vazgeçmeliyiz. Ancak bu seviyeye ulaştıktan sonra kendi çevremize karşı sorumluluklarımızın bilincinde olarak davranabiliriz. Bu durumda değiştirebileceklerimizi değiştirme gücü kazanırız.

Önce Kendinizi Olduğunuz Gibi Kabullenin

Alkolikler, alkol karşısındaki güçsüzlüklerini ve alkolik olduklarını kabullenmeden içmekten vazgeçemezler. Aynı şekilde fazla yeme problemi olanlar da, yiyecekler karşısındaki güçsüzlüklerini kabullenmeden bunu yenemezler. Güçsüzlüklerinizi kabullenmeden, onları değiştirmeniz imkansızdır. Önce kendimizi olduğumuz gibi kabullenirsek kendimizi değiştirmeyi başarabiliriz.

Konular :