EBEVEYN VE ÇOCUK

Karne ile İlgili Yanlış Anne Baba Tutumu Çocuğun Özsaygısını Zedeliyor

Aysegul Baran Ayşegül BAŞARAN
Yayın : 17.01.2024

Yoğun geçen bir okul döneminin ardından öğrencilerin iple çektiği sömestr tatiline birkaç gün kaldı. Öğrenciler, 19 Ocak 2023, Cuma günü dönemin değerlendirmesi olan karnelerini alıp ara tatile başlayacaklar.

Uzmanlar, velileri, karneyi çatışma konusu yapmamaları konusunda uyarırken çocuklarıyla birlikte tatil programı oluşturmaları önerisinde bulunuyorlar.

Yeditepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yelkin Diker Coşkun, velilerin karneye karşı tutumları ve ara tatil programına ilişkin değerlendirmeler yaptı.  

Anne Babaların Karneye Karşı Tutumları Çatışma Haline Gelmemeli

 Karne ile ilgili yanlış ebeveyn tutumu, söylenen incitici sözler çocukların özsaygısını zedeliyor. 

Karnesi Kötü Olan Çocuğa Nasıl Davranmalı?

1. Aileler Karneyi Nasıl Değerlendirmeli?

Karneler öğrencinin performansını gösterse de bu performansın birçok boyutunun olduğu unutulmamalı. Karne tüm boyutları ile değerlendirilmeli. Bir öğrencinin uyku, dinlenme, ders çalışma, derse etkin katılım, ödevlerle pekiştirme, kültürel-sosyal etkinliklere katılım özellikleri karne performansını doğrudan ya da dolaylı etkileyebilmektedir.

 

2. Ailelerin Tutumu Neden Önemli?

  • “Çocuklarınızın Özsaygısını Zedelemeyin”

Karne genel durumu anlayabilmek için kullanılan bir değerlendirme aracı olarak görülmeli ve çatışma konusu yapılmamalıdır. Karne ile ilgili yanlış ebeveyn tutumu, söylenen incitici sözler öğrencilerin içinde bulundukları gelişim dönemlerine göre farklı şekillerde etki eder, öz saygılarını zedeleyebilir. Anne babaların karne notlarına kızması sonucu değiştirmeyecektir.

Karnesi Kötü Olan Çocuğa Aileler Nasıl Yaklaşmamalı?

Bu nedenle karnede akademik performans düşük ise artırmaya ilişkin öğrenci ile birlikte çözüm üretilmelidir. Hangi ders ya da derslerde nasıl bir desteğe ihtiyacı olduğu, ders çalışma alışkanlıkları, ev içi rutinler aile ile birlikte düzenlendiğinde başarıyı olumlu etkileyecektir.

 

3. Yarıyıl Tatilinde Çocuklar Nasıl Zaman Geçirmeli?

  • “Ekran Başında Saatler Geçirmek Dinlenmek Değildir”

Ara tatil döneminde öğrencilerin fiziksel ve duygusal olarak dinlenmeleri sağlanmalı. Öğrenciler genellikle tatil dönemlerini ekran başında rahat şekilde uzun saatler geçirebilecekleri zamanlar olarak görme eğiliminde olurlar. Fiziksel olarak yorucu ve rutini bozan bu durum, dinlenmeyi engeller.

Tatilini bu şekilde geçiren öğrenciler okula tekrar uyum sağlamada sıkıntı yaşarlar. Tatilin amacı ikinci dönemde dinlenmiş bir zihin ve beden ile okul performansını artırmaktır.

Bu nedenle, öğrencilerin ara tatil zamanlarını dinlenme, uyku, oyun, sosyal etkinliklerle dengeli şekilde dağıttıkları bir programla geçirmeleri daha sağlıklı olacaktır.

4. Karnesinde Düşük Notu Olanlara Öneriler 

  • “İhtiyacınız Varsa Konu Tekrarı Yapabilirsiniz”

Eğer ihtiyaç duyuluyorsa birinci dönemin ders konularının tekrarını içeren bir tatil programı oluşturmalı ve öğrencilerin bu programa uymaları aileleri tarafından desteklenmesi oldukça önemlidir.  

Kitap okumak okuma, düşünme becerilerini geliştiren en verimli tatil etkinliğidir. Günümüzde işbirliği, takım çalışması gibi sosyal duygusal becerilerin kullanımını gerektiren özelliklere sahip olmak çok kritik. Bu becerilerin erken çocukluktan itibaren evde desteklenmesi ve tatil dönemlerinde basit ev işlerinde sorumluluk almalarını sağlamak gerekiyor. Sorumluluk duygusu, sabırlı olma ile ders çalışma alışkanlıkları arasında bir ilişki olduğu unutulmamalı.

Okuma Önerisi: LGS Sürecindeki Öğrenciler Ara Tatili Nasıl Geçirmeli? 

Konular :

#yarıyıl tatili #karne #karnesi kötü olan çocuk #ailelerin karne tutumu #kötü karne karşısında aileler #çocukta özsaygı