BOŞANMA

Boşanmada Çocuk Ne Yaşar? Boşanmanın Çocuklar Üzerindeki Etkileri: Yaşa Göre Rehber

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 08.08.2022

Boşanmanın çocuklar üzerindeki etkileri kuşkusuz yaşa göre değişiklik gösterir. Çocuğunuzun durumu, boşanmanın yaşamları üzerindeki etkisini anlamaları yaşa göre farklılık gösterebilir. Hangi yaşta olursa olsun çocuğunuzla boşanma kararınızı nasıl konuşacağınızı biliyor musunuz? Sürecin çocuğunuz açısından çok daha sağlıklı yürümesi için nelere dikkat etmelisiniz? Çocuk hangi yaşta, boşanmadan ne anlar? 

Boşanma, bir çocuğun dünyasında önemli ve çoğu zaman travmatik bir değişimi, bir aile kaybını temsil eder. Anne ve babasının boşanma kararını öğrenen birçok çocuk üzgün, kızgın ve endişeli hisseder. Bu süreçte, hayatlarının nasıl değişeceğini kavramakta zorlanabilirler. Çocuğun yaşı, yeni aile yapısına tepkilerini de etkiler.

İşte, çocukların farklı yaşlarda boşanmadan ne anladıklarına ve boşanmadan sonraki geçişlerin nasıl kolaylaştırabileceğine dair kısa bir özet.

Boşanmanın Çocuklar Üzerindeki Etkileri Yaşa Göre Rehber

Çocuk boşanmadan kendini sorumlu tutabilir, doğru iletişim bu süreçte çok önemlidir.

Boşanmada Hangi Yaştaki Çocuk Ne Hisseder? 

1. Boşanmanın Bebekler Üzerindeki Etkileri: Doğumdan 18 Aya Kadar

Bebeklik döneminde bebekler evde (ve ebeveynleri arasında) gerginliği hissedebilir, ancak çatışmanın ardındaki mantığı anlayamazlar. 

Gerginlik devam ederse, bebekler özellikle diğer insanların yanında sinirli ve yapışkan hale gelebilir; sık sık duygusal patlamalar yaşayabilir. Ayrıca gerileyebilir veya gelişimsel gecikme belirtileri gösterebilir.

2. Doğumdan 18 Aya Kadar Boşanma Sonrası Geçişi Kolaylaştırmak

Bebekler tutarlılığı, rutini sever ve aşinalık onları rahatlatır. Bu nedenle, boşanma sırasında ve sonrasında özellikle uyku ve yemekle ilgili normal günlük rutinlerini sürdürmeniz yararlı olacaktır. 

Çocuğunuzun en sevdiği oyuncaklarının, ona ait eşyaların olduğu odası muhafaza edilmeli.  Eğer mümkün değilse alıştığı fiziksel rahatlığı sunmak için fazladan zaman harcayın.

Yardım için arkadaşlarınıza ve ailenize güvenin, bol bol dinlenin, böylece bebeğiniz uyandığında uyanık olursunuz.

3. Boşanmanın Yeni Yürümeye Başlayan Çocuklar Üzerindeki Etkileri: 18 Aydan 3 Yaşına

Yeni yürümeye başladıkları yıllarda, bir çocuğun ana bağı ebeveynleri iledir. Bu nedenle, ev yaşamlarındaki herhangi bir büyük aksaklığı kabul etmek ve anlamak onlar için  zor olabilir. 

Dahası, küçük çocuklar benmerkezcidir ve ebeveynlerinin ayrılmasına neden olduklarını düşünebilirler. 

Genellikle ağlarlar ve normalden daha fazla ilgi isterler; gelişimleri geriler ve parmak emmeye geri dönerler, tuvalet eğitimine direnirler, terk edilme korkusu geliştirirler ya da geceleri tek başlarına uyumakta güçlük çekebilirler.

Boşanmanın Çocuklar Üzerindeki Etkileri: Yaşa Göre Rehber

4. 18 Aydan 3 Yaşına Boşanma Sonrası Geçişi Kolaylaştırmak

Mümkünse, ebeveynler, çocuklarının kolayca takip edebileceği normal, öngörülebilir rutinler geliştirmek için birlikte hareket etmeliler.

Çocuğunuzla kaliteli zaman geçirmek ve daha fazla ilgi göstermeniz de önemlidir.

Güvendiğiniz arkadaşlarınızdan ve akrabalarınızdan da aynını yapmasını isteyin. Çocuğunuzun duygularını tartışın (eğer konuşacak kadar büyüklerse), birlikte kitap okuyun ve boşanmadan sorumlu olmadıklarından emin olun.

Çocuklar Üzerinde Boşanmanın Etkileri

Boşanmada hangi yaştaki çocuk ne hisseder anlamanın ipuçları....

5. Boşanmanın Okul Öncesi Çocuklar Üzerindeki Etkileri: 3-6 Yaş Arası

Okul öncesi çocuklar boşanma kavramını anlamazlar ve ev ortamı ne kadar gergin olursa olsun ebeveynlerinin ayrılmasını istemezler. Aslında, boşanma, okul öncesi çağındaki çocuklar için özellikle anlaşılması zor bir kavramdır, çünkü sonucu kontrol etme güçleri yokmuş gibi hissederler.

Yeni yürümeye başlayan çocuklar gibi, okul öncesi çocuklar da ebeveynlerinin ayrılmasından nihai olarak sorumlu olduklarına inanabilirler. 

Gelecekle ilgili belirsiz duygular yaşayabilir, öfkelerini içinde tutabilir, hoş olmayan düşüncelere veya fikirlere sahip olabilir veya kabuslar görüp uykusundan rahatsız uyanabilirler. 

"Küçüktür Anlamaz" Demeyin Boşanma Sürecinde

Çocuğunuzun Duygularını Göz Ardı Etmeyin 

6. 3-6 Yaş Arası Boşanma Sonrası Geçişi Kolaylaştırmak

Okul öncesi dönemdeki çocuklar, ebeveynlerinin ruh hallerini ve tutumlarını yansıtacağından, ebeveynler boşanmayı mümkünse açık ve olumlu bir şekilde ele almalıdır. 

Muhtemelen birisiyle konuşmak ve duygularını ifade etmek isteyeceklerdir ve konuyla ilgili yaşlarına uygun kitapları tercih edebilirsiniz. Bu yaştaki çocukların, velayetsiz ebeveynlerini (birlikte yaşamadıkları) düzenli olarak görmeye devam edeceklerini bilerek kendilerini güvende hissetmeleri gerekir. 

Düzenli bir ziyaret programı oluşturun ve buna tutarlı bir şekilde bağlı kalın.

7. Boşanmanın Çocuklar Üzerindeki Etkileri: 6-11 Yaş Arası

Okul çağındaki çocuklar şefkatli bir çevrede büyümüşlerse, boşanma sırasında terk edilmekten korkmaları doğaldır. Daha küçük çocuklar, özellikle 5 ila 8 yaşındakiler, kavramı anlamayabilir ve ebeveynleri onları boşanıyormuş gibi hissedebilir. Babalarını kaybetme konusunda endişelenebilirler (veya tam tersi) ve ebeveynlerinin tekrar bir araya geleceğini hayal edebilirler. Aslında, genellikle ebeveynlerinin evliliğini "kurtarabileceklerine" inanırlar.

8 ila 11 yaş arası çocuklar, ayrılık için bir ebeveyni suçlayabilir ve kendilerini "kötü" ebeveyne karşı "iyi" ebeveynle aynı hizaya getirebilir. Ebeveynlerini kaba veya bencil olmakla suçlayabilirler; öfkelerini çeşitli şekillerde ifade edebilirler: Sınıf arkadaşlarıyla kavga etmek, dünyaya karşı çıkmak veya endişeli, içine kapanık veya depresif olabilirler.

Bazı çocuklar için, boşanmanın etkileri fiziksel olarak kendini gösterir, stres nedeniyle mide bulantısı veya baş ağrılarının yanı sıra, okula gitmeyip evde kalmak için uydurulmuş semptomlar yaşayabilirler. 

8. 6-11 Yaş Arası Boşanma Sonrası Geçişi Kolaylaştırmak 

İlkokul çocukları boşanma sırasında aşırı kayıp ve reddedilme hissedebilir, ancak ebeveynler çocuklarının özgüven ve güvenlik duygusunu yeniden inşa edebilir. Başlamak için, her ebeveyn çocukla kaliteli zaman geçirmeli ve onları duygularını açmaya teşvik etmeli.

Ebeveynlerden birinin onları terk etmeyeceğine dair güvence verin ve boşanmanın onların suçu olmadığını yineleyin. (Aynı şekilde, ebeveynler ayrılık için birbirlerini suçlamamalı, bunun karşılıklı bir karar olduğunu açıklamalıdır.)

Çocuklar özellikle kargaşa zamanlarında öngörülebilirlik konusunda gelişirken düzenli bir ziyaret programını sürdürmek de önemlidir.

9. Çocuklarınızın Söz Sahibi Olmasına İzin Verin

Boşanma veya ayrılıktan sonra meydana gelen tüm değişiklikler, her aile üyesi için çok stresli olabilir. Çocuklarınızın yeni evinizin nasıl kurulduğu konusunda bir dereceye kadar söz sahibi olmalarına izin vermek, çevreleri üzerinde bir kontrol duygusu kazanmalarına yardımcı olabilir.

Yatak odalarını uygun gördükleri şekilde dekore etmelerini zaten sağlayabilirsiniz, ancak çocukların yeni ortamınızı oluşturmaya katılmalarının başka yolları da vardır. Örneğin, bu, odaları boyarken veya yeni mobilya seçerken renk seçiminde çocuğunuzun yardımını istemeyi içerebilir.

Boşanmayı çocuklar için mümkün olan en az travmatik hale getirmek için aşağıdaki önerileri dikkate alın: 

Boşanan Çiftler Nelere Dikkat Etmeli? 

  • Çocukların önünde çatışmalardan kaçının.
  • Boşanma sonrası yeni ilişkilere girerken çok dikkatli olun.
  • Her iki ebeveyn de çocuklarla eşit miktarda zaman geçirmeye çalışmalı.
  • Çocuklar, bir ebeveynin yanındayken diğer ebeveyn hakkında konuşurken kendilerini rahat hissetmeli.
  • Ebeveynler, çocukları haberci olarak kullanmaktan kaçınmalı.
  • Çocuğun, herhangi bir problemini çözmek için anne-babadan herhangi birine rahatlıkla danışabilme konusunda kendisini rahat hissetmesi sağlanmalıdır.

Son olarak, çocuğunuzu keyif aldığı etkinliklere ve eğlencelere katılmaya teşvik edin (okul, arkadaşlıklar ve ders dışı etkinlikler bu yaşta giderek daha fazla önem kazanıyor). 

Kendilerine olan saygılarını yeniden kazanmalarına yardımcı olun. İçe kapanmalarını önleyebilmek için, çocuğunuzu sevdiği arkadaşlarıyla bir arada olmasını sağlayın. 

Konular :

Boşanan Çiftler, Boşanmada Çocuklar,