Ayrılmadan Önce Hayatı Paylaşmanın Yollarını Arayın
Başkent Üniversitesi Konya Uygulama ve Araştırma Merkezi Psikiyatri Psikologu Elif Arı; her ailede, her ilişkide ve her evlilikte bazı zamanlarda bireylerin negatif duygular, çözümsüz olduğu düşünülen sorunlar yaşadıkları zorlu evreler olduğunu söyledi. "Eşler ayrılmaya karar vermeden önce birlikte yaşamanın, hayatı paylaşmanın yollarını aramalılar" diyen Uzman Psikolog bakın çiftlere hangi önerilerde bulunuyor.
Ne Zaman Aile Terapistinden Yardım Almalı?
Evlilik terapisi hiçbir evliliğin devamı güvencesini vermez; amaç insanı kurtarmaktır. İyi bir ilişki problemsiz değildir, problemleri ile uğraşan ve sıkıntıları göz ardı etmeyen ilişkidir.
Çiftler çatışmalarını olumlu bir şekilde nasıl yönetebileceklerini bilmiyorlarsa ilişkideki sıkıntıları çözmek, yeniden yapılandırmak ya da tamir etmek neredeyse imkânsızdır. Bizler, evlilik ve çift terapileriyle bu sorunlara yaklaşım metotlarını, iletişim şekillerini oluşturmaya çalışıyoruz.
Sürdürülemez Bir Evlilik Yaşadığınızı mı Düşünüyorsunuz?
Evlilik ve çift terapisinde bozuk, yürümeyen veya tıkanan ilişkileri anlamaya çalışma, bunların altında yatan dinamikleri çözümleme ve anlamlandırma, sorunlara farklı bir perspektiften bakabilme ve farklı çözüm yolları bulabilmek hedeflenir.
Terapide Amaç Evliliği Değil, İnsanı Kurtarmaktır
Evlilik terapisi, evliliği kurtarmaya çalışmaz, amaç insanı kurtarmaktır. Hiçbir evliliğin devamı güvencesini vermez. Gerçekten de belli bazı durumlarda eşlere bitirilmesi gereken sürdürülemez bir birliktelik içinde olduklarını gösterebilir. Bu durumlarda çift zor olan ayrılma ve boşanma süreciyle baş etmek için terapistle görüşmeye devam edebilir. Buna “boşanma terapisi”de denmektedir.
Hangi Durumlarda Psikolog Yardımı Alınmalı?
•İletişim ve problem çözme konularında yaşanan zorluklarda,
•Evlilik öncesi karar aşamasında,
•Çiftlerden birinin öfke problemleri yaşadığı durumlarda,
•Güç kavgaları, sadakatsizlik, aldatılma/aldatma,•Çocuk sahibi olamama/evlat edinme,
•Cinsellik alanında yaşanan sorunlarda,
•Maddi konulardaki anlaşmazlıklarda
•Boşanmaya karar vermiş/veremeyen/boşanma sürecindeki çiftlerin
vb. durumlarda bir psikolog yardımı almaları gerekir.